Külföld

Mi ez a Trump hisztéria? És miért rossz, ha nem ő nyer?

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.30 | 17:55

Miért lehet sikeres az amerikai választáson, egy milliárdosnak született ingatlanspekuláns és reality sztár? Nem a választók őrültek meg, a politika nem válaszolt nekik eddig. Megnéztük, hogy mi áll Trump mögött.

Donald Trump Campaigns In Golden, Colorado
Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Trump mindenkit lenyomott a republikánus párt jelöltjei közül, most pedig  – egy ki nyomja mélyebbre a másik fejét a sárba – típusú versenyben igyekszik Donald és Hillary a másikat lehetetlenné tenni a választásokig. Azt, hogy honnan jött Donald Trump értjük, de hogyan lehetett ilyen sikeres?

1. Több a szegény, kevesebb a gazdag

Az USA szavazói nem őrültek meg, csak úgy érzik, hogy senki nem képviseli a véleményüket, ezért fordultak egy pályán kívül játszó, előéletét tekintve inkább vicces, mintsem komoly elnökjelölt felé. Az USA-ban a 2008-as hitelválság óta egyre nő a szakadék a leggazdagabbak és a szegények között, ami azt jelenti, hogy a középosztálybeli fiataloknak nehezebb a helyzetük, mint valaha, ezért támogatták olyan sokan Bernie Sanderst az elnökjelölti választásokon Hillary Clinton ellenében. Hogy egyáltalán az elnökjelölti verseny fináléjába jusson egy magát demokratikus szocialistaként meghatározó politikus az USA-ban, ahhoz bizony nagy kiábrándultság kell a választók részéről.  Ez nagyon komoly és egyre komolyabb probléma, egy aggódó milliárdos, Nick Hanauer bőven ír is róla.

2. A cégeket vagy a választókat képviseljük?

A másik probléma, hogy az amerikai magaspolitikát régóta megvették a cégek, a lobbik olyan erősek, hogy a választók jó része már azt gondolja, hogy az USA politikai rendszere már a cégeket védi és szolgálja ki, nem a választókat. Bill és Hillary Clinton a gyógyszeripari és vegyipari lobbi embere, Hillary Clinton idén is egymaga több támogatást kapott ezektől a cégektől, mint az összes republikánus párti jelölt együttvéve.

A republikánusok pedig hagyományosan az olajlobbi emberei, elég csak az oil, exxon, George Bush, vagy az oil, Alaska, Geroge Bush szavakra rákeresni a Google-ön. Na ugye, hogy ugye.

Az Obama csalódás

Obama lett volna az új remény, az amerikai politikai elit új embere, aki helyrebillenti a mérleget, de az új emberként hirdetett elnök végül a Clinton adminisztráció embereit vette maga mellé, ahogy a republikánus érzelmekkel nehezen gyanúsítható radikális punk Jello Biafra is beszél erről egy magyar interjúban. És, ha már keresők, írjuk csak be kedvenc guglinkba, hogy Obama és Google. Igen, az eddigi nagy vegyipari mamutok és olajcégek mellett a net nagyragadozói is megjelentek a politikában. És ez csak a látható nagy támogatások rendszere, ami a színfalak mögött megy, azt megnézhetjük bármelyik 2008 után készült White House témájú sorozatban vagy moziban.

Jó, jó, de miért pont Trump?

Oké, de hogy jön ide egy vastagon az elithez tartozó milliárdos csemete Donald Trump, aki pont azt képviseli, amit a középosztály utál az elitben? A középosztály első reménye Obama volt, de Obama, mint fent írtuk, maradt az elit keretein belül, nem változtatta meg a politika hozzáállását az alapvető kérdésekben.

Ezért jött a Demokratáknál Bernie Sanders, aki jóval radikálisabb váltást hirdetett meg a politikában, és ki is csinálta a Demokrata Párt vezetése.  Ami ki is derült, és a Demokrata Párt elnökének mennie is kellett miatta. Ahogy Trump is jóval radikálisabb szövegekkel indult, mint Obama nyolc évvel ezelőtt, és őt is megpróbálta kicsinálni a Republikánus Párt. De a republikánusoknak nem sikerült, ő lett az elnökjelölt. A választók egyrételműen új embereket akartak, új, radikálisabb hangot az elit hangja helyett.

Trump az elitből nőtt ki, de azt ígérte, lebontja azt.

Tehát elvileg Bernie Sandersnek és Donald Trumpnak kéne versengenie az elnökségért. Trump nehezen nyerhetne az előélete miatt, gyakorlatilag a showbiz-ben élt, annyi ciki sztorit ásnak róla elő, amennyit akarnak, ami nem volt gáz a realityk és ingatlanok világában élő Trumpnak, de végzetes a politikusnak.

Miért lenne rossz, ha Trump veszítene?

Trumpnak tehát nem sok esélye volt nyerni valójában már az elején sem. Ha mégis behúzza az elnökséget, az egyrészt a választók elégedetlensége, másrészt Hillary Clinton miatt lesz. És tekintsünk el attól, hogy ennyi politikai tapasztalattal és botránnyal a háta mögött meg tudná-e oldani egy világhatalom problémáit.

USA-ban élő rokonaink, akik tényleg fanatikus demokraták, mégsem akarnak Hillaryra szavazni. Hillary Clintonról már tíz éve sejteni lehet, hogy ő lesz az USA első női elnöke. Csak sajnos nagyon rossz időzítéssel indult minden ciklusban. 2008-ban az új embert, a Google-lal a háta mögött kampányoló Barack Obamát kellett volna vernie, a későbbi első afro-amerikai elnököt. Idén valójában nem volt nála jobb jelölt a Demokrata Párt színeiben, de a választók számára a Clinton család és a hozzájuk közelálló emberek jelentik pont azt, amiért változtatni akarnak. Még a demokraták körében is gyakori volt a háborgás a választási harc elején, hogy

ezeknél még egy Trump is jobb.

Ha Hillary nyer, és az amerikai politikai elit nem hallja meg a választók szavát, megy minden négy évig a régiben, akkor a Trump és Sanders kettős után

négy év múlva két még radikálisabb jelölt tűnhet fel ami már nem megújtani, hanem elsöpörni akarja a régi elitet.

Hillary Clinton személyéből, és a támogatóikból (ugyanazok a gyógyszercégek, mint Bill Clintonnál) nehéz elhinni, hogy új utakat kezd, új politikát indít el. Ezért nem ttetszik igazán senkinek, egyik párt szavazóinak sem, és a sok botrány miatt egyre inkább bukdácsoló Trumpot, ezért nem tudja számottevően maga mögött hagyni a közvélemény-kutatásokban. Ha Trump idén nem fut be, és Hillary viszi tovább az eddigi politikát, négy év múlva közelebb kerül egy még radikálisabb jelölt, és Hanauer rémálma, amit már fent is idéztünk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló