Életmód
Megvédhet a betegségektől a szivárvány-diéta?
Egyes influenszerek szerint a színükön alapuló ételek fogyasztása megvédhet bennünket a betegségektől - a kék például jót tesz a memóriának, a narancs a termékenységnek. De nem ennyire egyszerű a dolog a különféle színben pompázó zöldségek és gyümölcsök esetében. Valóban hasznos a szivárvány-diéta?
Hallottunk már a szivárvány-diétáról? Arról, hogy lehetőleg válasszunk a lehető legváltozatosabb színű gyümölcsök, zöldségek közül?
A színek szerint evés egyes influenszerek szerint megerősíti az immunrendszert és javítja az általános egészséget
„Mindig azt javaslom, együnk sok színes zöldséget és gyümölcsöt” – hívta fel a figyelmet dr. Jan Frank táplálkozási szakértő, tudós a dw.com ismeretterjesztő videójában.
De vajon a színek valóban komoly különbséget jelentenek az egészség szempontjából?
Susanne Raff egy heti piacon elárusító, mindig friss terményekkel várja vásárlóit, 25 éve, s számos zöldséget maga termeszt. Mint mondta, emlékszik rá, hogy sok-sok évvel ezelőtt, még tanulóként hallott a szivárvány-diétáról, vagyis arról, hogy ha hozzá akarunk jutni minden fontos enzimhez, antioxidánshoz, nyomelemhez, ennünk kell a piros, sárga, zöld, kék, lila és narancsszínű zöldségekből is.
Az interneten a szivárvány-diéta ötlete hamar népszerűvé vált. Hívei állítják, hogy egyes színek speciális egészségügyi előnyökkel hozhatók összefüggésbe.
Példának okáért a kék a memóriafunkciók javulásáért és a kiegyensúlyozott hangulatért tehet. A narancs, a sárgarépa vagy a kurkuma a termékenységhez járul hozzá. A pirosak, így a málna, eper vagy a paprika, gyulladásellenes tulajdonságokkal bírnak.
A zöld vagy a sárga zöldségeknek és gyümölcsöknek szintén egyedi egészségügyi előnyöket tulajdonítanak.
A Német Szövetségi Táplálkozási és Élelmezési Kutatási Intézetnél dolgozó Daniela Graf táplálkozási tudós a növények másodlagos metabolitjait tanulmányozza. Élelmiszereink ezen összetevők ezreit tartalmazzák, s egyeseket máig nem értünk teljesen.
Egy dolog azonban bizonyos: a zöldségek és gyümölcsök egészségügyi előnyei nem a színüktől függnek.
Ha megeszünk egy piros gyümölcsöt, az nem jelenti, hogy annak bizonyos hatásai lesznek.
Ennek oka az, hogy egyes színeket nem mindig ugyanazok az összetevők váltják ki. Ez a helyzet a paradicsom és az eper esetében. Legtöbben azt mondanák, egyforma a színük. A paradicsomnál azonban azt a likopin okozza, ez az összetevő a karotinoidok csoportjából való. Az eper esetében a piros szín az antocianinoknak köszönhető.
Labormunkák és kisméretű tanulmányok azt mutatják, hogy az egyes bogyós gyümölcsökben, vöröskáposztában és fekete szójababban levő antocianinoknak gyulladásellenes hatásai vannak a szervezetre nézve. Ezzel pedig segíthetnek megvédeni minket a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák ellen. Antioxidánsok ugyanis, amelyek segítenek megelőzni a test sejtjeinek károsodását.
Hogy miként szívja fel a szervezet az antocianinokat, arról keveset tudunk – szögezte le Daniela Graf. Nagy mennyiségben ugyanis nem szívódnak fel közvetlenül, inkább lebomló katabolikus vagy anyagcseretermékekként.
Ígéretes tanulmányok azonban léteznek arról, hogy az antocianin lebomlott termékei hatnak a gyomorban levő mikrobiomra.
No de mi a helyzet a sárga színnel? A kurkumin a kurkumagyökérben található. Dr. Jan Frank több mint 20 éve tanulmányozza az összetevőt.
Hogy milyen lehetséges hatásai lehetnek? Számos másodlagos növényi metabolit létezik, így a kurkumin is, ami sárga színű és bizonyos hatásokkal bír. Más másodlagos metabolitoknak azonban egyéb színük van, például zöld, piros – de hasonlóan hatnak. Vagyis, a szín és a hatás közvetlenül nem kapcsolódik egymáshoz – fejtette ki a szakember.
Nem kevés laboratóriumi munka és állatkísérlet mutatott rá, hogy a kurkumin gyulladásellenes, megelőzheti a rákot és fájdalomcsillapító is. Egyes tanulmányok szerint a sárga összetevő még a demencia ellen is megóv.
Emberekkel folytatott tanulmányok ugyanakkor azt sugallták, hogy az elfogyasztott kurkuminból kevés szívódik fel és a többsége hamar ki is ürül. A szakértők szerint a folyamat arra edzi a szervezetet, hogyan szabaduljon meg a nagyobb mennyiségű mérgező anyagoktól, amelyek valóban ártanak nekünk.
A paradicsom világszerte népszerű – piros színét a likopin adja, melyből több mint 5 milligrammot találunk 100 gramm friss paradicsomban. Ez a zöldség a karotin-család tagja, de például a brokkoliban is megtaláljuk a karotint.
A likopint is számos tanulmány vizsgálta: vajon segít-e lassítani az öregedést, megelőzni a rákot, megvédeni a szívet, vagy csak hatással lenni olyan betegségekre, mint a diabétesz vagy a csontritkulás. A likopin ugyancsak érdekes összetevő, de nincsenek meggyőző tanulmányok arról, hogy valóban segít.
Ám még ha a zöldségek és gyümölcsök színei nem is függnek össze bizonyos egészségügyi előnyökkel, a szivárvány-diéta mindenképpen pozitív hatással bír.
Változatos étrendet biztosít, mellyel elkerülhető, hogy kiegyensúlyozatlan legyen az étkezésünk.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.