Film

A női elnökök egészen nevetségesek tudnak lenni – a filmvásznon

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.08 | 07:45

Hollywoodban már viszonylag régen eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne, ha nő lenne az Egyesült Államok elnöke. Sajnos azonban ebben nem sok köszönet van, már ami nők megítélését illeti. A legtöbbször bugyuta, vagy egyenesen beteg vígjátékokban tűnnek fel női elnökök, és csak a közelmúltban jutott el a filmipar, hogy kemény, tettrekész nőt képzeljen az elnöki székbe.

Kedden elnököt választ az Egyesült Államok, és elég valószínű, hogy a demokrata jelölt, Hillary Clinton lesz a győztes – bár ez nem olyan egyszerű, itt írtunk is róla, miért bonyolult a rendszer. Ha tényleg így lesz, az történelmi pillanat, hiszen először kerül nő a világ legerősebb hatalmának élére. Mármint a valóságban. A filmvásznon ugyanis már rég túl vannak ezen, igaz, nem épp a legjobb összképpel. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Nő a Holdon

Az első film, amelyben női elnök jelenik meg, egy mai szemmel egészen gagyi sci-fi, az 1953-as – eredetileg sorozat pilotnak készült – Project Moonbase, amiben egy kevésbé ismert színésznő, Ernestine Barrier alakította az elnököt. A II. világháború után a világ, benne a nők szerepe is alapvetően változott meg, és már nem volt elképzelhetetlen, hogy egyszer majd (a film az 1970-es években játszódik) nő lesz az elnök. A film nőképe ettől még szexista: a főhős, Briteis ezredes egy nem túl tehetséges, de szép nő, aki eléggé rá van szorulva férfi partnerére.

Az első first gentleman

Változások ide vagy oda, több mint egy évtizedet kellett várni a következő női elnökre, és az sem volt az igazi. Az 1964-es Kissis for My President – a címszerepben Polly Bergennel – egy komédia, amelyben nem is az elnök a fontos, hanem a férje, Gentleman Thad. Az elnök asszonyt ugyanis lefoglalja a nagypolitika és a fokozódó nemzetközi helyzet, így a first gentleman kissé unatkozik, majd beleártja magát a politikába. A végén az elnök teherbe esik, és úgy dönt, lemond, hogy a családnak szentelje magát.

Világvége röhögve

Jó sokáig kellett várni a következő női elnökre, és annak sem lett jó vége. 1986-ban készült a Whoops Apocalypse című brit vígjáték (egy korábbi, azonos című sorozatból), amelyben Loretta Swit alakítja Amerika első női elnökét. Barbara Adams elnököt nem választják, megörökli a hivatalt, mikor a politikai karrierje előtt cirkuszban szereplő elődje meghal, mert megkér egy újságírót, hogy vágja hasba egy feszítővassal. Ilyen az egész, ki is tör a háború, de azért érdemes belenézni:

Olyan abszurd, hogy fáj

Az 1998-as Maffia című Keresztapa-paródiára talán már mindenki emlékszik, vagy legalábbis megvan néhány fájóan abszurd jelenet. Ezek közé tartozik, mikor Christina Applegate már elnökként dolgozik a világ teljes leszerelésén, amikor újra találkozik Tonyval, aki időközben apa lett. Na de ki a gyerek anyja? Micsoda felismerés!

Ha megjönnek a nácik…

Ugorjunk egy nagyot az időben: 2012-ben készült az Iron Sky című teljesen beteg finn szatíra. Igen, ez az, amiben űrnácik jönnek a Hold túloldaláról. Stephanie Paul játsza az elnököt (aki erősen hasonlít Sarah Palin korábbi alelnökjelöltre). Ránézésre meg sem lepődik a nácik érkezésén, ellenben felhasználja őket, hogy hatásos propagandát folytasson az újraválasztása érdekében. Aztán persze lesz harc is, de nem baj, mert minden elnöknek kell egy háború az első ciklusában!

A szuperhősök hihetőbbek

Az első, egyáltalán nem nevetséges női elnökre 2015-ig kellett várni, cserébe ekkor egy rajzfilmet kaptunk. Az Igazság Ligája: Istenek és szörnyek egy képregény-adaptáció, amelyben Penny Johnson Jerald adja a hangját az elnök, Amanda Waller figurájának (Waller a korábbi képregényekkel szemben ebben a verzióban nem csak tanácsadó, hanem ő az elnök), vagyis tekinthetjük úgy, hogy ő az első fekete nő az ovális irodában. Kár, hogy csak rajzolva.

Végre egy kemény nő, kár, hogy meghalt

Így a végére érve még mindig nehéz elhinni, hogy 2016-ig kellett várni az első olyan mozifilmre (a sorozatokkal majd később foglalkozunk), amelyben egy komolyan vehető női elnök szerepel. A Függetlenség napja 2-ben Sela Ward alakítja Elizabeth Lanford elnököt, aki tökéletesen tisztában van vele, hogy az idegenek egy nap visszatérnek. A javára legyen írva, igyekszik felkészülni – még a kínaiakkal is összefog ezért –, de a forgatókönyv nem volt kegyes vele, nem neki jutott a megtiszteltetés, hogy legyőzze az idegeneket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.