Lélek

Morbid, de jó üzlet az öntemetés

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.01 | 07:10

Ingyenes áltemetést kínál Dél-Koreában egy egészségügyi centrum. A program szerintük segíthet a halálos betegségben szenvedőknek, és az öngyilkosságra hajlamos embereknek is. Négy év alatt már több mint 15 ezren vettek részt a saját áltemetésükön.

Gondolkoztál már azon, milyen lesz majd a saját temetésed? És ha a céged küldene öntemetésre? A dél-koreaiakat láthatóan annyira foglalkoztatja ez a kérdés, hogy már ebédszüntetben is kipróbálhatják milyen lesz a végső búcsújuk a földi léttől.

A Hyowon Egészségügyi Centrumban már 2012 óta fut egy program, ami áltemetéseket kínál az embereknek. A résztvevők először megtekintenek egy oktatófilmet, illetve egy előadást, majd bevezetik őket egy félhomályos terembe, ahol

már várja őket a koporsójuk,

illetve a gyászszalaggal ellátott portréjuk. Itt leülnek, csendesen megírják a végrendeletüket, majd felveszik a temetési leplet és befekszenek a koporsóba.

Ál temetés Dél-Koreában

Tíz percet töltenek el a ládában, de a teljes sötétségben ez vélhetően egy örökkévalóságnak tűnhet. Egy résztvevő később az írta a blogján, hogy

a koporsóba egyetlen fénysugár sem szűrődött be, és szinte fojtogatónak érezte a helyzetet.

 

Népszerű motivációs tréning a cégeknél

A nyomasztó élmény azonban láthatóan nem veszi el a dél-koreaiak kedvét az áltemetéstől, hiszen a program 2012-es indulása óta már több mint 15 ezren siratták el magukat a Hyowon központban.

Áltemetés Dél-Koreában

Jeong Yong-mun, az ingyenes áltemetés program vezetője a New York Times-nak azt mondta, hogy a résztvevők között vannak olyanok, akik valamilyen halálos betegséggel küzdenek, és

a program segít nekik felkészülni az elkerülhetetlenre.

Mások az öngyilkossági hajlamaikat akarják kigyógyítani, hiszen a végső elmúlásuk szimulálása után jobban értékelhetik az életüket. Emellett több cég elküldi a munkavállalóit is ide, egyfajta motivációs tréningként.

Szelfik a koporsónkkal

A körülbelül két és fél órás program végén Jeong azt szokta mondania  résztvevőknek, hogy

a régi énjüket most eltemették, számukra egy új élet kezdődik.

A program vezetője azt tapasztalta, hogy az embereknek általában kell egy pár perc míg felocsúdnak az élményből, de ezután önfeledt beszélgetésbe, nevetgélésbe kezdenek, és persze készülnek a szelfik is a koporsóval.

Jeong szerint – néhány kivételtől eltekintve – az áltemetésen résztvevő emberek jellemzően frissességet éreznek színlelt búcsúztatójuk után és új perspektívákat látnak meg az életükben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló