Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Erotika

Csökkent az étvágyad? Ez állhat a libidócsökkenés hátterében

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.05 | 21:15

Megcsappant a kedv? Az esti összebújás inkább már rutin, mintsem élvezet? Sőt, az se bánod, ha egy-egy alkalom kimarad? A libidócsökkenés bizony valós probléma, ám számos ok állhat a háttérben.

Összegyűjtöttük mi minden okozhat libidócsökkenést, és mire kell odafigyelned, ha te is tapasztalod magadon a csökkent szexuális étvágyat.

Fotó: freepik.com

Stressz

A mai rohanó világban a stressz sajnos elkerülhetetlennek tűnik. A munkahelyi elvárások, a folyamatos elérhetőség és a globális események miatti aggodalom mind-mind hozzájárulnak a mentális terheléshez. Nem meglepő, hogy ez a krónikus stressz kihat a libidóra is, ami akár komolyabb párkapcsolati problémákhoz is vezethet.

A stressz hormonális változásokat idéz elő a szervezetben, melynek következtében megemelkedik a kortizol szintje. Ez a hormon gátolja a dopamin és a szerotonin termelődését, amik kulcsfontosságúak a libidó fenntartásában. Emellett a stressz negatívan befolyásolja a tesztoszteron és az ösztrogén szintjét is, tovább rontva a helyzeten.

Szorongás, depresszió

A depresszió és a szorongás nem csupán érzelmi terheket rónak ránk, de sajnos a libidóra is kihatással lehetnek. Ezekben az állapotokban nehezebb elengedni magunkat, ami megnehezíti a kapcsolódást a partnerhez. A szexuális intimitáshoz felszabadultságra és önátadásra van szükség, ami letargikus és depressziós állapotban szinte lehetetlennek tűnhet.

Testképzavar

Ha nem látod szépnek magad, nem vagy jóban a testeddel, felnagyítod tested apró hibáit, akkor testképzavarral küzdhetsz. A nők több mint 65 százalékára jellemző, hogy nem elégedettek a testükkel, de bizony a férfiaknál is okoz problémát.

Egészségtelen életmód

A káros szokások bizony ártanak a libidónak is. A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, illetve a helytelen táplálkozás negatívan befolyásolják a szexuális étvágyadat.

Pajzsmirigy-problémák

A pajzsmirigyünk az egész testünk működését befolyásolja, beleértve a nemi életet is. A pajzsmirigyproblémákra jellemzőek a kísérő tünetek, mint a székrekedés, a krónikus fáradtság, a túlsúly, de akár menstruációs zavarok is jelentkezhetnek.

Alacsony ösztrogén- és tesztoszteron szint

A nemi hormonok szintjének csökkenése mindkét nemnél befolyásolhatja a szexuális vágyat. A tesztoszteron, bár elsődlegesen férfi nemi hormon, nőknél is termelődik, és fontos szerepet játszik a libidó fenntartásában. Ha csökkent libidótól szenvedsz, érdemes a nemi hormonok szintjét is ellenőriztetni.

Prolaktin túltermelődés

Hormonális problémák esetén a prolaktin szintjének emelkedését is érdemes górcső alá venni, hiszen ez is okozhatja a szexuális vágy hiányát. Nőknél meddőséget, hüvelyszárazságot, menstruációs zavart, vagy tejcsorgást okozhat, míg férfiaknál impotenciához vezethet.

Menopauza

A menopauza, a nők természetes élettani folyamata, számos változást hoz magával, melyek kihatással lehetnek a szexuális vágyra és a szexuális életre is.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság gyakori probléma a nők körében, különösen a menopauza után. Kutatások szerint a 18-50 év közötti nők 17%-a tapasztalja ezt a tünetet. A hüvelyszárazság számos oka lehet, beleértve a hormonális változásokat, a gyógyszerek mellékhatásait, a szülés utáni időszakot és a szoptatást.

Hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátlók, mint a fogamzásgátló tabletták és tapaszok, csökkenthetik az ösztrogénszintet, ami a hüvelyszárazsághoz és a libidócsökkenéshez vezethet.

Cukorbetegség

Ha a 2-es típusú cukorbetegség hosszabb ideig kezeletlen marad, az artériák és az erek beszűkülhetnek, ami a nemi szervek környékén is csökkenti a véráramlást. Ez merevedési zavarhoz, hüvelyszárazsághoz és fájdalmas nemi élethez vezethet. A cukorbetegség emellett fáradtságot, stresszt és hangulatingadozást is okozhat, ami tovább ront a libidón.

Vérnyomás-problémák

A magas vérnyomás szintén befolyásolhatja a szexuális életet. Férfiaknál merevedési zavart, ejakulációs zavarokat és csökkent szexuális érdeklődést okozhat. Nőknél a hüvelyszárazság, a fájdalmas nemi érintkezés és az orgazmus hiánya lehet a következmény.

Fontos megjegyezni, hogy a libidócsökkenés komplex probléma, és a fenti okok egymással is összefügghetnek. Ne szégyelld felkeresni az orvost, ha segítségre van szükséged. A megfelelő kezeléssel a libidó javulhat, és visszatérhet a teljes értékű szexuális élet.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gasztró
Jó hír a sör szerelmeseinek!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 07.