Tudomány

A Cassini űrszonda pénteken robban szét a világűrben

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.14 | 13:22

A Szaturnusz kutatására küldött Cassini űrszonda a vége felé tart - pénteken pedig teljesen eltűnik majd a bolygó gázlégkörében.

A Szaturnusz kutatására az űrbe lőtt űrszonda számára közel a vég: a Cassini végrehajtotta azt a pályamódosítást, amellyel 120 ezer kilométerre közelítette meg a Szaturnusz Titán nevű holdját. Ezzel az űrszonda új pályára lépett, amelynek a vége az lesz, hogy teljesen megsemmisül. A Cassini becsapódik majd a Szaturnuszba, és a bolygó felhői között darabjaira fog törni, alkatrészei elolvadnak és eloszlanak a gázlégkörben.

A Cassini űrszonda ma még aktív, és küld fotókata Szaturnuszról és holdjairól, de holnap már belemerül a Szaturnuszba. A légkörben meteorként fog felizzani magyar idő szerint 14 óra körül. Az űrszonda “kamikaze küldetését” élőben is lehet majd követni a NASA TV segítségével szeptember 15-én pénteken az alábbi YouTube-csatornán.

A Szaturnusz vizsgálatára tervezett Cassini-Huygens-űrszondát majdnem 20 éve, 1997. október 15-én indították. Az anyaszonda, a Cassini feladata az volt, hogy a Szaturnusz körül keringve vizsgálja a bolygót, valamint annak gyűrű- és holdrendszerét. A Cassinivel együtt utazó Huygens nevű leszállóegységet, mely az Európai Űrügynökség (ESA) projektje, a Titán óriáshold részletes helyszíni vizsgálatára küldték.

A szondapáros 2004. július 1-jén állt pályára a Szaturnusz körül. A Huygens 2004. december 25-én vált le az anyaszondáról, majd 2005. január 14-én sima leszállást végzett a Titán addig teljesen ismeretlen felszínére.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló