Autó

Újra előveszi a Wankel-motort a Mazda, bár nem úgy, ahogy gondolod

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.11 | 11:18

A Mazda azt tervezi, hogy 2022-től már kapható lesz olyan elektromos autó náluk, ahol újra előkerül a Wankel-motor.

A Nikkei Asia állítása szerint a Mazda azt tervezi, hogy 2022-től már kapható lesz olyan elektromos autó náluk, ahol újra előkerül a Wankel-motor. De a motor nem az autót vinnél előre, hanem a beépítésével oldanák meg az akkumulátor töltését. Ezt a megoldást azonban már láttuk a  BMW i3 Rex-nél ahol egy nagyobbacska BMW robogómotor töltötte az autót menet közben.

A Wankel-motorral a Mazda jó kapcsolatot ápol, elég csak az RX-7, RX-8 modellekre gondolni. De hogy miért nem hagyományos motort kap? A generátorként funkcionáló motornál fontos az, hogy üzembiztos legyen, és alacsony szervizigénnyel rendelkezzen, illetve fontos a mérete, és az hogy halk legyen.

A Wankel-motoros megoldással a hatótáv kérdés megszűnik, és csak a benzintank mérete határozza majd meg, hogy ha az akkumulátor lemerül, akkor meddig tudunk még közlekedni. Jelenleg a gyár egy elektromos autóval van jelen a piacon, ahol pont a 200 km-es hatótáv a szűk keresztmetszet, azt még nem lehet tudni, hogy az MX-30 árát mennyivel fogja megdobni. Azonban a gyár szerint az amerikai piacnak nagy szüksége erre a változatra is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.