Külföld

Ezt nem láttuk jönni, a 2017-es mexikói földrengés kettétörte a tektonikus lemezt

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.26 | 12:57

Ilyet még nem pipált a közép-amerikai ország, még jó, hogy cunami nem lett belőle!

Mexikó számára nem idegen a szeizmikus aktivitás: a Tűzgyűrű nevű vulkán-láncolaton csücsülő ország évente nagyjából 4200 földmozgást is átél, 4,5 magnitúdótól felfelé is akár. 2017 szeptemberében viszont egy 8,2-es erősségű rengés pusztított az államban, több tucat emberéletet kioltva, és legalább 200 személy szenvedett sérüléseket. A szakértők, Diego Melgarral az élen, sejtették, hogy a szokásosnál komolyabb dolgok is zajlottak a felszín alatt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oaxaca Cultural (@oaxaca_cultural) on

A földrengés általában akkor pattan ki, amikor két lemez erőteljesen horzsolja egymást, és az így felszabaduló energia szeizmikus hullámként éri el a felszínt. Tehuantepecben nem pontosan ez történt: itt csak a Kókusz nevű lemez volt a hunyó, amely most nem csattant össze az Észak-Amerikai tömbbel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Cristina Verdin (@cristiverdin) on

A kutatók a geofizikai adatokat összevetve arra jutottak, hogy egy szokványos találkozáskor az egyik lemez általában elhajolva süllyed alá a mélybe. Ilyenkor gyakori a repedezés, ahogyan ezt a világ számos pontján is látni lehet. A mélybeli repedések a lemez felső harmadánál/felénél jelennek meg, de hogy a lemez teljes vastagságát érintsék, arra eddig nem nagyon volt példa.

via GIPHY

Ilyet még nem láttunk.

összegzi a pofesszor. Az ominózus törésvonal 160 kilométer hosszan nyúlik el, 97 méteres a szélessége, és 26 ezer méter mélyen húzódik.

A mexikói tektonikus lemez nagyjából 60 km széles, és ez most szabályosan kétfelé esett.

Az esemény helye is figyelemre méltó: a rengés az óceán itteni legmélyebb része és a szárazföld között zajlott le, túl nagy kárt nem okozva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RIDING SEXY ? (@ridingsexy) on

Ha a nyílt víz alatt ment volna végbe a nagyja, akkor akár hatalmas szökőárat is okozhatott volna, vélik a szakértők.

A legnagyobb kockázatot a cunami jelentené. Örülhetünk, hogy a legmélyebb ároknál történt a törés, ha ez máshol esik meg, akkor már nem lennénk ennyire szerencsések.

idézi Melgart az IFL Science.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pablo Casacuevas (@pablocasacuevas) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló