Zene

Hey Joe, hallom lelőtted a rockszárt – a 10 leghíresebb zenészgyilkosság

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.08 | 06:46

37 évvel ezelőtt ezen a napon ölték meg John Lennont, az évforduló alkalmából összeszedtük a legismertebb zenészgyilkosságokat.

John Lennon

1980. december 8-án egy őrült rajongó, Mark Chapman kioltotta John Lennon életét a zenész otthona, a híres Dakota-ház előtt. Chapman a mai napig börtönben van a gyilkossága miatt, 1981-ben életfogytiglani börtönre ítélték azzal a kikötéssel, hogy legkorábban csak 2001-ben kérheti a szabadon bocsátását. Azóta összesen kilencszer kérte szabadon bocsátását (legutóbb 2016-ban), de egyszer sem engedték ki a börtönből.

Dimebag Darrell

Sajnos nem ő az egyetlen zenész, aki ilyen erőszakos halált halt. A sors furcsa fintora, hogy a legdurvább és legvéresebb esetnek, a Pantera-gitáros Dimebag Darrell 2004-es lemészárlásának szintén december 8-án van az évfordulója.

Dimebag Darrell Abbott egy New York-i koncerten. Fotó: Scott Gries/Getty Images

Sam Cooke

A poptörténekem első ismert zenészgyilkosságának áldozata a hatvanas évek egyik legnagyobb énekese Sam Cooke, aki a Hacienda Motelben halt meg, 1964. december 11-én, elég furcsa körülmények között. Állítólag rátámadt a hotelmenedzser hölgyre, aki saját bevallása szerint önvédelemből fegyvert rántott.

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Marvin Gaye

Talán a legbizarrabb történet az összes közül: a népszerű soul énekest pont április elsején lőtte le a saját apja egy nappal a 45. születésnapja előtt, 1984-ben. Állítólag a popsztár verte az apját, az incidens előtt pedig többször is öngyilkossággal fenyegetőzött. Az a vita, ami konkrétan a gyilkossághoz vezetett, állítólag elkeveredett üzleti dokumentumok miatt robbant ki, az apa pedig azzal a fegyverrel oltotta ki fia életét, amit pont tőle kapott korábban ajándékba. Az idősebb Marvin Gaye végül megúszta az állítólag nem szándékos gyilkosságot öt év felfüggesztettel.

Fotó: Evening Standard/Getty Images

Peter Tosh

A Wailers zenekar egyik alapító tagja, a Get Up Stand Up társszerzője, akit legtöbben Legalize It című marihuánahimnusza révén ismernek, éppen egy hosszú kihagyás után igyekezett helyreállítani a karrierjét, amikor otthonában lelőtték. Egy háromfős társaság látogatta meg otthonában, pénzt követelve tőle, és amikor Tosh megmondta, hogy nincs, nem voltak hajlandóak távozni. Egyikük, a már akkor is börtönviseltnek számító Dennis Lobban végül elvesztette a türelmét, nekinyomta a pisztolyát a reggae sztárnak fejének, és kétszer is elsütötte a fegyvert. A tettesre először halálbüntetést szabtak ki, de az ítéletet később életfogytiglanra változtatták.

Tupac Shakur

A kilencvenes évek legismertebb gyilkosságának tettese a mai napig ismeretlen. 2Pac egy Mike Tyson-meccset követően még részt vett egy szállodai bunyóban, majd Suge Knight lemezcégfőnök oldalán kocsiba vágta magát (ekkor készült róla az utolsó fénykép). Nem sokkal később egy Cadillac fékezett le mellettük, melyből tüzet nyitottak rájuk. A jobb oldalon ülő rappert több lövés is érte, míg Knight megúszta néhány karcolással. A gyors kórházba szállítást követően még pár napig volt rá esély, hogy Tupac túléli a merényletet, de hat nap után a rapper végleg távozott az élők sorából.

The Notorious B.I.G.

A hatalmas termetű rapper vastagon benne volt a keleti és nyugati part között dúló háborúban, és őt is az autóban érte a végzet. 1997 márciusában egy piros lámpánál megállt mellettük egy kocsi, melynek sofőrje négy lövést adott le Christopher Wallace-re, azaz B.I.G.-re. Az eset után sokan a már fentebb is említett Suge Knightot, a Death Row Records súlyosan balhés vezetőjét vádolták a gyilkosság megrendelésével. Knight később börtönbe is került, de nem emiatt – a tettes kiléte a mai napig nem derült ki.

The Notorious B.I.G. szobra a New York-i Madame Tussauds múzeumban. Fotó: Scott Gries/Getty Images

Jam-Master Jay

A Run-D.M.C. Dj-je, Jam-Master Jay nem volt az a kimondottan balhés figura, ezért is volt váratlan, amikor egy queensi stúdióban lelőtték. Később kihallgattak az ügyben egy Kenneth ”Supreme” McGriff nevű drogkereskedőt, de sem őt nem ítélték el az ügyben, sem azt a Ronald „Tenad” Washingtont, aki 2Pac meggyilkolásával kapcsolatban is szóba került. A mai napig nem sikerült tisztázni ebben az esetben, hogy végül is ki adta le a lövéseket.

A Run DMC az 1980-as Grammy díjátadón. A képen balra Jam-Master Jay. Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Lucky Dube

A 2007-ben meggyilkolt reggae zenész összesen 22 albumot készített zulu, angol és afrikaans nyelven 25 év alatt, ő volt a legnépszerűbb reggae zenész Dél-Afrikában. Az énekes éppen két gyermekét vitte a nagybátyjukhoz Johannesburg egyik jómódú külvárosba, Rosettenville-be, majd onnan folytatta volna útját, amikor három férfi feltartóztatta a Chryslerét. A kocsiját akarták elrabolni, ő menekülni próbált, és lelőtték, gyermekei szeme láttára. A rendőrök elkapták a tetteseket, akiket életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek bő másfél évvel később.

Barta Tamás

A végére egy magyar zenészhalál maradt: a Locomotiv GT zseniális gitárosa, Barta Tamás 1974-ben hagyta ott a zenekart és Magyarországot: a Loksi félbeszakadt amerikai lemezfelvételei után már nem tért haza, inkább az Egyesült Államokban maradt. Zenélt a Beach Boys és a Sly & The Family Stone tagjaival is, azonban később inkább saját üzletet nyitott, és állítólag ekkor keveredett gyanús ügyletekbe. Állítólag összetűzésbe került a helyi magyar maffiával, mely akkoriban – egészen a magyarországi rendszerváltásig – a virágkorát élte odakint. A később szintén disszidált LGT-dobos, Laux József cáfolta, hogy Bartának maffiakapcsolatai lettek volna, de azt sem tudta elképzelni, hogy az ágyában mellkason lőtt gitáros öngyilkosságot követett volna el. Az is furcsa, hogy két lövés dördült, hiszen ilyesmi ritkán történik öngyilkosság esetében – ez utóbbi lehetőségét kizárta Barta üzlettársa, Fekete Barna is, aki szerint az ügy mögött a kolumbiai drogmaffia húzódott meg. Barta hamvait igazi rocksztárhoz méltóan repülőgépről szórták szét. 2010 szeptemberében rajongói emléktáblát helyeztek el hajdani budapesti otthona, az Izabella utca 39/B alatti ház falán.

Fotó: Wikipedia

Borítókép: Hulton Archive/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló