Nők

A nők tovább élnek, mint a férfiak és ez mindig is így volt

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.27 | 16:14

Több teória született már arról, vajon miért is van ez így, egy tanulmány most azt bizonyította be, hogy a történelmi időkre, sőt, a főemlősökre is igaz a megállapítás.

Susan Alberts, a Duke University biológusprofesszora kutatócsapatával hat különböző populációt vizsgált meg a világ egyik legnagyobb adatbázisa, a Human Mortality Database alapján. Megállapították, hogy az emberiség átlagéletkorának jelentős növekedése ellenére a férfi-női különbségek nem csökkentek az elmúlt évszázadban – írja a Mashable.

Hogy hány évvel élik túl a nők a férfiakat, országonként is változik. A legnagyobb különbség a mai Oroszországban található, az adatok szerint ez mintegy 10 évre tehető, Indiában és Nigériában azonban nincs számottevő differencia.

Összehasonlították Svédország 1751-1759, és 2000-2009 közötti, valamint Japán 2012-es adatait is, itt sokkal tovább élnek az emberek, ezért szükség volt olyan országok vizsgálatára, ahol kevesebb az átlagos élettartam. Tanzánia és Paraguay két modern, vadászó-gyűjtögető törzsét, és az 1820-1843 közti Libériát is vizsgálták, melyet az Egyesült Államokból visszatelepült afro-amerikaiak alapítottak.

Ezeken kívül hat főemlős populációra is kiterjedt a kutatás, gorillák és csimpánzok átlagéletkorát is vizsgálták, majd az adatokat összevetették tizenhat, a kutatásban nem szereplő országgal.

via GIPHY

Az eredmények arról számolnak be, hogy az olyan országokban, amelyekben a hosszú élettartam a jellemző, mint a svéd, vagy japán, az emberek életkora nagyjából megegyező, átlagosan hetvenes éveik végén – kilencvenes éveik elején halnak meg, míg a főemlősök esetében a különbség sokkal nagyobb. A fent említett vadászó-gyűjtögető törzsek mindössze 10-30 évvel élik túl a főemlősök átlagéletkorát, míg a modern társadalmakban élők akár 30-50 évvel.

Ami a tudósokat ismételten meglepte az az, hogy a nők az összes vizsgált populációban magasabb átlagéletkorral büszkélkedhetnek, mint a férfiak, még a főemlősök adatai is erre mutatnak, így bizonyára valamilyen komoly evolúciós oka lehet ennek, de csak találgatni tudnak, pontosan mi állhat ennek a hátterében.

via GIPHY

 

Fotó: Pixabay/Pexels


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló