Tudomány

Nincs szavuk a lopásra, és bevásárlásra: egy új, nagyon különleges nyelv Malajziában

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.09 | 10:11

Soha nem hallott nyelvet beszélnek a maláj dzsungelban. A nyelvet Jedeknek hívják, és egy Malajziai faluban beszéli 280 ember.

Ezt a területet sokan vizsgálták már, viszont csak most fedezte fel két svéd nyelvész, Niclas Burenhult és Joanne Yager, hogy ebben a faluban bizony külön nyelvet beszélnek. Sokszor nehéz megkülönböztetni egy nyelvet, ugyanis az egymáshoz közeli területeken hasonlóan beszélnek. Az ilyen helyeken sokszor azt hiszik a kutatók, hogy egy nyelvnek beszélik két dialektusát, és csak alapos vizsgálatok után derül ki, hogy külön nyelvekről van szó.

A kis faluban szinte nagyobb a nemi egyenlőség, mint a nyugati országokban.

Na meg az ő nyelvükben szinte nincs is szó a birtoklásra, nem használnak olyan szavakat, hogy eladni, megvenni, vagy lopni.

Viszont rengeteg szavuk van az osztozásra és az összedolgozásra. Ez a kis Pergau-folyó menti falu nagyon jól mutatja, hogy milyen elképesztő hatással van a nyelv a viselkedésre, és a viselkedés a nyelvre. Az ilyen kicsi nyelvek azonban manapság durván haldokolnak. Egy nyelvet addig nevezünk élőnek, amíg van anyanyelvi beszélője. Ahogy egyre több nyelvet ismerünk meg, olyan tempóban pusztulnak is el, és ezt a globalizáció számlájára lehet írni. Jelenleg 6000 nyelvet beszélünk a világban, ennek a 40 százaléka van kihalás közelben. Az Endangered Languages Project szerint 100 éven belül fele ennyi élő nyelv lesz a világon. Szerencsére a nyelvészek addig még sokat tudnak dokumentálni, így legalább az adott társadalmak kultúrája fennmarad.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló