Tudomány

A gorilláknak is van randioldaluk, ráadásul régebb óta, mint az embereknek

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.15 | 08:51

A fogságban lévő és veszélyeztetett állatokról évtizedek óta készítenek egy adatbázist, hogy a lehető legmegfelelőbb párt találják meg számukra.

Az állatkerti lakóknak szánt “randioldalt” persze nem úgy kell elképzelni, mint a Tindert, itt nem az állatok keresgélnek maguknak, hanem a róluk rendelkezésre álló adatok alapján a gondozóik próbálnak nekik párt találni. Akár több ezer kilométerre lévő jószágok is összejöhetnek így, a cél a fajta megőrzése, ennek érdekében pedig az egymás számára lehető legjobb génállománnyal rendelkező egyedek összepárosítása.

Smithsonian’s National Zoo (@smithsonianzoo) által megosztott bejegyzés,

A fenti képen két nyugati síkvidéki gorilla, balról a nőstény Calaya, jobbról pedig a hím Baraka látható, előbbi a nyugati partról, Seattle-ből utazott egészen Washingtonig, hogy a jövőben egy párt alkossanak. A két állat az évek óta fejlesztett algoritmus alapján került össze egymással, a rendszer, ami az életkoruk, a családfájuk, a génjeik és a személyiségjegyeik alapján válogat, a lehető legmagasabb pontszámot adta nekik, ami alapján ők a tökéletes pár egymás számára. Úgy tűnik, az algoritmus jó munkát végez, a gorillák ugyanis az első randin már párosodtak is, és a megtermékenyítés is sikerült.

Smithsonian’s National Zoo (@smithsonianzoo) által megosztott bejegyzés,

Baraka Washingtonban két másik nősténnyel élt együtt, de velük már túl sok közös utódot nemzettek, ezért kell a vérfrissítés. A gondozók arra is figyelnek, hogy őket a hím ne termékenyítse meg többé, ezért a reggelijükkel együtt fogamzásgátlót is kapnak. A különböző állatkertekben lévő gorillák cserélgetése nem csak a minél erősebb és sokszínűbb génkészlet létrehozása miatt fontos, hanem mert egy csomó gorillasrác egyszerűen nem rúg labdába a domináns hím mellett, más állatkertek nőstényeivel viszont akár erős utódokat is létrehozhatnak.

Smithsonian’s National Zoo (@smithsonianzoo) által megosztott bejegyzés,

A rendszert alapjait még a ’80-as évek elején állította fel az amerikai állatkertek és akváriumok szövetsége, hogy a náluk lévő és kihalás szélén álló állatok (tehát nem csak a gorillák) szaporodását minél jobban elő tudják segíteni a tökéletes párok megtalálásával. Ráadásul úgy tűnik, ez a rendszer nem hibázik, nem úgy, mint a randi appok…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló