Koronavírus

Drámai körülmények között halt bele az oltásba – de mi is történt valójában?

  • Szerző:b
  • 2021.07.16 | 12:18

A hit alapú oltásellenesség valódi arca, amivel ideje szembenézni.

Az egészséges oltáskritikus és gyógyszerszkeptikus hangok mellett (amelyek a tudományt is előbbre viszik) egyre inkább felerősödött a pusztán hit alapú oltásellenesség. Nézzük, pontosan miről is van szó.

Az álhír-lobbi…

Az álhírlobbi egy sor olyan állítást fogalmaz meg tényként, aminek igazságtartalmát könnyű több felületen ellenőrizni. Ezen a vonalon az embereket azonban nem érdekli, igaz-e, amit megoszt: a terjesztőket az érdekli, hogy az állítások egybevágjanak saját hitükkel, a gyártókat pedig a hatás érdekli, amit elérnek vele. Amikor egy ismerős több csoportban is osztani kezdte az “A Wuhani biológia laboratórium a Glaxo tulajdona, amit véletlenül a Pfizer tulajdonol…” kezdetű mantrát, rámutattam, hogy a GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszercég nem tulajdonolja sem a Wuhani Virológiai Intézetet, sem a Pfizert (citáltam releváns forrást is), ez azonban az ismerőst cseppet sem érdekelte: helyesbítés helyett engem vágott el inkább a szabad posztolás lehetőségétől. Ha valaki magát amolyan gondolkodó, ébredező, tudatosságra törekvő embernek tartja, ugyan miért tabu az, ha a hiedelem mellett a valóság, a tények is megjelennek? Nem arról szól ez inkább, hogy ő hisz, mert hinni akar, kétkedő ebbe ne szóljon bele? És ha erről van szó nem ez-e inkább a birkaság, mint a kritikus gondolkodás és árnyalt forrásellenőrzés? Itt például az Új Norma (The New Normal) kritikája olvasható.

Van azonban ennél sokkal ízléstelenebb, sőt embertelenebb ága is az álhírgyárnak. Január végén egy kedves ismerős riadtan küldte el a hírt az egyik megyeszékhely kórházáról, hogy öt orvos halt bele az oltakozásba, négyen pedig intenzívosztályon vannak, mióta Pfizert kaptak. Szerencsére pont dolgozik ott orvos ismerős, aki elmondta, hogy minden kolléga, aki az oltást megkapta, jól van, senki sem halt meg, és intenzívre sem került. A hírt elküldő ismerős állította, hogy ez csak a szerencsén múlott, és biztosan van máshol sok halott, amit titokban tartanak. Mintha a valóságban több tucat dolgozó halálát és/vagy súlyos megbetegedését titokban lehetne tartani egy kórházban!! És van ennél borzasztóbb is. Egy kollégám párja hosszú, krónikus betegségben elhunyt. Soha nem kapta el a covidot és az oltási rendben sem került sorra, halála teljesen független a járványtól. Ennek ellenére a legnagyobb oltásellenes csoportokban felhasználták a halálhírét arra, hogy elhitessék követőikkel, hogy az oltásba halt bele, csak mert a profilján jelezte, hogy szeretne majd oltást kapni (hónapokra volt még ettől februárban). Miféle mocskos lélek kell ahhoz, hogy valaki saját céljaira használja fel egy ember tragikus halálát, szeretteinek pokoli fájdalmát, gyászát??

A híreket sajátosan értelmezők és/vagy cinikusan kinevetők tábora…

Aztán ott van a hírtorzítók csapata is, az álhírlobbi tagjainak szellemi unokatestvérei. Ők azok, akik megosztanak egy hírt a várandós édesanyáról, aki az első oltása után egy héttel halt meg, és levonják a következtetést, hogy az oltásba halt bele szegény. A rengeteg oltás után néhány nappal, egy-két héttel meghalt embert kényelmesen az oltás számlájára írják, miközben sok esetben az áldozatok alapbetegségükbe haltak bele, vagy épp elkapták a covidot, merthogy néhány nap alatt még soha semmilyen csodaoltástól nem alakult ki védettség. A szóban forgó édesanya is azért halt meg, mert már fertőzött volt, oltakozása idején tünetmentes, aztán gyorsan romlott az állapota. Ha másfél hónappal korábban kapott volna oltást, bizony túlélte volna a találkozást a vírussal, de ezt a szomorú tényt már ez a réteg vak felismerni, hiszen nem illik az általuk kialakított világképbe.

Általában ők azok is, akik a járvánnyal kapcsolatos tragikus híreket röhögő szmájlikkal tűzdelik tele: szerintük vicces az, hogy 320 embert halt bele a vírusba, páratlan humorforrás az, hogy 12 éves kiskamasz van lélegeztetőgépen, vagy hogy be kellett zárni egy bölcsődét. A kackac mögött ott az üzenet: ó, hát ez biztosan hazugság, igazából nem is haltak meg, ha mégis, hát biztosan nem abba, nem is azért került lélegztetőgépre, nem is azért záratták be… csak kell a statisztikába, hogy még jobban megvezethetők legyenek az emberek. Miközben az, aki érintettként maga is gyászol vagy épp szerette életéért aggódik, fájdalommal vegyes értetlenséggel figyeli a röhögő szmájlik tucatjait a drámai hírek alatt.

A gyógyszeripari lobbi-narratíva…

“Érdekes, azt senki se mondja, hogy vitaminokat, immunerősítőket szedj és élj egészségesen, mert ezek helyett a sok oltóanyagot kell eladniuk” – érvelnek képviselői.  Ezzel kapcsolatban két dolgot nem értek a kezdetektől. Az egyik az, hogy az oltakozás – bármi ellen – miért ne létezhetne a természetes immunerősítéssel párhuzamosan, miért kell ebből vagy-vagy kérdést csinálni (pláne, hogy a vakcinák is az immunrendszert erősítik, ugyebár, méghozzá oly’ módon, hogy a kórokozót biztonságos kontextusban bemutatják az immunrendszernek, hogy az felkészült legyen, ha élesben jön létre a találkozó). Az operatív törzs és a kormánypárti, fősodrú média is gyakran beszél az egészséges életmód és a vitaminok, étrendkiegészítők fontosságáról, de ez ettől még a járvány elleni védekezésnek csupán az egyik frontja, még ha tagadhatatalnul fontos front is.

A másik, ami abszurd, és amiről a magukat ébernek valló tömegek megfeledkeznek: különös módon az ismert “oltáskritikus” arcok – szakemberek…  – szinte mind vitaminok, étrendkiegészítők vagy más alternatív egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékek és szolgáltatások értékesítéséből élnek, méghozzá nem is rosszul. Félreértés ne essék, nem sajnálom tőlük, de ha a gyógyszergyártó cég hitelét veszíti a szemükben anyagi érdekeltsége folytán, akkor vajon a vitamin- vagy étrendkiegészítő cég tulajdonosáról miért nem feltételezik, hogy esetleg saját biznisze érdekében nevezi méregnek az oltást? Na ugye…

A lelki manipuláció lobbija…

Az ő mantrájuk egyszerű: “ti retteghettek, mi élni akarunk”, illetve “a betegek, a félősek és a szolgalelkűek már oltakoztak, de mi, a tudatosak, tartjuk magunkat”. És a kedvencem: “látó ismerős jelezte, hogy oltás után a test elválik a szellemtől, és csak lebeg körülötte” és a “mennyit fizettek azért, hogy ezt mondd?”. A manipuláció adja magát: nyilván te is szeretnéd magad tudatosnak, ébernek, gondolkodó embernek érezni, a szellemedet pedig a lehető legjobb dimenzióban tudni, így aztán nyitottá válsz arra, amit mondanak. Csakhogy az igazság az, hogy aki hisz a tudományban, az nem retteg: egyszerűen a lehető leginkább hatékony és fájdalommentes módját választja egy globális járvány megállításának (ez utóbbinak amúgy fizikai szinten három útja van: az átfertőződés, a bezárkózás és voilá, az oltás, nyilván spirituális szinten sokat tehetünk önmagunk védelméért a rezgésszintünk emelésével is). Hála a jó égnek a szellem tisztasága meg nem a testünkbe vitt ilyen-olyan anyagoktól függ: ha így volna, az idézett facebook-poszt írója, aki imádja a mirelit pizzát és az olcsó párizsit, már réges-rég lélektelen massza volna…

A relativizálók…

“Az oltás magánügy, felőlem ti olthattok, mi nem fogunk…” “Ne mondd, hogy értem is oltatsz, magadért teszed”, satöbbi, ugye ismerős? Az ember persze szeretne úgy mérlegelni, hogy mindenki tegyen belátása szerint, morálisan ugyanúgy jön ki a dologból mindkét fél. Ez azonban sajnos – és ezt én sajnálom a legjobban, mert rengeteg nagyszerű embert ismerek, aki  nem oltat – nem így van. Hiába válik ugyanis védetté egy réteg, ha a többiek miatt folyamatos gócpontok és emiatt lezárások, bezárások alakulnak ki. Hiába nem kerülünk mi kórházba – jó eséllyel – coviddal, a kórházak a többiek miatt továbbra is terheltek lesznek, és ezért mindannyiunknak maradnak el szűrővizsgálatai, és az alapellátása is hiányt szenved majd. Végezetül pedig: az oltható nem oltottak nem csak magukat sodorhatják veszélybe, hanem azokat is, akik orvosi kontraindikáció miatt nem olthatóak, vagy épp csak egyszerűen túl fiatalok az oltáshoz. Nyájimmunitás nélkül a gyermekbénulás is köztünk lenne, ahogyan a liberális oltáspolitikájú helyeken a kanyaró és az agyhártyagyulladás is ott van.

Összességében véve én mindenki hitét, meggyőződését tiszteletben tartom, de ez a fajta hit alapú oltásellenesség a fentiek fényében nem a tudatos, éber, gondolkozni vágyó ember sajátja, és mint olyan, sokkal veszélyesebb, mint maga a járvány… nemhogy az oltás. A kritikus gondolkodás mindig fontosabb kell hogy legyen, mint a rettegés szubkultúrája, még akkor is, ha utóbbival egy elitklub kurrens tagjának érezhetjük magunkat néhány órára…

kép: Mufid Majnun on Unsplash

Barok Eszter

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.