Otthon

Amit a falhoronymarókról tudni érdemes

  • Szerző:nuus
  • 2021.12.20 | 17:18

Manapság az építőiparban tapasztalható szakemberhiány és a magas munkadíjak miatt egyre többen döntenek úgy, hogy amit tudnak, elvégeznek maguk. A YouTube-on ma már jószerivel mindenről lehet oktató videókat találni, így némi önképzés után az ember sokkal nagyobb magabiztossággal fog bele ilyen munkákba, mint korábban. Az is gyakran előfordul, hogy egy munkafolyamat kisebb szakértelmet igénylő részét elvégezzük maguk, a szakembernek pedig csak a komolyabb rutint igénylő feladatokat hagyjuk meg. Ehhez természetesen a megfelelő eszközökre is szükség lesz. Nézzünk is egy konkrét példát!

A villanyszerelésre teljesen igaz, hogy kis utánajárással laikusként is elvégezhetők a munkafolyamat egyszerűbb lépései. Ha a teljes villanyszerelést nem is mi végezzük, hiszen az árammal való munka nem játék, itt is vannak olyan részmunkák, amiket te magad is el tudsz végezni. Ilyen például a falban futó elektromos vezetékek helyének, az úgynevezett hornyoknak a kialakítása. Bár ez egy véső segítségével akár kézzel is elvégezhető, ezt két okból kifolyólag sem ajánljuk. Egyfelől vésővel nagyon nehéz szépen, egyenletesen dolgozni, másfelől fizikailag is elég megterhelő több méter vezetékhez előkészíteni a falban a helyet. Ezt a célt szolgálja a falhoronymaró; a továbbiakban ezekről lesz szó.

Fotó: Bosch GNF 35CA falhoronymaró, Zákány Szerszámház

Hogyan működik egy falhoronymaró?

A falhoronymarók lényegében olyan sarokcsiszoló gépek (közismertebb nevükön flexek), amelyek két, párhuzamos koronggal vannak felszerelve. Segítségükkel gyorsan és egyszerűen két, párhuzamos vágást lehet készíteni a falban. A vágások mélységét, illetve a két vágás közötti távolságot a gépen be lehet állítani. A két vágás közül ezután egy vésőgéppel – vagy kalapáccsal és vésővel – már gyorsan eltávolítható az anyag.

A horonymarók védőburkolata körbezárja a korongok körüli területet, ahonnan egy elszívócsonkon keresztül porszívóval szállítható el a keletkezett por. Ez elengedhetetlen, ha nem akarsz belefulladni a rengeteg porba, ami a falak vésésének velejárója. A gépek egy része alapból fel van szerelve porszívóval, a többihez te döntheted el, hogy milyen porszívót csatlakoztatsz (lehetőség szerint építőipari porszívó legyen).

A falhoronymarók használata

A gépek használata meglehetősen egyszerű, csupán követni kell az alábbi lépéseket:

  1. Első körben jelöld ki a csatorna nyomvonalát egy színes, jól látható sprayvel.
  2. Állítsd be a vágás mélységét és a vágásszélességet.
  3. Győződj meg róla, hogy nincsen eltömődve a porszívó szűrője, és csatlakoztasd a csövet az elszívócsonkhoz. A porelszívás mellett is bizonyosodj meg róla, hogy szellőzik a helyiség, és teremts rendezett környezetet, hogy kényelmesen, akadály nélkül tudj mozogni.
  4. A biztonságos munkavégzéshez emellett még elkerülhetetlen a megfelelő védőfelszerelés is. Vegyél védőszemüveget, hogy megvédd magad az esetleg elpattanó szilánkoktól, helyezz fel egy fülvédőt, és húzz munkavédelmi bakancsot, illetve kesztyűt.
  5. Helyezd a gépet a kijelölt nyomvonalra, indítsd el, majd a görgők segítségével mozgasd a fal mentén.

Milyen szempontok alapján válassz falhoronymarót?

Az első fontos szempont a teljesítmény. Érdemes legalább 1300 W-os gépet választani, mert ez a téglafalak mellett a beton és vasbeton falakkal is könnyebben megbirkózik. Természetesen a kisebb teljesítményű gépek is „elviszik” a betont, de jóval lassabb, nehézkesebb velük a munka.

A kisebb teljesítménynek azonban van egy előnye: a könnyebb súly. Egy kisebb géppel hosszabb idő alatt sem fáradsz el annyira, arról nem is beszélve, hogy sokkal biztonságosabban használhatod akár létráról is. Persze ennek akkor van jelentősége, ha sokat kell használnod, néhány vágás relatíve gyorsan megvan.

A következő szempont a porszívó. Ha nincs otthon építőipari porszívó, érdemes egy porszívóval felszerelt modellt választanod, mert sok kellemetlenségtől megkímélheted magadat – a háztartási porszívókat ugyanis nem arra tervezték, hogy falvésés porát elszívják.

Végezetül azt tanácsolnám, hogy ha teheted, se a gépen, se a korongokon ne spórolj – az olcsó húsnak híg a leve mondás a falhoronymarókra is igaz. Ha úgy döntesz, itt az ideje, hogy vásárolj egy falhoronymarót, keresd fel a Zákány Szerszámház oldalát, ahol remek gépek közül válogathatsz!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló