Külföld

Hazugságvizsgálóval küzdenének az álhírek ellen

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.11 | 19:28

Az oroszok már évekkel ezelőtt csúcsra járatták az információs háborút, az amerikaiak csak most ébredtek. A kezdeményezésük nem lenne rossz, csak kérdés, kit fog meggyőzni azok közöl, akik vevők az orosz propagandára.

MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 26: A computerized polygraph machine being used in a simulated situation on February 26, 2007 in Moscow, Russia. Russian human rights activists oppose a bill in Moscow's city legislature that would allow companies to give prospective employees lie detector tests.  (Photo by Dima Korotayev/Epsilon/Getty Images)
Fotó:Dima Korotayev/Epsilon/Getty Images

Rémhírek, pletykák és hazugságok mindig is voltak, de mióta az emberiség egyre nagyobb része tájékozódik az internetről, azon belül is az ezek ellen teljesen védtelen Facebookról, egyre komolyabb problémát jelentenek az álhírek. A legutóbbi amerikai elnökválasztás tapasztalatai azt mutatják, hogy valamit nem ártana kezdeni velük, mert egészen komoly dolgokat is eldönthetnek a hihetetlen sebességgel terjedő dezinformációk.

Mivel a betiltás nem lehet opció (csak egy kérdés: ki legyen a cenzor?), marad a felvilágosítás. Az Egyesült Államok mostanra ébredt fel, és vette fel a kesztyűt: az Amerika Hangja a Szabad Európa Rádióval együtt hozott létre egy – egyelőre angol nyelvű – oldalt, Polygraph, vagyis hazugságvizsgáló címen, ami saját célkitűzése szerint pártatlanul ellenőrizné az egyes hírek valóságtartalmát.

A fact checking, vagyis tényellenőrzés egyébként régi, bevált újságírói módszer, de itt most többről van szó. Elég, ha megnézzük, milyen forrásból származó híreket cáfolnak vagy pontosítanak: Russia Today, Sputnik és más orosz hírügynökségek, orosz követségek Twitter odala. Egyértelmű, hogy itt információs háború dúl: az orosz propagandagépezet már jó ideje teljes gőzzel működik, ez ellen próbálják bevetni a Polygraphot.

A kezdeményezés nem lenne rossz, csak egy baj van vele: azok, akik vevők az orosz dezinformációra, már nem biztos, hogy hallgatnak az érvekre, főleg akkor nem, ha amerikai kormányzati háttérrel érkezik. Nagyon könnyű lesz legyinteni rá, hogy „ez csak amerikai propaganda”.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Shakira megrázó bejelentést tett
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 30.