Egészség

Fokhagymát vámpír ellen? Ugyan már, a Lyme-kórral szemben hatékonyabb!

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.10 | 17:18

Gyógynövények kivonata végleg leszámolna a veszélyes baktériummal?

A Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health szakemberei közismert gyógynövények kivonatait vetették be a Lyme-kórt okozó baktériumfajta ellen. Az olajok egy része hatékonyan lépett fel a kórokozóval szemben, így a baltimore-i kutatók úgy vélik, hogy a szokásos antibiotikumos kezelés előbb-utóbb kiváltható lehet.

via GIPHY

Az Antibiotics című szaklapban közzé tett tanulmány 35 esszenciális olaj tesztjéről számol be, melyeket növényi részekből – akár gyümölcsökből is – sajtoltak. Az adott növény fő illatanyagát tartalmazó kivonatok közül tíz bizonyult kiugróan hatékonynak a Lyme-fertőzést kiváltó, rejtőzködő bacilus ellen: a fokhagyma-gerezd, mirrha, kakukkfű, fahéj, szegfűbors és köménymag is ütősnek mutatkozott.

Megállapítottuk, hogy a bevett gyógyszereknél jobb arányban pusztítják a Lyme kórokozóját ezek az esszenciális olajok.

fogalmaz Ying Zhang professzor. Az Egyesült Államokban évente 300 ezer új Lyme-megbetegedésről tudni. A Doxiciklin nevű szerrel pár hét alatt a fertőzés zöme átvészelhető, de a betegek 10-20 százaléka egy életre szenved a makacs tünetektől. A kimerültség és ízületi fájdalmak hosszú évekig kitarthatnak, melyek a PTLDS fő jellemzői.

 

A Borrelia burgdorferi nevű kórokozó a szervezetben sokáig lappangó fázisban is lehet, és csak lassan osztódik, ám egy stresszes helyzetben jobban ellen tud állni az antibiotikumos kezelésnek. Zhangék három éve a doxycycline, cefoperazone és daptomycin nevű szerek kombinációjával már csatába szálltak a baktérium ellen, majd oregano és citronella kivonata került a látóterükbe.

via GIPHY

Most 35 gyógynövényt vizsgáltak, melyből tíz bizonyult méregerősnek: hét nap alatt irtották ki a kórokozót, mely 21 nap után sem növekedett újra. A kezdeti fázisban járó kutatás következő szintje az állatokon való kísérletezés lesz – és ha a Lyme-os egerek jól veszik az akadályt, akkor jöhet a humán tesztek szakasza, tájékoztat a Medicalxpress.com.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló