Sorozatok

Élet a Trónok harca előtt: a főszereplők szörnyű pilotpróbálkozásai

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.16 | 06:46

Mielőtt betöltötték igazi hivatásukat, Westeros urai és úrnői mindent kipróbáltak: egyik gótikus cowboyként, míg a másik űrhajósként igyekezett érvényesülni, de olyan is akadt, aki a szuperhős jelmezzel tett kísérletet. De nem lesz minden sorozat olyan elsöprő siker, mint a Trónok harca. Van, amelyik már a pilotnál elbukik.

Egy tévésorozat pilotja nehéz dió, legalább olyan komoly munka, mint egy igazán otthonos, kényelmes fotel elkészítése, amiből tökéletes kényelemben nézhetjük végig kedvenc sorozatunk tökéletes pilotját, vagyis a sorozatindító epizódot. Az a minimum, hogy valamit mondania kell magáról a legelső résznek, feldobni egy érdekes, különös, drámai vagy komikus alapszitut, amiből jól látszik, hogy miről szól majd a sorozat, merre megy tovább, és milyen hangulatban. A történetet hiteles és izgalmas karakterekkel kell benépesíteni, akiket gondosan összeválogatott színész-alteregók alakítanak, de mi nem őket, hanem a szerepüket látjuk. Ez így, nagy vonalakban. Ha valami ebből hiányzik, biztosra vehető a bukta.

A Trónok harcával ilyen gond nem volt. Amit elsősorban kiemelnek a sorozattal kapcsolatban, mint egyik fő erényt, az a nagy műgonddal zajló, szinte tanítanivaló minőségű szereplőválogatás, ami annyira pontos, hogy minden egyes választás felülmúlhatatlan. A színészeknek azonban nem minden esetben volt ilyen szerencsés helyzete: mielőtt a Trónok harcába kerültek, több pilotkatasztrófában is részt vettek. A Vice magazin összeszedett párat.

Ultra (2006) – Lena Headey és Peter Dinklage

Cersei és Tyrion már korábban is találkoztak, bár akkor egy csapatban játszottak. Az Ultrában az előbbi a címszereplő fiatal nőt alakította, aki egyszerre akar íróvá és szuperhőssé válni, az utóbbi pedig egy olyan tudóst, aki szerint a szuperhősség egy marxista korrekció, amivel az egyén elégtételt vehet a társadalmi hierarchiával szemben, és visszaszerezheti a hatalmát. Bár a pilotban volt egy-két szatírikus poén, ami ült is, de a 25 perces epizód alaphangulata mégsem ilyen volt, és a két főszereplő sem illet a szerepéhez. Meg nyilván jobban áll nekik a képernyőn, ha utálják egymást, mint ha szeretik. A Lena Headey rajongói Facebook oldalon fent van a pilot, akit érdekel, ott megnézheti.

Virtuality (2009) – Nikolaj Coster-Waldau

Jaime Lannister a Phaeton nevű űrhajó parancsnokaként próbált szerencsét a Trónok harca előtt, de sajnos elbukott. Ami persze nem olyan nagy baj, mert akkor most ki lenne a Királyölő?! Még belegondolni is para.

Bár azt nem állítjuk, hogy a Viruality pilotja rossz volna, de azért a készítők sem bízhattak annyira benne, mert nagy óvatosan, mint tévéfilmet engedték ki a világba, ami ha hozott volna annyi nézőt, visszatért volna sorozatként. De nem hozott. Bár a pilot jól nézett ki az akkori viszonyokhoz képest, a semmibe tartó űrexpedíció kalandjai azonban nem léptek túl a kliséken.

VIRTUALITY

Fanmade Video of the TV pilot VIRTUALITY by Michael Taylor and Ronald D. Moore. Sadly the show hasn’t been picked for series production yet. I think the pilot has been amazing and would love VIRTUALITY become reality 😉 There’s a supporting site where you learn everything about it.

Faceless (2006) – Sean Bean

A Trónok harca első évadában szerepelt Sean Bean gyakorlott játékos, akinek mindig van épp futó sorozata, van amikor több is. Ennek ellenére az ő választásai se voltak mindig tökéletesek. A Faceless című sorozat a Miami Vice stílusában fogant, kissé zavaros akció-thriller. Vagy legalábbis akart lenni. Egy ügyészről szól, akit el akarnak tenni láb alól, azonban ő túléli a merényletet. Ezt azonban nem tudják róla, mint ahogy azt sem, hogy űj arcot kapott, így viszont gond nélkül be tud épülni abba a szupermaffiába, amit az oroszok, a koreaiak, a mexikóiak és a helyiek (Los Angeles) szövetsége alkotja.

Favorite Sean Bean Clips from Faceless

Sean Bean fan video from the unaired Fox pilot “Faceless.” Music is Tangled and Dark by Bonnie Raitt.

Police 2020 (1997) – Liam Cunningham

Ez a sötét brit sci-fi azonnal megbukott, mert mint írták a pilotról egy recenzióban:

nagy csalódás mindenki számára, aki optimistán néz a jövőbe.

A közeljövő rendőrségén játszódó krimisorozatban Cunningham alakította a sztori középpontjában álló zsarut, az éjszakás csoport vezetőjét. Voltak benne orosz bevándorlók, szarkavaró rendőri vezetők és politikusok, vírus meg egy magányos őrült. Csoda, hogy nem kellett senkinek?

Forrás: Wikipedia

Masterwork (2009) – Natalie Dormer

Ez a sorozat járt a legrosszabbul, mert ezt már készítés közben leállították, szóval igazából még pilot sincs hozzá. A CSI sorozatok és a Szökés fura mixtúrájában Dormer egy MI5 ügynököt alakít, aki csupa olyan ügyben nyomoz, ami a művészethez köthető. Már leírva is unalmas.

The Sixth Gun (2013) – Michiel Huisman

A színész, akit egykoron Daario Naharisnak hívtak, a Trónok harca előtti évben megpróbálkozott egy képregényalapú gótikus westernnel, amiben egy titokzatos pisztoly után folyik a hajsza egy rakás ember között. Bár a pilot elkészült, meg is kapta az NBC, de onnan már nem került ki, a nagy elánnal elindított projektlufi egszerűen kipukkant.

Wonder Woman (2011) – Pedro Pascal

Bizony-bizony, az idén végül a moziban taroló Wonder Woman történetéből is előbb sztársorozatot akartak faragni. Oberyn Martell természetesen nem a címszereplőt, hanem annak zsaru szerelmét alakította, de csupán egy pilot erejéig. A sorozatban egyébként a hősnő és barátai egy végtelenül gonosz gyógyszeripari céggel szemben vették volna fel a kesztyűt. Meg a szuperhős gúnyát. Hogy a dolog nem jutott túl a piloton, azt Pascal szerintünk nem bánja, még akkor sem, ha legalább olyan csúnya véget ért Trónok harca-beli karaktere, mint a Wonder Woman sorozat terve.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló