Koronavírus

Kiderült: ez a leghatékonyabb vakcina – 100%-os védettséget nyújt

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.16 | 17:18

Megérkezett az első fehérjealapú Covid-vakcina

Donald Trump még választási fegyverként vetette volna be a Novavax vakcináját, amelyet csillagászati összegekből fejlesztettek az USA-ban. Trump beleöntött 18 milliárd dollárt az Operation Warp Speed nevű gigaprojektbe. A vakcina nem lett kész a választásokra, viszont a jelek szerint megérte várni:

az eddigi leghatásosabbnak tűnő vakcina mostantól rendelkezésre áll.

Amit fontos tudnunk róla, hogy ez egy eltérő technológia alapján működik. Az eddig megismert vakcinák vagy elölt vírus tartalmaznak, mint a Sinopharm vakcina, vagy a vírus DNS-ének darabkái vannak benne, vagy a vírusfehérjék létrehozásához szükséges mRNS-darabok. Ez az első, hogy direkten az ártalmatlan, de immunreakciót kiváltó vírusfehérjét lehet a szervezetbe bejuttatni.

A vakcinát egy csaknem 30 000 fős klinikai vizsgálatban tesztelték, és minden fronton kiemelkedően jól vizsgázott: mindkét dózis után

100%-os védettséget nyújtott a középsúlyos, súlyos és halálos kimenetelű megbetegedések ellen.

Mindemellett a mellékhatásprofilja is kedvező, illetve bizonyítottan véd a gyorsan terjedő brit mutáns ellen. További pozitívum, hogy egy relatíve kedvező árú készítményt sikerült létrehozni: míg például a Sinopharm vakcina kb. 30 amerikai dollárba kerül, ez a vakcina csaknem feleannyit, 16 dollárt kóstál.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló