Vizuál

Nagyon ravasz módon nyúlt le több mint húszmilliót egy festőművész

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.01 | 07:18

Csak kölcsönbe kapta, de szerinte a pénz lenyúlása a mű része volt.

Take the Money and Run (Fogd a pénzt és fuss!) címmel üres vásznakat küldött az aalborgi modern művészeti múzeumnak egy dán művész, a műalkotás elkészítéséhez kölcsönbe kapott pénz pedig eltűnt.

Jens Haaning 534 ezer dán koronát (26 millió forint) kapott

a múzeumtól koronában és euróban arra, hogy a múzeum Work it Out című kiállítására készítse el két korábbi művének reprodukcióját. A téma a dán és az osztrák éves átlagfizetés volt, amit Haaning a vászonra erősített bankjegyekkel jelenített meg.
Két nappal a munka és pénz témájú tárlat megnyitása előtt a művész mélben szólt, hogy nem teljesíti a megrendelést. Majd megérkeztek az üres vásznak is az intézménybe. Lasse Andersson múzeumigazgató humorral fogadta a “műveket”, hiszen tulajdonképpen “tükrözik azt, hogyan értékeljük a munkát”.

A Take the Money and Run című vásznakat kiállították.

“Az a művészet, hogy elvettem a pénzt” – mondta Haaning a héten a dán P1 rádióban. Azt nem árulta el, hol vannak a bankjegyek.
A provokatőrként ismert művész  szerint az alkotás jelenlegi anyagi helyzetét tükrözi. “Mindenkit arra bátorítok, aki hasonlóan siralmas körülmények között dolgozik, hogy tegyen ugyanígy” – mondta. A múzeum szerint Haaning megsértette a szerződésnek a pénz felhasználására vonatkozó részét. Bár

az igazgató egyelőre nevet az ügyön,

jelezte: ez csak a kiállítás végéig lesz így. “Ha a pénz nem kerül vissza a megegyezésnek megfelelően január 16-án, megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Haaninggal betartassuk a szerződést” – mondta Andersson.
Haaning szerint azonban ő műalkotást készített azzal, hogy eltette a pénzt, mondván: “ez nem lopás, ez szerződésszegés és a szerződésszegés a mű része”. ” Kötelesek vagyunk megkérdőjelezni azokat a struktúrákat, amelyeknek mi is részei vagyunk, ha ezek teljességgel ésszerűtlenek” – fejtegette Haaning.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló