Érdekes

A gorillaszéklet-vadászat fontosabb meló, mint a kincskeresés

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.06 | 16:09

Míg korábban különféle nyomkövetőkkel látták el a kihalás szélén álló állatokat, manapság a tudósok nem akarják megzavarni őket, hogy kiegyensúlyozott, természetes körülmények között élhessenek. Ezért a gorilla ürüléke az, ami alapján azonosítják az egyedeket. Ki gondolta volna, hogy a gorillaszéklet-vadászat a kincskeresésnél is izgalmasabb és értékesebb tevékenység?

kép: youtube

A székletből tudják, hányan vannak és hogyan élnek

A hegyi gorilla kritikusan veszélyeztetett fajnak számít. Hosszú ideig a kihalás szélén álltak, a 80-as években csupán 250 példány élt a világon. Az elmúlt tíz évben számuk a komoly természetvédelmi, konzervációs programnak köszönhetően növekedett, jelenleg 740 egyed él az Uganda délnyugati részén fekvő Mgahinga Gorilla Nemzeti Parkban, a Ruanda északnyugati részén fekvő Volcanoes Nemzeti Parkban, és a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti szélén található Virunga Nemzeti Parkban, illetve a Kahuzi-Biéga Nemzeti Parkban.

Ezek az állatok nem szeretik az ember közelségét, ezért a Nemzetközi Gorilla Konzervációs Program szakemberei úgy vizsgálják az állatokat, hogy a legkevésbé zavarják őket. Ezt azt jelenti, hogy három nemzet szakemberei vesznek részt a gorillaszéklet-vadászatban. A reggelente ürítő állatok nyomait követve a tudósok tudják, merre járnak az állatok, de arról is információt szereznek, hogy mit ettek, mely társaikkal kerülnek kapcsolatba, hogyan érzik magukat, milyen egészségi állapotnak örvendenek. Így ha szükség van rá, közbe tudnak avatkozni.

kép: youtube

Az ürülék-DNS vizsgálata komoly nyomozói munka

„Egész egyszerűen összegyűjtjük a székletet és genetikai analízisnek vetjük alá azt. Tulajdonképpen ugyanaz történik a gorillaszarral, mint amit bűntények helyszínein az ujjlenyomatokkal csinálnak a nyomozók” – mondja Anne-Céline Granjon, a lipcsei Max Planck Intézet evolúciós antropológia tanszékének primatológus munkatársa.

A gond csak az, hogy mivel ezek az állatok növényevők, a székletük nem igazán szagos, így meglehetősen nehéz megtalálni a nyomokat. Komoly kihívás teszi a gorillaszéklet-vadászatot a tény, hogy maga az ürülék-DNS nem a legjobb alapanyag, hiszen ezernyi dologgal szennyeződik, mire a kutatókhoz eljut: más állatok ürüléke, szőre, tolla, nyála, ételmaradék. Van, hogy napokig a természetben kallódik az értékes anyag, mielőtt valaki rábukkanna: ilyenkor tovább romlik a kutathatóság.

Nyolc év alatt 26 százalékkal nőtt a számuk: van esély!

Akárhogy is, a zászló jelenleg felfelé áll: a 418 nyilvántartott állat mellett legalább 186 új egyed is van, akikkel a turisták nem találkoznak. Ez óriási sikertörténet, hiszen 2010-hez képest 26 százalékos populáció-növekedésről beszélhetünk. A szakemberek abban bíznak, hogy kitartó munkával sikerül megmenteni a fajt…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.