Belföld

Rusvai Miklós: bárkit, bárhol megfertőzhet a húsevő baktérium

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.09 | 15:48

Rusvai Miklós víruskutató szerint ez a baktérium szinte bárkit bárhol megfertőzhet, csupán egy seb kell hozzá.

A 33 éves ózdi férfi tragikus sorsa rávilágított a húsevő baktérium veszélyeire, amely élet-halál közötti helyzetbe sodorhatja az érintetteket. A baktérium által okozott fertőzésről szóló hírek szerint az orvosok kezdetben nem vették komolyan a férfit, aki végül vasárnap elhunyt.

Húsevő baktérium támadta meg egy ózdi férfi szervezetét, gépek tartják életben

A húsevő baktérium, egy specifikus streptococcus törzs, minden ember testfelületén megtalálható, beleértve a bőrt, a nyálkahártyákat és az orrot is. Rusvai Miklós rámutatott arra, hogy a baktériumot egy vírus, a bakteriofág fertőzi meg, és ezen keresztül teszi lehetővé a szövetek gyors lebontását. A fertőzés mindenkit bármikor érhet, és előre nem látható.

Az egyik legaggasztóbb jellemzője a baktériumnak az izomzat, inak és az izomszövetet körülvevő kötőszövet pusztítása. A zsírszövetek kevésbé érintettek. Az izmok közötti kötőszövet elsőként szenved, ami gyors izomvesztést és a fertőzés terjedését eredményezheti. A legsúlyosabb esetekben vérmérgezés és szepszis alakulhat ki, károsítva a veseműködést.

Rusvai Miklós figyelmeztetett, hogy a fertőzés mindig sebfertőzés révén jut be a szervezetbe. Ha a sebkezelés nem megfelelő vagy nem időben történik, súlyos következményei lehetnek, és a beteg állapota néhány óra alatt jelentősen romolhat.

Az első tünetek közé tartozik a seb körüli fájdalom, duzzanat és pirosság, később pedig hidegrázás, láz, rosszullét és émelygés is előfordulhat, mint a vérmérgezés tünetei. A megfelelő kezeléshez sebkezelés és antibiotikumos terápia szükséges, és súlyos esetekben extrém intézkedések, például amputáció is előfordulhat.

Rusvai Miklós biztatóan számolt be arról, hogy Magyarországon a megfelelő kezelés esetén az esetszám alacsony, és a halálozási arány is alacsony. Fontos, hogy a betegséget időben és hatékonyan kezeljék, mivel ez a baktérium súlyos következményekkel járhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Kórházba került Ian McKellen
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 18.