Sorozatok

Sorozatban elkövetett szexuális erőszak, van belőle bőven

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.29 | 06:46

2017 egyik fő témája a szexuális erőszak és a nőkkel szembeni kegyetlen bánásmód, amit a tévésorozatok sem hagytak szó nélkül. Van, amelyikben erre épül a sztori, máshol fontos mellékszálként bukkan fel.

A téma persze már jó régóta benne van a levegőben, és nem az van, hogy egyszercsak, a Weinstein ügy kapcsán felszínre került, minden előzmény nélkül. Az utóbbi évek legnagyobb Hollywood-i botránya is inkább egy folyamat logikus része. Mint ahogy a szexuális erőszak témáját boncolgató sorozatok is, amiket ugyanakkor szinte mindet le is lehet választani Weinstein producer mocskos ügyeiről, abból a szempontból, hogy nem annak a következményei (talán inkább fordítva, ha már egyik a másikból következik), hisz amikor azok készültek, a Miramax alapítója még javában és háborítatlanul űzte az erőszakipart.

Bár a téma idénre “ért be” igazán a sorozatok esetében (is), ám korábban volt már, ami foglalkozott vele, a nőkkel, lányokkal szembeni, gyakran szexuális erőszakkal és a férfiak erkölcstelen, a hatalommal jócskán visszaélő viselkedésével. Az új-zélandi művészfilmes, Jane Campion (Zongoralecke) 2013-ban mutatta be az eredetileg csak minisorozatnak szánt Top of the Lake-et (aminek második évada idén nyáron ment le), ami az év egyik sorozatsikere lett annak ellenére, hogy a sztori erősen felkavaró, a hangulat sötét és depressziós, a feldolgozás pedig művészfilmes. Olyan nőkről szól, akik az erőszakot a múltban már átélték, vagy ha nem, akkor épp a jelenben élik át, és olyan férfiakról, akik cinikus felsőbbrendűséggel és szinte magától értetődő természetességgel elkövetik ezeket a cselekményeket, ráadásul ha úgy hozza, akkor egymást sem kímélik.

A Top of the Lake volt a téma első fecskéje 4 évvel ezelőtt, továbbiak viszont csak idén követték. Kiemeltük a legfontosabbakat.

A szolgálólány meséje és az Alias Grace

Miközben a mozi mellett a tévében is dúl a Stephen King-reneszánsz, 2017-re lett egy másik író is, egy nő, akinek elkezdték lelkesen feldolgozni a műveit: ő Margaret Atwood, aki kanadai, és mindamellett, hogy regények, novellák és versek szerzője, irodalomkritikus és feminista aktivista is. Utóbbiból talán egyenesen következik, hogy prózai művei, játszódjanak bármikor és bárhol, tele vannak erős női sorsokkal és a férfiak uralta társadalmak kritikájával.

Atwood regényei közül ebből a szempontból a díjakkal elhalmozott A szolgálólány meséje a legkarcosabb, legfelkavaróbb és legjobb darab, ami egy párhuzamos és disztópikus jelenben játszódik. Ez a világ részben olyan, mint a miénk, legalábbis ami a fegyvereket vagy az autókat illeti. Minden más viszont középkoriasan sötét. Egy olyan világban járunk, ahol hosszú távon a kihalás fenyeget, mert majdnem az összes nő a Földön meddővé válik, s csak páran vannak még, akik utódot képesek kihordani és a világra hozni. Rájuk viszont a fundamentalista vallási vezetés úgy tekint, mint szülőgépekre, és gyakorlatilag fogságban tartja őket. Választási lehetőség nincs. Ebben a dermesztően kegyetlen világban követjük nyomon a főhősnő sorsát (akit ugyanaz a színésznő alakít, Elisabeth Moss, aki az említett Top of the Lake főszereplője is). A sorozat (és a regény is) attól hibátlan, hogy bár nem a valóságot mutatja, mégis annak érezzük a történéseket, mert mindegyik valóság-alapú. Minden túlzása és valóságtól való távolsága ellenére a saját világunkat érezzük benne.

A szolgálólány meséje – A teljes évad elérhető az HBO GO-n

Az Egyesült Államok romjain totalitárius állam épült, amelyben a nőknek nincs joga. A még megtermékenyülésre képesek egyetlen feladata az utódnemzés, szolgálóként dolgoznak az uralkodó osztály tagjainál. Margaret Atwood regényéből. Csatlakozz az HBO közösségéhez! Facebook: https://www.facebook.com/HBOMagyarorszag Twitter: https://twitter.com/HBOHU Instagram: https://instagram.com/hbohungary/ Google Plus: https://plus.google.com/+HBOHU Csatlakozz a legnépszerűbb HBO-sorozatok rajongótáborához is!

Miközben egyik gyerekkönyvét is feldolgozták az írónőnek, ami természetesen kerüli a nőkkel szembeni erőszak témáját, elkészült egy másik fajsúlyos feldolgozás Atwood egy másik felnőtt regényéből. Az Alias Grace, akárcsak A szolgálólány meséje, díjakkal elhalmozott munka, időben 10 évvel előbbi után született, a 90-es évek közepén. A történetnek itt nem alapja a szexuális erőszak, hanem egy olyan fiatal nő történetét ismerjük meg belőle, akit gyilkosságért életfogytiglanra ítéltek, majd egy orvos elhatározza, hogy kideríti, Grace vajon a körülmények áldozata vagy velejéig gonosz teremtés.

A Sarah Polley által a kanadai CBC-ra készített sorozat, ami november 3-án debütál világszerte a Netflixen, már az első részében világossá teszi, egy olyan korba kalauzol, ahol még száz százalékban a férfiak diktáltak, a nőknek pedig csak egyetlen dolguk volt: minden körülmények között alkalmazkodni. Ha egy apa kikezdett a lányával, mint Grace-szel az övé, az még korántsem számított bűncselekménynek. Kis túlzással élve, a nők életének minőségét, milyenségét a férfiak pillanatnyi kénye-kedve határozta meg. Csoda, ha néhány nő ezt nem tudta elfogadni, és bármire képes volt a túlélés érdekében?

Alias Grace | Official Trailer [HD] | Netflix

Alias Grace is based on Margaret Atwood’s award-winning novel. The six-hour miniseries follows Grace Marks, a poor, young Irish immigrant and domestic servant in Upper Canada who, along with stable hand James McDermott, was convicted of the brutal murders of their employer, Thomas Kinnear, and his housekeeper, Nancy Montgomery, in 1843.

Big Little Lies

Liane Moriarty 2014-es bestsellerének filmes feldolgozására nem kellett sokat várni. Pontosabban az adaptáció a tévébe készült (HBO), de filmes eszközök és részben színészek (Reese Witherspoon, Nicole Kidman) bevetésével. Ugyanakkor a Big Little Lies kicsit olyan (pl. a környezet, a tónus, vagy az önironikus történetmesélés miatt is), mintha a Született feleségek karcosabb, komolyabb életszagúbb és mélységekre is képes nővére lenne. Egy gyilkossággal kezdődik a felnőttmese, majd 7 részben megismerjük az odavezető utat, de mire odaérünk, a véres bűncselekmény megoldásának úgy, mint egy krimi esetében, nincs jelentősége; az hogy kit, ki és miért ölt meg, sokkal inkább egy jelképes, radikális és gyilkosság ide vagy oda, még meg is indokolható üzenet a nézők felé. A Big Little Lies intelligensen, jófajta humorral meséli el, milyen az, amikor egy jómódú, jórészt fehérek lakta kertvárosban, ahol szinte megállt az idő és ahol minden a legnagyobb rendben van, elkezd széthullani az addig is csak ímmel-ámmal összeálló, férfiak diktálta rend. Amit aztán mégis a mögöttük kullogó, egymással összezáró-összefogó nők hoznak rendbe, és akit kell, azt utoléri a megérdemelt büntetés.

Big Little Lies (HBO) Trailer HD – Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Alexander Skarsgard series

Subversive, darkly comedic drama BIG LITTLE LIES tells the tale of three mothers of first graders whose apparently perfect lives unravel to the point of murder. Based on the best selling book, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern, Alexander Skarsgård, Adam Scott, James Tupper, Zoë Kravitz star in HBO’s limited series Big Little Lies, coming 2017.

American Horror Story: Cult

Ryan Murphy és Brad Falchuk horrorantológia-sorozatának idei, Cult alcímet viselő 7. évada sokaka szerint az eddigi legjobb, és talán azért mert élesebben és konkrétabban reagál a jelenre, mint az eddigiek. A cím szerint egy szekta születése áll a középpontjában, ám a legutóbbi amerikai elnökválasztás éjszakáján kezdődő évad ennél jóval többet mutat: a jelen félelem-alapú világát, hogyan működik, hogyan hat, mire épül és épít, mit okoz. Bár az évad már korábban is érinti a szexuális erőszak, nőkkel szembeni erőszakos bánásmód kérdését, de igazán a 7. rész (Valerie Solanas Died for Your Sins: Scumbag) az, ami a téma mélyére merül, ez az epizód egy különálló történetnek is felfogható az évadon belül. A rész címszereplője, Valerie Solanas (Lena Dunham) egy nehéz sorsú, a valóságban is élt írónő, akit a radikális feminizmus felé sodort az élmény, hogy az apja szexuálisan zaklatta, majd a nagyapja is rendszeresen erőszakoskodott vele.

Solanas férfiellenessége a gyűlöletig fajult, megírta a SCUM-ot, amiben szélsőséges nézeteit foglalja össze: minden férfi megvetendő és halált érdemel. A nő bekerül Andy Warhol köreibe, de a nagy popművész nem veszi őt komolyan, Solanas pedig mindannak a jelképét látja benne, ami ellen küzd. Megkísérli megölni a popart atyját, de nem jár sikerrel, őt viszont elmegyógyintézetbe zárják, mint paranoid skizofrént. A diliházból kikerülő Solanas – és ez már nem valós esemény – abuzált nőkből álló terrorista szektát alapít, és férfiakat kezd el gyilkolni (a sorozat szerint a Zodiákus névre keresztelt sorozatgyilkos rémtetteit valójában a SCUM-tagok követték el). A férfigyűlöletbe beleőrülő Solanas azonban végül elbukik; az erőszak fel nem dolgozása és az azt kiváltó szemet szemért elv zsákutcája csak még nagyobb problémákhoz vezet.

American Horror Story 7×07 Trailer Season 7 Episode 7 Promo/Preview HD “Scumbag”

American Horror Story 7×07 Season 7 Episode 7 American Horror Story S08E07 AHS 7×07 7×08 American Horror Story 7×07 AHS Cult AresPromo Scumbag Beverly’s journalistic integrity is called into question; Kai plans to broadcast a gruesome murder committed by the cult; Ally’s phobias reach a new low.

Liar

A brit testvérpár, Harry és Jack Williams forgatókönyvíróként részt vettek pár remek krimisorozatban (Missing, Tripped, One of Us), majd idén egyszerre két önálló szériával is jelentkeztek. A Rellik egy sorozatgyilkosos történet visszafelé elmesélve, a másik, a Liar, a szexuális erőszak témáját járja körbe. Utóbbi, a téma aktualitása miatt is, zajos sikert aratott, már bekérték belőle a második évadot. A Liar első fele a nézővel játszik. Adva van egy középkorú, csinos és magányos tanárnő, és egy szintén középkorú és pártalan sebész, mindkettő szimpatikus figura, ráadásul a kémia is megvan köztük már ránézésre is. Egyikről sem feltételezel semmi rosszat. Randiznak, minden szépen alakul, majd reggel mindketten másképp emlékeznek vissza a közösen töltött estére. A férfi boldogan és felvillanyozva várja a folytatást, míg a nő azzal vádolja a férfit, hogy az megerőszakolta.

Melyikük hazudik?

Az első rész ezzel a kérdéssel játszik, hol az egyik, hol a másik szereplőnek hiszel, és nagyon jól érzékelteti, mennyire nehéz is egy ilyen szituban az egyik vagy a másik fél mellé odaállítani a bizalmunkat. Aztán a harmadik rész végén érkezik a fordulat, ami nem teljesen váratlan ugyan, mégis mellbevágó, innentől pedig már azt kísérjük figyelemmel, hogy milyen elkeseredett, dühből és megalázottságból fakadó lépésekre sarkallja az embert az, ha nem tudja az igazát bebizonyítani, és csak szavak vannak a szavak ellenében, a társadalom viszont ítélkezik, és nem feltétlenül anak javára, akinek az áldozati szerep jutott az egyenletben.

LIAR (HBO) | Tráiler VOSE HD

WEBSITE: http://www.magazinema.es/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/MagaZinema.web TWITTER: https://twitter.com/MagaZinema_ ¡Sé el primero o la primera en ver, comentar y compartir este vídeo! Sinopsis: Sintiendo una fuerte atracción mutua a primera vista, Andrew Ellis (Ioan Gruffudd) tiene una cita con Laura Newell (Joanne Froggatt). Al día siguiente ella le acusa de haberla violado.

The Sinner

Még nem láttuk, de állítólag a témába vág a Jessica Biel és Bill Pullman főszereplésével készült The Sinner is. Ebben egy fiatal anyuka, aki ránézésre teljesen hétköznapi és normális életet él, a strandon váratlanul bekattan és a családja szeme láttára brutálisan lemészárol egy vadidegent. Tettét beismeri, várja a büntetést, de helyette egy idősebb nyomozó érkezik, aki meg akarja fejteni a gyilkosság okát. Titkokra derül fény, és persze erőszakra, erőszakra, erőszakra…

THE SINNER Official Trailer (HD) Jessica Biel Drama Series

http://www.joblo.com THE SINNER Official Trailer (HD) Jessica Biel Drama Series SUBSCRIBE for more TV Trailers HERE: https://goo.gl/TL21HZ The first installment of the close-ended series follows a young mother (Jessica Biel) who, when overcome by an inexplicable fit of rage, commits a startling act of violence and to her horror has no idea why.

Talán már ennyiből is jól látszik, hogy nagyon úgy fest, a téma bőven szolgáltatja a muníciót, és egyelőre kimeríthetetlen. Persze az izgalmakon túl kell is vele foglalkozni, mert fontos, és ha a közbeszédben még nem megy, vagy nem mindig, akkor vannak remek sorozatok, amiken elindulhat a párbeszéd. Tartunk tőle, és nincs is ellenünkre, hogy ez a 2017-es trend ennyivel, a felsoroltakkal még nem ért véget.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló