Utazás

10 bakancslistás hely, amikért nagyon ajánlott, hogy egyszer te is körbeutazd a Balkánt

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.10 | 06:43

24 évvel ezelőtt, 1993. november 9-én rombolták le az 1400-as években épült mostari Öreg hidat a horvát katonák, amit aztán 12 évvel később, egy rekonstrukciót követően a világörökség részévé avattak. Azóta a híd az utazók és a turisták zarándokhelye, akárcsak a többi látnivaló, amiről szó lesz a cikkben.

Forrás: Pixabay

Ha nem élnek rokonaid a Balkánon, de te mégis oda utazol, akkor jó eséllyel 35 fok van épp, a nyár kellős közepe, és a horvát tengerparton töltöd a rendes évi vagy a szünidei szabadságod. De a Balkán természetesen jóval több ennél, mint csak a hosszan elnyúló, gyönyörű tengerpart és a partján álló, zsibbasztóan hangulatos városok. A Balkán tele van látnivalóval, izgalmas és érdekes helyekkel, amiket bűn lenne kihagyni, ráadásul bakancslistára való különlegességgel bír szinte valamennyi. A térség tehát maga az élménycunami, csak el kell hinni ezt róla, és aztán fel kell fedezni a szépségeit. Egyesével. Ajánlunk is pár kötelező érvényű darabot.

Mostar és az Öreg híd

A Bosznia-Hercegovina déli részén található, kicsit Trónok harcás hangulatú város területén már az őskorban is éltek emberek, az ókorban pedig fontos kereskedelmi pontja volt a régiónak. Mostar hídja túlélte a rómaiakat, túlélte a hunokat és a törököket, majd az Osztrák-Magyar Monarchiát, az első meg a második világháborút, de a népek gyűjtőországává vált kommunista Jugoszlávia felbomlását követő polgárháborút már nem: 1993. november 9-én a horvátok felrobbantották. A polgárháború után, 2004-ben építették újjá, egy évvel később pedig a világörökség része lett. Azon túl, hogy aki imádja a középkori városokat, annak egy mostari kaland maga a mennyország, a város élénk kulturális központ is fesztiválokkal és más eseményekkel, úgyhogy ezért is érdemes arrafelé venni egyszer az utunkat. Apró érdekesség, hogy Mostarban 1903 óta létezik a foci, amihez az első labdát Budapest küldte a helyieknek.

Forrás: Pixabay

A Bledi-tó

Szlovénia amilyen pici, annyira tobzódik a szépségekben. Nyáron írtunk már Piranról és Postojnáról, most viszont beljebb megyünk az országba és a festői Bledet ajánljuk. A Triglav Nemzeti Parkban található Bled egy kisváros, ami véletlenül egy gyönyörű tó partjára épült, amit hósipkás hegyek ölelnek körbe. Konkrétan: természeti csoda, festeni nem lehet szebbet. Már ez önmagában jól hangzik, de ha még hozzátesszük azt is, hogy a tó közepén meg van egy aprócska sziget pár épülettel, például a 17. században épült barokk Szűz Mária búcsújáró templommal, és oda, arra a falatnyi földdarabra át is lehet menni, az egy újabb nagy köszi a sorsnak. Bled tökéletesen alkalmas az ódon romantikázásra, a természet igazi szépségének mély megtapasztalására, és az elbújásra is a rút és gonosz világ elől.

Forrás: Pixabay

Tito titkos bunkere

Sokáig tartotta magát a legenda, hogy Jugoszlávia első számú ura, Joszip Broz Tito marsall állítólag annyira belejött a bunkerépítésbe, rettegve a harmadik világháborútól, hogy egy városnyi méretűt építtetett magának a Szarajevótól 50 km-re lévő Prenj hegység gyomrában. Amikor aztán a 2010-es évek elején megnyitották azt a nagyközönség előtt, akkor kiderült, hogy ez óriási túlzásnak bizonyult, bár alapja azért volt. Ez volt az egykori kommunista országok legdrágább, legbiztonságosabb és legnagyobb atombunkere. A patkó alakban elnyúló létesítmény 25 ezer négyzetkilométer, amiből 6 ezer a lakóterület. A bejutás elég trükkös, egy mesterséges betonbarlangon át hajóval lehet eljutni a tényleges bejárathoz. Belül viszont nyomasztó a bunker, sivár szocreál, ugyanakkor mégis érdekes és kihagyhatatlan mementója a korszaknak.

Forrás: Youtube

Buzludzha

Maradva a kommunista korszak emlékeinél, vegyük az irányt Bulgária felé. Hét évig tartó építkezés után, 1981-ben adták át a nagyközönségnek a Buzludzha hegy tetején található monumentális emlékművet, amit ugyan a bolgár állam alapításának 1300. és a törököktől való függetlenség 90. évfordulójára építettek papíron, a valóságban mégis a kommunizmust dicsőítő építmény volt Lenin, Marx és Sztálin festményekkel, szobrokkal és zászlókkal, no meg egy szinte kötelező, hatalmas vörös csillaggal a tetején, ami olyan magasan az égbe nyúlt már, hogy nagyon messziről is látni lehetett. Az épület a 90-es évek elejére, a kommunista kormány bukását követően elvesztette régi fényét, gazdátlanná vált, és fosztogatók ürítették ki, vandálok rontottak a maradékra. Mostanság a környéken legelésző állatok látogatják, fanatikus katasztrófaturisták meg a korszak iránt érdeklődő utazók.

Forrás: Wikipedia

Egyébként nem ez az egyetlen monumentális és elhagyatott emlékmű a Balkánon. Itt valamiért előszeretettel építettek ilyeneket, már-már vallásos révülettel. Ma már a kutyát sem érdekli egyik sem, leszámítva azokat, akiket a Buzludzha-i építmény kapcsán is említettünk (mínusz a legelésző tehenek). Az alábbi dokumentumfilmet is két ilyen arc készítette.

A Second World (Documentary)

asecondworld.co.uk An old Serbian man communicates with a galaxy of communist aliens whilst a series of futuristic Yugoslavian war monuments stand abandoned & crumbling across a non-existent state. Nostalgia for the unrealised & the unreal simmers in these parallel visions of Yugoslav utopia lost. Originally released on NOWNESS (20/04/2016).

Szarajevó

Bosznia-Hercegovina fővárosának éjszakai élete állítólag annyira erős, hogy minden bulibárónak kötelező ott teljesíteni egy hosszúhétvégét. A hangulatos, romosan is szép, a Miljacka folyó által kettészelt, gyönyörű helyen fekvő, többnemzetiségű Szarajevó persze nem egy hatalmasra nőtt bulinegyed, de akik visszasírják például a még nem elsősorban profitorientált, nem dohányzásmentes szórakozást, ami nálunk is volt még kábé 10 évvel ezelőtt, azok nyugodtan próbát tehetnek a várossal.

Forrás: Pixabay

És ha már ott van az ember, akkor az óvárost sem szabad kihagynia, aminek a központja a Baščaršija tér és utca, tele kávézókkal, terecskékkel, szökőkutakkal, a múlt ködébe vesző eredettel bíró házakkal, keleti nyugalommal és hangulattal, na meg egy olyan bazársorral, amit nem látsz máshol, csak ha mondjuk Törökország felé veszed az irányt.

Forrás: Pixabay

Vaskapu

A név megtévesztő. Szó sincs ugyanis gigantikus méretű, lassan és csikorogva megnyíló ajtókolosszusról, bár ipari formák azért vannak: gátrendszer védi és gondozza a Duna Szerbián keresztülfolyó részét. De Vaskapu valójában egy nemzeti park, ahol a természet a főnök, és itt még az ember is csak a szolgálatában áll, nem pedig uralkodik felette. Hatalmas erdők, a kanyargó folyó és szorosok tarkítják, és itt található, a vízparton Galambóc vára is, ami egy római kori erődítmény romjaira épült. Túrások itt biztosan kipipálhatják az összes elvárásukat.

Forrás: Pixabay

Fruska Gora

A Tarcal-hegység nagyobbik része Szerbiában található, de egy kisebb szakasz a horvátokhoz is átnyúlik. A „Vajdaság ékszerének” nevezik és ez mindent el is árul a terület fő vonzerejéről: annyira gyönyörű, hogy azt szavakba se lehet önteni, csak hüppögni az áhítattól. Nem hiába lett belőle nemzeti park, amit nemcsak hegyek alkotnak, hanem az Újvidék szomszédságában fekvő vidéket a Duna se hagyja érintetlenül, de érdemes felkeresni a Ledincei-tavat is.

A post shared by Darko Bajic (@darkobajic) on

Pétervárad

Újvidékkel szemben, a Duna másik oldalán található Pétervárad. Régen egy különálló város volt, mára viszont egybenőtt Újvidékkel, annak egyik, külön önkormányzattal bíró kerülete. Pétervárad lényege a vár, ami a folyóparton áll, hegytetőn, kábé úgy, mint a mi budai várunk is. Csak hát a miénkben nem tartanak minden évben zenei fesztivált, mint ebben. Az Exit a térség egyik legerősebb fesztiválja, ha még nem voltál, nagyon melegen ajánljuk a kipróbálását. Mindig első osztályú a zenei felhozatal, a hangulat családias, a környezet pedig páratlan. De ha nincs épp fesztivál, akkor is érdemes bebarangolni a labirintusszerű várat, ami a visszafelé járó óra, a festékszagú galériák, a vár alatt húzódó alagútrendszer, vagy a várteraszról elénk táruló lenyűgöző látvány miatt is kipipálni való úti célpont.

Forrás: Pixabay

Belgrád

Forrás: Pixabay

Ha Szarajevót lebulivárosoztuk, akkor ez az állítás hatványozottan igaz Szerbia fővárosára, Belgrádra is, aminek éjszakai életéről rengeteg legendát hallottunk már. Ha csak úgy felmegy az ember a netre és random rákeres élménybeszámolókra, szinte kivétel nélkül azt olvashatja, hogy Belgrád kihagyhatatlan top 3-ában az éjszakai élet is benne van, ami az egyik legpörgősebb Európában – csak az európai nagyvárosok nagy részére jellemző hipszterkedés nélkül. Van hová felzárkóznunk.

Forrás: Pixabay

Belgrádban azonban nemcsak bulik vannak, hanem látnivalók is. Már az elég menő, hogy két folyó, a Száva és a Duna találkozásánál fekszik, de ott van még a középkori vár, meg a hozzá tartozó Kalemegdán-park, ami a szabadkikötő mellett, a folyóparton húzódik. És még sorolhatnánk, de inkább mindenki utazzon el Belgrádba, és fedezze fel maga a többit.

Kotori-öböl

Végül, de nem utolsósorban ruccanjunk át még Montenegróba, le egyenesen a tengerpartra. Bár a térségben a horvátoké a pálma, ha tengerparti üdülésről van szó, de Szlovénia és Montenegró is bír egy-egy kisebb partszakasszal. Kotor városa és a hozzá tartozó hibátlan öböl megint csak egy olyan vidék, aminek nincs párja a világban, nem hiába ez számít Montenegró ékkövének. És ha már Montenegróban járunk, és alaposan kigyönyörködtük magunkat Kotorban és környékén, akkor érdemes a rövid kis tengerparti szakaszt végigjárni, mert állítólag az itteni kikötők is elég pimasz látványosságok, csak azok inkább az ipari formák (bitang nagy hajók és rakodógépek) miatt.

Forrás: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló