Tudomány

Brutális katasztrófa vár ránk? A szakemberek szerint akár Magyaroszágon is becsapódhat az elszabadult kínai rakéta

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.04 | 13:48
  • trendindex: 5

Elszabadult a múlt csütörtökön fellőtt kínai űrrakéta.

Csütörtökön lőtte fel Kína a „Hosszú Menetelés 5B”-re keresztelt, legénység nélküli rakétáját, mely a Tianhe nevű űrállomás első moduljait volt hivatott szállítani. A rakéta Föld-körüli pályára állt, 90 percenként kerüli meg a bolygónkat, a hétvége óta egyébként 80 km-el került közelebb a felszínhez, és egyelőre nem lehet tudni, hol csapódik majd be.

Márpedig szakemberek szerint ez valószínűleg bekövetkezik:

számítások szerint ugyanis túléli majd a légkörbe való visszatérést.

Jonathan McDowell asztrofizikus a Guardiannak elmondta:

Kínának nemrég volt már hasonló malőrje, akkor egy másik Hosszú Menetelés-rakétája egy elefántcsontparti ipari létesítménybe csapódott, s csupán a szerencsének vagy az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy nem történt tragédia.

McDowell szerencsére emlékeztetett, hogy bolygónk felszíne 71%-ban víz, így jó esély van arra, hogy a monstrum nem a mi kertünkbe zuhan.

A tudós hozzátette:

a rakéta néhány darabja túléli majd a visszatérést, aminek hatása egyenértékű azzal, „mintha egy kisrepülőgép zuhanna le, majd 100 mérföldes körzetben szóródna szét”.

A számítások szerint a rakéta körülbelül május 10-én tér vissza a Földre, ám ehhez képest egy-két napnyi eltérés lehetséges. McDowell szerint amint kiderül, melyik nap érkezik, a szakértők meg tudják jósolni a leszállás idejét egy hatórás időablakon belül.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.