Koronavírus

Az izraeli csoda: már a lakosság 10 százaléka megkapta a Covid elleni vakcinát

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.04 | 12:18

A világ legoltottabb országa jelenleg Izrael. Számunkra azért is érdekes példájuk, mert hasonló az ország népessége, mint Magyarországé, és a járvány is hasonló mértékben sújtotta őket, hasonló görbék mentén.

A Covid elleni védekezés három módja

Nem kérdés, hogy pandémia ellen három módon vehetjük fel a harcot:

  • intézkedésekkel
  • átfertőzöttséggel
  • átoltottsággal.

Az előbbi rengeteg lemondással és a gazdaság súlyos visszaesésével jár, ezt már volt alkalmunk megtapasztalni. Azokban az országokban, ahol az átfertőzöttséggel – vagyis a nyájimmunitás elérésével – próbálkoztak (Anglia, Svédország), hamar feladták a kísérletezést, hiszen az egészségügyi rendszer extrém terhelés alá került, a halálos áldozatok száma pedig óriásira nőtt. Minden jel arra mutat, hogy a legkevesebb áldozattal az átoltottság jár, hiszen az oltások kockázata minimális a betegségéhez képest, és több millió élet menthető meg ezáltal.

Izrael vezet átoltottságban

Ahol az átoltottság nő, ott a pandémia térdre kényszerül – ezen az elven Nethanyahu elnök már tavasszal (!!!) egyezkedni kezdett a gyártókkal, hogy az első néhány millió oltás garantáltan az övék legyen. December 19-én kezdték a kampányt a 9 milliós országban, és a tervek szerint január végig az összes idős és egyéb ok miatt veszélyeztetett állampolgár megkapja az oltást, majd februárban és március elején az összes izraeli oltáshoz jut.

Ehhez persze nem csak intenzív lobbitevékenység és rengeteg pénz kellett, hanem a vasszigorra is szükség van: Izraelben nem opcionális az oltás, hanem minden állampolgárnak kötelessége átesni rajta. A vezetés szerencsés helyzetben van, hiszen az oltásellenes konteók Izraelben kevésbé népszerűek, köszönhetően az összeesküvés-elméletek antiszemita felhangjainak.

Mi a helyzet Magyarországon?

Orbán Viktor arról beszélt, hogy amint sikerül nekünk is nagyobb tétel vakcinához jutni, lehetőség nyílik a teljes népesség beoltására rövid időn belül. Ebben az esetben nem a háziorvosi rendelőbe kellene menni, hanem a szavazókörzetekbe, vagyis oda, ahol voksolni szoktunk. Egyelőre azonban nincs nagy esély arra, hogy ennyi oltóanyaghoz jutunk, inkább kisebb tételek érkeznek majd feltehetően.

Nálunk az első, 9750 adagos szállítmány a Pfizer-vakcinából 4875 egészségügyi dolgozó oltására elegendő, ugyanis a vakcinából 21 nap különbséggel kettőt kell kapni. (A védettség a második oltás beadását követő hetedik napon alakul ki.) Az első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd azokat, akik időseket, betegeket ápolnak, közösségekben látnak el közfeladatokat, ezután pedig a 60 évnél idősebb állampolgárok oltása következik.

Egyelőre nem tudni, a teljes népességhez mikor juthat el az oltás, a miniszterelnök reményei szerint még azelőtt, hogy a pandémia egy harmadik hulláma elindulhatna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.