Tech

Vezeték nélküli hangszórók: ha fontos a design és a hangzás is, van pár tippünk

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.01 | 09:00

Párezer forintostól százezresig széles a kínálat - tudd meg, hogy az ízlésednek és a pénztárcádnak mi a legjobb választás, ha vezeték nélküli hangszóróra lenne szükséged. Nuus-szubjektív összeállításunkban végigmentünk a szóba jöhető opciókon, az alapelvünk: szóljon jól, mutasson jó, és ne az árától dobjunk hátast.

A tenyérben elférő, kerti partikhoz használt daraboktól a százezres, profi cuccokig elég sok opciónk van, ha vezeték nélküli hangszórókban gondolkodunk. Alapötletük egyszerű: leginkább vagy bluetooth-szal, vagy WiFi-vel csatlakozhatunk rájuk, és már külön mélyládában sem kell gondolkodnunk, ha jó erős basszusokat akarunk. Összeszedtünk néhány népszerű terméket, törekedve arra, hogy nagyjából minden típusból bemutassunk egyet-egyet. Kezdjük alulról.

Alsó-középkategória: JBL és Sony

Spórolósabb és jobb minőségű megoldást is találunk a kézben hordozható hangszórók között. Ha valakinek csak arra kellenek, hogy egy kerti ücsörgéshez ne mobiltelefon-minőségben szóljon a zene és ne kelljen kábelestül-mindenestül kicipelni a hangszórót, tökéletes lehet egy ilyen is.

JBL Go: ~9.000 Ft.-
A valamire való termékek közül itthon a JBL Go képviseli az alsó kategóriát. Kifejezetten szép design, de ez a gyártó összes termékére elmondható. Egy töltéssel valamivel több, mint 5 órát bír ki, bluetooth-szal, mikro USB-vel és 3.5-ös jack-kábellel is lehet rá csatlakozni. Alacsonyabb árkategóriában nyilván nem várhatjuk tőle a tökéletes hangzást: a basszusai nem az igaziak, de a nem-audiofileknek talán nem is érdemes messzebb menniük.

Kép: ifworlddesignguide.com
Kép: ifworlddesignguide.com

 

JBL Charge2+: ~37.000 Ft.-
Ha picit mélyebbre tudsz nyúlni a zsebedbe és egyaránt fontos a design és a hangzás, ezt a modellt neked találták ki. Ahogy az előbbinél, a külső itt is gyönyörű, megkockáztatnám, hogy ez a legmenőbb hordozható hangfal. 12 óráig bírja az akksija, és mobiltöltőként is funkcionál, gyorsan tölti a telefonodat, de így nyilván veszt a játékidejéből. Ezt már olyan hangerőre is fel lehet tekerni, hogy ne nagyon lehessen mellette beszélgetni – de torzítani ekkor sem fog. Vízállóként reklámozzák, de ezzel óvatosan: ha lefröcskölöd a strandon, nem lesz baja, de ha az egész víz alá kerül, sanszos, hogy kukázhatod.

Kép: gadgetmac.com
Kép: gadgetmac.com

Ami a legviccesebb: a JBL elég hülyén reflektált a mai házibulik legidegesítőbb jelenségére, a mások által betett zenék elnyomkodására. Egyszerre 3-an is csatlakozhatnak telefonjukkal a hangszóróra, és annak a zenéje szól, aki legutoljára tett be számot.

Sony SRX11~18.000 Ft.-
A két előbbi hangszóró között helyezkedik el. Ha valakinek fontosabb a hangzás a designnál, de még mindig alsóbb kategóriát szeretne, választhatja a Sony SRX11-et, ami ugyanolyan érthetően hozza a basszust, mint a közepet vagy a magasat. Kevésbé imponáló a külseje, de belül erősebb: akár 12 óráig is megy töltés nélkül. Ugyanúgy lehet rá csatlakozni, mint a JBL-re.

Kép: YouTube/theaaronloy

Érdekességként álljon itt egy tényleg vízálló modell: 13:56-nál zseniális, ahogy elkezdi kipumpálni magából a vizet. Sajnos Magyarországon nem kapható.

Magasabb kategória audiofileknek és geekeknek

Harman Kardon Onyx Studio: 38.000 Ft-tól
A minimalizmus és a basszus szerelmeseinek ez egy igazi csemege lehet. Minden kritikában azt emelik ki, hogy bár a magasakat nem hozza kristálytisztán, szebb basszusokat hasonló árkategóriában egy vezeték nélküli hangszóró sem hoz ki. A hang minőségéhez képest tehát olcsónak számít ennyiért, viszont kispóroltak belőle néhány hasznos funkciót: kizárólag bluetooth-szal lehet rá csatlakozni és nem nagyon bírja tovább 5 óránál. Viszont lakberendezési tárgynak is tökéletes, annyira elegáns, amennyire egy hangszóró az lehet.

Kép: YouTube/Amanda Woolsey
Kép: YouTube/Amanda Woolsey

Pioneer XW-SMA: 40.000 Ft-tól
Ha valamiért vonzódsz a rádiókhoz, ebben az árkategóriában megtalálhatod a Pioneer XW-SMA szériáját is, melynek legerősebb verziója 80.000 forintba kerül. Kis antennájával és nagyobb méretével nem törekszik futurisztikus megjelenésre, de három hangszóró van benne, melyek meggyőző hangélményt biztosítanak. AirPlay (az Apple vezeték nélküli szolgáltatása)-kompatibilis, ami azt jelenti, hogy a bluetooth-os csatlakozáshoz képest jobb hangminősége van. Ez a hangfal egyértelműen otthonra lett kitalálva, zenehallgatás mellett akár arra is, hogy házimozi-rendszerként csatlakoztassuk TV-hez.

Kép: pioneerelectronics.com
Kép: pioneerelectronics.com

Az AirPlay egyébként alig fedezhető fel néhány hangszóróban: az Apple-től szokványos módon elég drágán adják el a cégeknek a szolgáltatást, akik a többletköltséget továbbhárítják a fogyasztókra.

Harman Kardon Soundstick III: 60.000 Ft.-
A kinézete magáért beszél, nagyjából egy letisztult űrállomáshoz hasonlít ez a design, nem csoda, hogy még a New York-i Modern Művészetek Múzeumába is állandó darabként került be. Tíz éve dobták piacra az első kiadását, azóta volt idejük átgondolni, hogyan tehetik még jobbá. A CNet azt írja, hogy még magasabb hangerőn sincs semmilyen alapzaja, és úgy is tisztán hoz minden frekvenciatartományt, ha teljesen kitekerik. Bár vezeték nélkül lehet rá csatlakozni akár AirPlay-jel is, kábelezni is kell vele, és csak a mélyláda alján lehet ki-be kapcsolgatni, ami sokak szerint idegesítő. De elég ránézni, hogy kicsorduljon a nyálunk a gyönyörtől, könnyen megbocsájtható neki pár apró hátrány.

Kép: YouTube/TestLandFrance
Kép: YouTube/TestLandFrance

Creative iRoar: ~100.000 Ft.-
Egy kis geek pornó a végére, akinek megtetszik, Amazonról kell rendelnie, mert itthon nem kapható. A szokásos bluetooth-micro USB-jack bemeneteken kívül HDTV-kompatibilis és SD-kártyán is tárolhatunk rajta zenét. De ami igazán izgalmas: programozható! Bárki fejleszthet hozzá szoftvert és hardvert is, a gyártó kiadott egy szoftverfejlesztő-csomagot hozzá. Androidon és iOS-en keresztül már most csatlakoztatható rá többféle app, de a Creative abban reménykedik, hogy a lelkes programozók önszorgalomból rukkolnak elő újszerű megoldásokkal. Elég jó stratégia, így a pályakezdőket izgalmas kihívás elé állíthatják, ők pedig jól járnak azzal, hogy úgy fejlődik a termékük, hogy közben hátradőlnek a székükben.

Kép: pcmag.com
Kép: pcmag.com

(Nyitógif: Giphy)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló