Érdekes

Egy álhír miatt bukta el az amerikai piacot a Corona sör

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.03 | 11:28

A sörös világ legnagyobb botránya volt, amikor egy amerikai Heineken importőr elkezdte azt terjeszteni a mexikói sörről, hogy vizeletet is tartalmaz.

Az italok piacának legnagyobb harca egészen biztosan a Coca Cola és a Pepsi között zajlott és zajlik. Vannak azonban olyan kisebb küzdelmek, amelyekben lenyűgöző övön aluli ütéseket osztogatnak a mindennapokban méltóságteljesnek tűnő márkák.

Ilyen akció volt, amikor az 1979-ben az amerikai piacra lépő Corona sört óriási pofonnal lepte meg a Heineken. A Corona kezdetben megállíthatatlannak tűnt, a sör összeforrott a kaliforniai parton élő, szörföző, léhűtő életmóddal, és a menőség olyan csúcsaira emelkedett, ahonnan már nem is látszott a föld. Addig tartott ez a szárnyalás, amíg 1987-ben el nem terjedt a pletyka, hogy a sör vizeletet tartalmaz – írja az Atlas Obscura.

Nem volt mindig ilyen baráti a viszony
Nem volt mindig ilyen baráti a viszonyfotó: Arild Finne Nybø / Flickr CC-BY-SA

A hír forrását nem lehetett lenyomozni, de sokan vélték tudni, hogy a mexikói sörgyári munkások így mutatnak be a jenkiknek. Az eladások nyolcvan százalékot estek néhány városban, de ahol nem volt ennyire draszikus a pletyka hatása, ott is lényegesen kevesebb Corona kelt el. A Corona amerikai importőre addig nyomozott, amíg meg nem találta, hogy egy amerikai Heineken kereskedőtől származik a vizeletes hír.

Beach, sör, menőség - reklámozni sem kellett
Beach, sör, menőség – reklámozni sem kellettfotó: Aaron Tait / Flickr CC-BY

A cég hárommillió dolláros kártérítésért perelt, és peren kívül sikerült is megegyezni a pletykát tovább erősítő amerikai sörgyárakkal. Az álhírt viszont nem sikerült teljesen kiirtani, ma is fel-felbukkan az interneten. Az Urban Dictionary szerint a mexikói pisi még mindig a Corona egyik gúnyneve.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.