Egészség

Kevertél már össze szemcseppet ragasztóval? Ne tedd!

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.04 | 06:46

Angol orvosok szerint itt az idő a szembeötlő változásra a csomagolásban.

Brit orvosok szorgalmazzák, hogy minden pillanatragasztó csomagolását meg kellene változtatni, miután egy 64 éves férfi összetapadt szemmel került kórházba. Az idős úr szemébe ugyanis műkönny helyett körömragasztó került.

Akárcsak a Super Glue, a műköröm ragasztó is rendkívül erős anyag, és pillanatok alatt megköt. Nem igazán tesz jót viszont a látószervünknek.

Volt már hasonló esetre példa, amikor 2010-ben az Oxfordi Szemkórházba szállítottak egy beteget, aki homályos látásról és a bal szemében érzett fájdalomról panaszkodott, két órával egy „szemcsepp” használata után.

Ez a férfi a szemműtéte után kapott receptre a Timolol nevű készítményből, és az üvegcse tartalma helyett egy ugyanolyan küllemű ragasztóból cseppentett a szemébe.

Nem ők ketten voltak csak, akiket becsapott a szemük: azonos méretű, alakú és ráadásul ugyanúgy nyíló termékekről van ugyanis szó.

Ez utóbbi beteg okosabbnak, és így: szerencsésebbnek is bizonyult. Amint észrevette, hogy valami nem stimmel, azonnal kimosta a szemét vízzel. Igaz, a szemhéjai így is összetapadtak, és a ragacsot nagyon óvatosan, csipesszel és a nagyítás miatt réslámpával lehetett csak eltávolítani.

Bevörösödött a szeme, és meghorzsolódott a szaruhártyája is a művelet során, szerencsére ezek múlandó problémák. Megkapta a megfelelő kezelést, és két hét múlva már vissza is nyerte a látását. Az orvosok szerint sokkal rosszabbul is végződhetett volna az eset, és még ki tudja, hány hasonló fog bekövetkezni, ha nem történik változás.

Azt viszont pontosan tudják, mikor kezdődött az egész:

1982-ben jegyezték fel az első esetet, amikor gondatlanságból került cianoakrilát valaki szemébe, egy ragasztóból, szemcsepp helyett.

A nyolcvanas évek elején történt valami, pedig a cianoakrilát alapú körömragasztó már az ’50-es évek óta forgalomban van.

via GIPHY

A csomagolás az, ami változott: cseppentős fiolába került, pont olyanba, mint a szem gyógyászatához használt folyadékoké.

Azóta tartunk számon olyan eseteket, melyek közt van szaruhártya és kötőhártya sérülés, keratopathia, a szemhéj bőrének károsodása, szempillavesztés, szemhéjszélvarrat, szem körüli bőrgyulladás, szúró vagy égő fájdalom, látásélesség csökkenés, sőt: funkcionális vakság is.

Már 1994-ben is javaslatot tettek a csomagolás megváltoztatására, amit nem sikerült maradéktalanul véghez vinni. Az orvosok 2010-ben pedig már azzal is beérték volna, ha legalább a fiola felnyitásán variáltak volna a gyártók: a ragasztókon elkélne egy biztonsági mechanizmus, ami megkülönböztetné őket a szemcseppektől.

Mikor az utóbbi beadvány készült, már 36 baleseten voltak túl, mely számhoz azóta is adódhattak újabbak. Jó pár ragasztógyártó közben át is állt sajátos kiszerelésre, de némelyik cég terméke még mindig ugyanúgy néz ki, mintha szemgyógyászati szer volna. És amíg ez így marad, addig további sérülésekkel kell számolni, véli a Science Alert.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló