Tudomány

Unokáink már azt se tudják majd, eszik vagy isszák az iskolát

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.21 | 06:45

A virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) már az élet szinte minden területén megjelent, a játékipartól a pornón keresztül a művészetig tényleg bárhol felbukkanhat. Miért pont a tanulás maradna ki?

Még az elején szeretnénk tisztázni, hogy amellett, hogy ódákat zengünk a VR-szemüvegekről, természetesen ezeknek is megvan a maguk hátránya. Egyrészt rettentő drágák. Másrészt azért bárhol mégsem használhatóak, nyugodt és tágas helyszínre van szükség. Végül a legnépszerűbb vád vele szemben, hogy kirekesztő és elszigetel.

Az első korrekt, most még, de idővel ez változni fog. A második érv pedig szintén elfogadható, de igazából főzni is csak a megfelelő helyen lehet, mégis megoldják az emberek. Szóval ezeket hagyjuk is. Kapaszkodjunk az utolsóba, az oktatás ugyanis éppen ebbe kapaszkodik bele és pont az elszigeteltség miatt lát óriási fantáziát benne.

Koncentrált tanulás

A floridai egyetem kutatásai bebizonyították, hogy a virtuális oktatás ugyanolyan, sőt bizonyos tárgyak esetében hatékonyabb is a hagyományos módszereknél. A VR-szemüvegen belül ugyanis a virtuális tanórán kívül semmi nem vonja el a diákok figyelmét. Nincs sutyorgás a társakkal, nincs pad alatt telefonozás, vagy tanulás a következő órára, csak a tananyag, és a diák.

A koncentrált tanulás ráadásul emlékezetesebb is marad, így rengeteg felesleges ismétlés spórolható meg. A kísérletben végzett csoportok az éves tananyagot átlagosan 3 héttel előbb befejezték a hagyományos módszerrel tanulóknál, míg a dolgozatok eredményei azonosak voltak. Arról nem is beszélve, hogy sokkal élvezetesebb is.

The New zSpace for Education

Introducing the new zSpace for Education, a powerful desktop virtual reality platform for learning. See how zSpace is transforming classrooms all over the country: https://edu.zspace.com To develop for zSpace, visit: https://developer.zspace.com

Eltűnnek a földrajzi korlátok

A VR-oktatás térnyerésével bárhol és főként bármit tanulhatunk, amit éppen a szemüvegre töltünk. Gondolom mindenkinek ismerősek az olyan dumák, hogy a legjobb orvosképzés a SOTE-n van, az igazi mérnököket a BME-n képzik, ha pedig valaki jogi vonalon tanulna, irány az ELTE. A virtuális módszerben mindenki ugyanazt a minőségű oktatást kaphatja költözési lehetőségeitől függetlenül, akár az eldugott falvakba is eljuthat a minőségi oktatás.

És nem csak a minőség, a mennyiség számára sincs megállás. Kit érdekel hányan férnek be egy előadóba, vagy hány főig kényelmes egy gyakorlati csoport? Persze azért a ponthatárok maradjanak, de lényegesen javulnának az oktatási színvonal lehetőségei, ha nem kellene minden körülményhez alkalmazkodni a maximális hallgatói létszám kiválasztásakor.

VR in Education

Students learning in VR brings a whole new dynamic to the classroom. *** Subscribe: http://bit.ly/Subscribe_to_AMD Like us on Facebook: http://bit.ly/AMD_on_Facebook Follow us on Twitter: http://bit.ly/AMD_On_Twitter Follow us on Twitch: http://Twitch.tv/AMD Follow us on G+: http://bit.ly/AMD_on_GooglePlus Follow us on Linkedin: http://bit.ly/AMD_on_Linkedin Follow us on Instagram: http://bit.ly/AMD_on_Instagram ©2016 Advanced Micro Devices, Inc.

Még, még, még, ennyi nem elég

Újdonságokat felfedezni még sosem volt ilyen könnyű, mint a VR-technológiával. És attól függetlenül, hogy ez a szöveg leginkább egy klisés mosópor reklám szövegére hasonlít, tényleg igaz. Nem kell egyetemet, vagy még inkább várost váltani azért, ha valami mást szeretnénk tanulni. Minden házhoz jön, a lehetőségeknek csak a letöltési sebesség és saját eltökéltségünk szab határt.

Dolgok, ahogy még sosem láttuk őket

A tankönyvből elolvasni, milyen volt a háború borzalma, elég uncsi. Képeket bámulni, milyen ügyes volt egy-egy festő, teljesen hatástalan. De mi lenne, ha ott állhatnánk Van Gogh mellett, miközben fest. Látnánk, amit ő látott, követhetnénk, hogyan alkotott. Esetleg a lövészárokból látnánk a normandiai partraszállást, vagy Petőfi mellett állnánk, miközben a Nemzeti Dalt szavalja. Kicsit más, mint a megszokott tanulás, de az biztos, hogy jobban megragadna a lényeg.

Microsoft HoloLens Holotour a brief sojourn in Peru & Rome

If any of the HoloLens apps belie the limitation of the current HoloLens FOV it is the Holotour app, there is nothing wrong with the content per se or the activities mixing VR with 360 degree video , it’s just that this is an app that would work better on a FOV2GOVR HMD, though check out some of my adventures in Peru and Rome thru #HoloLens .

És ez nem álom, számot tudományos területen már most is alkalmazzák a VR és az AR nyújtotta előnyöket. A virtuális valóságnak hála sebészek, mérnökök és történészek olyan gyakorlati tapasztalatra tehetnek szert, melyre enélkül nem lett volna lehetőségük.

Az út tehát adott, a kérdés csak hogy mikor és milyen sebességgel lép majd rá az emberiség, de a VR szemüvegek térnyerése egyértelművé teszi, a tanulás sosem lesz már ugyanaz, mint régen.

Nyitókép: Pixabay.com/pixel2013 CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló