Tudomány

Görcsös láz, agyvérzés, bénulás: ezektől a halálos növényektől jobb, ha távol tartod magad!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.20 | 14:43

Általában nem úgy gondolunk a növényekre, mint veszélyes élőlényekre. Az egyik felhasználó azonban felrobbantotta a Redditet, amikor bedobta témának: szerintetek melyek a legparább növények a bolygón?

Most, hogy kiderült, a T-REX nem is volt annyira veszélyes, mint amennyire sokáig hittük, be kell látni: van néhány olyan növény a Földön, ami gyilkosabb természetű a zsarnokgyíknál is. Ne olyan virágokra gondoljunk, melyeknek egy része fosatós vagy hányatós, az alábbi növények tényleg kinyírhatnak egy embert.

Aconitum napellus, havasi sisakvirág

Forrás: pixabay.com/WolfsBlur CC0

Nevezik még papcsuhának vagy farkasvésznek is. Látszólag szép és ártalmatlan, valójában az egész növény súlyosan mérgező. Innen az egyik neve, régen ugyanis a növényből készült méreggel vadászták le a farkasokat. A hegyvidékeken őshonos növény akár embernagyságúra is megnőhet. Ebből nyelik az akonitin nevű drogot. Olyan erős, hogy már hozzáérve is bejut a szervezetbe, kiütéseket és hólyagokat okozva. A méregkeverők kedvence, mivel könnyen beszerezhető és lenyelve azonnal hat: görcsös láz, hányás, bénulás, fejfájás, szívelégtelenség, és végül a légzés leállása. 2014-ben egy 33 éves kertész kapott halállal végződő allergiás rohamot.

Ricinus communis, ricinus, vagy jónáska bab

Gyógy- és dísznövény, amiért jótékony, pont azért veszélyes, a ricinus ugyanis erősen mérgező. A belőle készített ricinus olajból többszörös főzéssel távolítják el a mérget, hajápoló és gyomorgyógyító szert készítenek belőle. De ha véletlenül fogyasztunk belőle, nagy a baj. Néhány óra múlva kigyullad a szánk, a torkunk és a gyomrunk, hányás, véres hasmenés, görcsrohamok, bénulás és halál vár ránk mennyiségtől függően. Akár napokig is eltarthat a szenvedés. Gyerekeknek 1-2 mag halálos lehet, felnőtteknél 2-20 mag az arány. Ellenszere nincs.

Cicuta, vízi bürök

@nonsisamai által megosztott bejegyzés,


Kedves kis növény fehér virágokkal. Amennyire cuki, annyira mérgező. Elfogyasztása szélütést, agyvérzést okozhat halálos kimenetellel.

Datura stramonium, csattanó maszlag


Nevezik még angyaltrombitának, de ördöghuroknak is. Utóbbi kicsit találóbb. Egy régi mondás szerint elfogyasztva az ember forró lesz mint a nyúl, vak mint a denevér, száraz mint a csont, vörös mint a cékla, és meg is bolondul. Ennek ellenére a legnépszerűbb házi hallucinogén drogalapanyag, elég gyakran hallani olyanokról, akik mérgezést is szenvedtek kísérletezés közben. Érdekessége, hogy a gyógyító és halálos adag között hajszálvékony különbség van csak. Ha valaki mégis kipróbálná, tudjon róla, hogy miközben ki is nyírhatja magát, csekély élvezeti faktort húzhat be. A legtöbb fogyasztást túlélő legalábbis arról számolt be, hogy esze ágában sem lenne újra kipróbálni, mert inkább rémálomra emlékeztette őket a 4-24 órás öntudatlan delírium.

Dendrocnide moroides, Gympie Gympie


Nyilván Ausztráliában él ez a gyilkos jószág. Kicsit olyan, mint a csalán. Csak amíg a csalán néhány percig tartó kellemetlenséget okoz, ez hosszú, hosszú szenvedést tartogat azoknak, akik hozzáérnek a növény szőrzetéhez. Heves, égető érzés önti el a bőrt, akár erős fájdalom is, napokig, hetekig, hónapokig is eltarthat a gyógyulás. A szúrás sok kis apró pöttye nagyon hamar egy hatalmas duzzanattá állnak össze.

Heracleum mantegazzianum, kaukázusi medvetalp


Eléggé hatalmas: átlagosan 2-3 méteres, de nem ritka a hét méteres példány sem. Kifundált tudománnyal keseríti meg azon emberek életét, akik hozzáérnek. Nemcsak rákkeltő a mérge, de erősen fényérzékennyé is teszi a bőrt. Ahol hozzáértél, és utána napfény vetül a felületre, a bőr kipirosodik, égési sérülések, hólyagok jelentkeznek rajta, melyek egész életre nyomot hagynak. Csak a szemébe ne nyúljon az ember, mert simán meg is vakulhatunk tőle. Csak Németországban évi szinten 16 ezer balesetet regisztráltak.

Actaea pachypoda, babaszem


Mondjuk ennek a gyümölcse elég parán néz ki, mint valami fura szemgolyók egy Tim Burton filmből. Amennyire parák, annyira mérgezőek, az állatok is messzire elkerülik, rögtön a szívizmokat támadja meg.

Aristolochia clematitis, közönséges farkasalma


Erősen rákkeltő, de gyógyszer-alapanyagnak használják a gyártók. A natúr fogyasztása azonban már a javasasszonyok kézikönyvéből is kikopott, mert ugyan jó néhány bajra, de sokkal több kárt, például veseleállást okozhat.

Hippomane mancinella, a halál kicsi almája


A spanyolok érzékletesen csak úgy hívják:

a halál fája, a halál kicsi almája.

Nem véletlenül. Almára emlékeztető kis gyümölcseit befalva könnyen halál lehet a büntetésünk – egy kiadós belső vérzéssel tarkított szenvedés után. De ne is tapogassuk, mert fájdalmas, égető érzés, hólyagok és vakság maradhat utána. Sőt: meg se közelítsük, esőben ugyanis már a párás levegőn keresztül is képes megégetni a bőrünket, heveny mérgezési tüneteket okozva. Bosszút ne álljunk rajta, elégetve még a füstje is mérgező.

Fotó: Pixabay.com/WolfBlur CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Shakira megrázó bejelentést tett
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 30.
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.