Érdekes

Orosz tengerészek Noé bárkáján, avagy az állathibridek viccesen furcsa világa

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.01 | 17:26

Igazából biológia, de olyan érzésünk van, mintha matematikusok nyelvészkednének: a különböző fajok kereszteződéséből úgy jönnek létre hibridek, ahogy az 1+1-ből a 2. És imádjuk a neveiket. Annyira, hogy most le is fordítjuk őket. Mert van, amikor a természet kezeli a Photoshopot. De mi köze ennek az oroszokhoz?

Hibrideknek a különböző fajok kereszteződése során létrejött „öszvér utódokat nevezzük. Hoppá, öszvér, ez ide most pont egy kiváló szó, hiszen a ló és a szamár mixeléséből születő lóöszvér az egyik legismertebb hibrid állat. A hibridizáció az állatvilágban általában csak az egymással közeli rokonságban álló fajok között mehet végbe (jól is néznénk ki, ha nem így lenne), de a természetben így is nagyon ritka.

Viszont mindig akad egy-egy zsúfoltabb orosz állatkert, ahol egy ketrecbe kerül két különböző fajtájú nagymacska, vagy egy gátlástalanabb cirkuszigazgató, aki szándékosan akar kitermelni az állatállományból valami extra látványosságot, változatosabbnál változatosabb hibrideket hozva létre belőlük. Amiért most ezekkel foglalkozunk, azok a neveik. Mert imádjuk őket.

Pásztorórák Pantheráéknál

Nem hiába emeltük ki a nagymacskákat, hiszen a lóféléken kívül talán ők kereszteződnek a legkönnyebben egymással. A új hibridek nevének létrehozásakor egyébként az a rendkívül egyszerű nemzetközi szokás érvényesül, hogy az apaállat angol nevének első felét összeragasztják az anyaállat angol nevének hátsó felével. Így jön például létre például a liger, ami egy oroszlán apa és egy tigris anya hibridje.

#liger

Mild Animal Park (@mildanimalpark) által közzétett fénykép,

Tehát a liger, és nem bírjuk ki, hogy ne fordítsuk le: orgris, esetleg ororis néven futhatna az esti híradóban, amikor megérkezik a kis színes hír, hogy megszületett egy új egyed a vlagyivosztoki vadasparkban. Vagy tigroszlán? Esetleg oroszgris? Kinézetre inkább az oroszlánokra hajaznak, de vannak halvány csíkjaik, és hatalmasra nőnek, így ők a legnagyobb nagymacskák az egész világon. A hím egyedek akár 3 és fél méter hosszúra is megnőhetnek. A Miamiban található Jungle Island lakója, Hercules, a ma élő legnagyobb liger 450 kilósra nőtt, de írtak már le 550 kilós példányt is. Ez a hibrid egyébként viszonylag stabilnak mondható, és bár hatalmas testével elég nehezen mozog, egy-két évtizedig simán elélhet.

Nem volt ilyen mázlista a génlottón a tigon. Magyarul is kiváló név lenne egyébként a tigrán, vagy a tiglán. Ez is oroszlán és tigris kereszteződéséből születik, de itt tigris az apa, és oroszlán az anya. Kinézetre lehet pöttyös és csíkos is egyszerre (az oroszlán génjeiben benne vannak a pöttyök, a kölykökön látszik is halványan, de aztán kinövik), a hímeknek lehet oroszlánra jellemző sörényük. Nem nő olyan nagyra, mint a liger. Genetikailag igen problémás állatok, nagyon ritkán élik csak meg a felnőtt kort.

A ligereket és a tigonokat sokáig sterilnek gondolták, de aztán kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így. Amíg a hím egyedek nem tudnak szaporodni, addig a nőstények bizonyos esetekben tudnak utódot szülni. Így szerencsére újabb zseniális nevű állatokkal lettünk gazdagabbak! Született már litigon (oroszlán apa és tigon anya), tiliger (tigris apa és liger anya) valamint liliger (oroszlán apa és liger anya) is. Titigonokról sajnos nem tud az internet, de nyomozunk utánuk.

Hogy teljes legyen a nyelvi játék, az oroszlán és a tigris nem csak egymással, hanem a többi nagymacskával is tud szaporodni megfelelő körülmények között. Így jönnek képbe a jaguárok és a leopárdok is. És habár nem feltétlenül létezik mindegyikre élő példa, a névvariációk ezekben az esetekben is zseniálisak: liguar, liard, tiguar, tigard, jaglion, jager, jagulep, leopon, leotig, lapjag!!! Reméljük senki nem hitte, hogy ezek a hibridek aztán már végképp nem tudnak szaporodni! Többek között ti-lepjagról és ti-jagulepről is hallott már a világ!

Zonkey wholphinnek farkasa

Természetesen nem a nagymacskák az egyetlenek, akik nem finnyások a partnerek tekintetében, ha az élet úgy hozza. De az emberi beavatkozás is sokszor közrejátszik mindenféle hibridek kialakulásakor. A lófélék a természetben is össze-összetalálkoznak néha, a már fent említett ló-szamár-kombó öszvér mellett a zebra-szamár zonkey (zebra+donkey, mint szamár) a legismertebb hibrid. Zamárnak is hívhatnánk!

A házi szarvasmarhák az 1700-as évek közepén kereszteződtek véletlenül az amerikai bölényekkel, az eredmény a termékenynek bizonyuló beefalo (beef, mint marhahús, és buffalo, mint bölény), amit aztán nemesíteni is kezdtek az 1800-as évektől. Telény? Tehény? Böhén? Mi mindkét magyar névváltozatot imádnánk. Körülbelül ugyanez a Távol-Keleten a tehén és jak szerelemgyermeke, a dzo. Magyarul ez is sokkal viccesebb lenne: jehén, tejak, esetleg jakha néven emlegethetnénk egy katmandui kirándulás során.

A természetben akad össze néha a kis kardszárnyú delfin és a palackorrú delfin, aminek eredménye lehet néha wholphinek születése. Igen, Bálfin. Nagyon-nagyon ritka hibrid, habár leírták már a természetben is, de állatkertben jelenleg egyetlen egy példány él az egész világon. Ha igazán ritka kereszteződéséket akarunk, akkor jobban szét kell még néznünk a tengeri emlősök világában, és már meg is találtuk a Narlugát, ami a narvál és a beluga házasságának gyümölcse. De vele nem is foglalkozunk, hiszen nincs esély normális magyar névre. Bocs, narlugák!!!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.