Zene

Farkas Gábor: Közelebb kell hozni a komolyzenét az emberekhez

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.10 | 17:55

A világ legnagyobb koncerthelyszínei után a fóti Szeplőtelen Fogantatás-templomban ad koncertet Farkas Gábor, a Zeneakadémia professzora. A zongoraművész maga is fóti lakos, így különösen nagy öröm számára, hogy a HangFeszt keretein belül abban a templomban léphet fel, melynek orgonáját Liszt Ferenc avatta fel. 

Farkas Gábor már tavaly, az első HangFeszten üdvözölte a kezdeményezést, hogy a gyönyörű, Ybl Miklós által tervezett romantikus templomban koncertek és egyéb kulturális események valósulnak meg. A zongoraművész különösen örül, hogy már második alkalommal rendezik meg a zenei fesztivált, és lakóhelyén ő maga is koncerttel ajándékozhatja meg a látogatókat.

Fóton kicsit visszafogott a kulturális élet, ezért örvendetes és hiánypótló az ilyenfajta kezdeményezés, ami ezen segít: a komolyzenét próbálja közelebb hozni az emberekhez, családi programokon keresztül, ráadásul egy ilyen festői szépségű környezetben, mint a fóti templom.  Tavaly olyan professzionális módon volt megszervezve, hogy akik esetleg nem tudtak bemenni a templomba, azok számára is ki volt vetítve a benti koncert, kint különféle standok álltak, ahol a gyerekek tudtak játszani, és különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt.  A lehető legmélyebb tisztelettel tudom csodálni a szervezők munkáját, hiszen olyan módon közelítették meg a fesztivál eszmeiségét – a magas kultúrát egy gyönyörű helyszínre vitték, kiváló kísérőprogramokat tettek mellé -, hogy a gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálják az ízlésüknek, érdeklődésüknek leginkább megfelelőt

– mondja Farkas Gábor.

A Liszt Ferenc- és Junior Prima Díjas zongoraművész családjával nyolc éve vásárolta meg a házukat Fóton, de nem sokkal később Tokióba költöztek, így valójában csak négy éve élnek itt. Ám így is erős kötődés alakult ki a településsel. 

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templomhoz különösen mély szálak fűznek, hiszen a kisebbik fiam katolikus óvodába járt, miután visszaköltöztünk Japánból, és vasárnaponként rendszeresen jártunk a misékre. Az orgonát sajnos nem volt alkalmam túl sokszor hallgatni. Természetesen tudom jól, hogy Liszt Ferenc avatta fel, nekem még nem volt módom kipróbálni, de bízom benne, hogy egyszer lesz rá lehetőségem. Annak mindenesetre nagyon örülök, hogy a templomban koncertezhetek a HangFeszten. Szerencsére a világon sok helyen kedvelik, ha a zene beköltözik Isten házába, ráadásul ha egy ilyen szép templomba, mint a fóti, az teljes mértékben csak hozzáadhat a produkció minőségéhez, meghittségéhez, a zenéhez való átlényegüléshez. Nem csak a művész, hanem a közönség számára is. Angliában, Amerikában nagyon sok helyen rendeznek templomi koncerteket és hazánkban sem ritkaság. Remélem, hogy a HangFeszt abban tudja majd a külföldi példát követni, hogy nem csupán évente egyszer, hanem templomi koncertsorozatként akár több városban, több alkalommal megvalósulna

– emeli ki Farkas Gábor.

A zongoraművész koncertjeivel bejárta a világot, sőt Tokióban négy évig dolgozott, így alapos rálátása van arra, hogy mely országokban miként viszonyulnak a klasszikus zenéhez, mekkora hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekekkel megismertessék, megszerettessék a komolyzenét.

Ázsiában a  zenetanulás, a hangszeres tanulás gyakorlatilag az alapműveltség megszerzésének a része. Japánban most különösen virágzik a komolyzenei élet és nagyon megbecsültek a zeneművészek is. Azt érzem, hogy bár Kodály országa vagyunk, de a zenetanításra és a komolyzene emberekhez való eljuttatására még nagyobb erőfeszítéseket kellene tennünk. Épp ezért támogatom az olyan kezdeményezéseket, mint a HangFeszt, mert meglátásom szerint ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a klasszikus zene közelebb kerüljön az emberekhez

– hangsúlyozza Farkas Gábor, akinek koncertjén Shu Hui Bao kínai operaénekesnő is szerepelni fog, emellett pedig találkozhat a közönség Fábián Zoltánnal, Boros Emesével, a Szent Efrém Férfikarral, a Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttesével és a Bokros Trióval A zenei és kézműves fesztivál egész nap ingyenes programokat kínál a gyermekeknek is.  

Shu Hui Bao

HangFeszt – 2024. május 11., Fót, Szeplőtelen Fogantatás-templom

Főszervező: Kárpát Országos Vállalkozói Szövetség – KOVÁSZ

Honlap: https://hangfeszt.hu

Facebook: www.facebook.com/hangfeszt.fot

TikTok: www.tiktok.com/@hangfeszt


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló