Lélek

Morbid, de jó üzlet az öntemetés

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.01 | 07:10

Ingyenes áltemetést kínál Dél-Koreában egy egészségügyi centrum. A program szerintük segíthet a halálos betegségben szenvedőknek, és az öngyilkosságra hajlamos embereknek is. Négy év alatt már több mint 15 ezren vettek részt a saját áltemetésükön.

Gondolkoztál már azon, milyen lesz majd a saját temetésed? És ha a céged küldene öntemetésre? A dél-koreaiakat láthatóan annyira foglalkoztatja ez a kérdés, hogy már ebédszüntetben is kipróbálhatják milyen lesz a végső búcsújuk a földi léttől.

A Hyowon Egészségügyi Centrumban már 2012 óta fut egy program, ami áltemetéseket kínál az embereknek. A résztvevők először megtekintenek egy oktatófilmet, illetve egy előadást, majd bevezetik őket egy félhomályos terembe, ahol

már várja őket a koporsójuk,

illetve a gyászszalaggal ellátott portréjuk. Itt leülnek, csendesen megírják a végrendeletüket, majd felveszik a temetési leplet és befekszenek a koporsóba.

Ál temetés Dél-Koreában

Tíz percet töltenek el a ládában, de a teljes sötétségben ez vélhetően egy örökkévalóságnak tűnhet. Egy résztvevő később az írta a blogján, hogy

a koporsóba egyetlen fénysugár sem szűrődött be, és szinte fojtogatónak érezte a helyzetet.

 

Népszerű motivációs tréning a cégeknél

A nyomasztó élmény azonban láthatóan nem veszi el a dél-koreaiak kedvét az áltemetéstől, hiszen a program 2012-es indulása óta már több mint 15 ezren siratták el magukat a Hyowon központban.

Áltemetés Dél-Koreában

Jeong Yong-mun, az ingyenes áltemetés program vezetője a New York Times-nak azt mondta, hogy a résztvevők között vannak olyanok, akik valamilyen halálos betegséggel küzdenek, és

a program segít nekik felkészülni az elkerülhetetlenre.

Mások az öngyilkossági hajlamaikat akarják kigyógyítani, hiszen a végső elmúlásuk szimulálása után jobban értékelhetik az életüket. Emellett több cég elküldi a munkavállalóit is ide, egyfajta motivációs tréningként.

Szelfik a koporsónkkal

A körülbelül két és fél órás program végén Jeong azt szokta mondania  résztvevőknek, hogy

a régi énjüket most eltemették, számukra egy új élet kezdődik.

A program vezetője azt tapasztalta, hogy az embereknek általában kell egy pár perc míg felocsúdnak az élményből, de ezután önfeledt beszélgetésbe, nevetgélésbe kezdenek, és persze készülnek a szelfik is a koporsóval.

Jeong szerint – néhány kivételtől eltekintve – az áltemetésen résztvevő emberek jellemzően frissességet éreznek színlelt búcsúztatójuk után és új perspektívákat látnak meg az életükben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló