Tudomány

A 10 legmenőbb technikai újítás 2017-ben, ami megmentheti vagy elpusztíthatja a világot

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.07 | 06:45

Önjáró kamion, 360°-os szelfi és génterápia. Nyugi, nem hibbantunk meg, csak az alábbi összeállításban összeszedtük azt a 10 áttörést hozó technológiát, amikről biztosan hallani fogsz idén.

Némelyiket már nagyon várjuk, és persze van amit nem annyira.

A bénulás ellenszere

Agyi implantátumokkal jelentős áttörést értek el a károsodott területek helyreállításában, melyek a gerincvelő sérüléseit áthidalva visszaadja a mozgás szabadságát. Francia neurológusok ugyanis kísérletekkel bebizonyították, hogy a lebénult testrészek elektromos stimuláció révén újra működésbe hozhatóak. Elméletben tehát egyszerű a képlet, vezeték nélküli kapcsolat segítségével össze kell kötni egy agyi működést érzékelő receptort a bénult testrészre kötött stimulátorral, és amint az agy jelez, az elektromos hatás beindítja az adott testrészt.

Önjáró kamionok

Egy kamiont szinte lehetetlen elképzelni kockás inges sofőr nélkül, pedig hamarosan ez is bekövetkezik. A kérdés csak az, hogy mi lesz a több millió sofőrrel, ha az autók maguktól mennek majd? Az biztos, hogy a társaságok jobban járnának, a kísérletek szerint ugyanis biztonságosabb és megérősebb, mint az élő sofőrök, hiszen nem lankad a figyelme és nincs szüksége pihenőre sem. A hivatásos sofőrök ideje tehát úgy tűnik leáldozóban van, közel 4 millió ember munkahelye szűnhet meg.

Fizess az arcoddal

Kínában az arcfelismerő rendszerek már olyannyira kifejlett hálózatot alkotnak, hogy segítségükkel nem csak a belépés, de a fizetés is lehetséges egyes helyeken. Az Alipay appot mostanra már 120 millióan használják, a fizetéshez szükséges egyetlen hitelesítési azonosító a tulajdonos arca.

Jönnek a kvantum számítógépek

A Google és az Intel kutatásai is bizonyítják, hogy a korábban elképzelhetetlennek tűnő teljesítmény végül mégis elérhető lesz. A mostanáig csak papíron létező erőgépekre építve olyan dolgok válnának elérhetővé, melyekről egyelőre csak álmodozunk. Hackerek által közel feltörhetetlen biztonsági megoldások, villámgyors adatelemzés, alacsony energiafelhasználás, és a legfontosabb, hogy a számítógépek nemcsak tanulnának, de helyzetelemzéssel közel kerülnének a tényleges gondolkodáshoz is. A kvantum számítógépek alapját képző qubit, sérülékenysége miatt eddig a homályból figyelt, most úgy tűnik pár éven belül mégis főszerepbe kerül.

360°-os szelfi

A 360°-os látószöget biztosító olcsó kamerák megjelenése új korszakot nyit a fényképezésben, akár az egérrel mozgatva változik a látvány, akár VR-szemüveggel csöppenünk valaminek a közepébe. A technológia születésekor még közel 10 000 dollárért vesztegettek egy-egy spéci kamerát, ma már 350 dollárért olyat kapni, ami például a Reuters vagy éppen a New York Times újságíróinak is tökéletesen megfelel. Íme egy kis ízelítő, forgassátok kedvetekre a helyszíneket.

Forró napelemek

Napelemes tetőkkel ma már rengeteg ház büszkélkedhet, az MIT tudósai azonban továbbgondolták a hagyományos energiafelhasználás korlátait, hogy valami újat hozhassanak tető alá. Vagyis fölé. Elméletben, ha a hőt koncentrált fénysugarakká alakítjuk, egy új, olcsó és folyamatos energiát termelő szoláreszközt hozhatunk létre. A trükk annyira ütősnek tűnik, hogy számítások szerint nem csak kellő energiát biztosít, de akkorra is marad belőle, ha éppen nem süt a majd a nap. Lényegében teljesen önfenntartó.

Génterápia 2.0

Elsőre ijesztően hangzik, pedig az egész pofon egyszerű. Egy módosított vírust kell a beteg gén helyére eljuttatni, amely annak tökéletes, egészséges másolata. A hibás változatokkal rendelkező betegek esetében a tudósok már elérték, hogy a géntérkép módosításával örökletes születési rendellenességeket kezeljenek, a következő lépés a rák, szívbetegségek és egyéb gyakori problémák orvoslása lenne. Kockázata persze van, nem ismerjük a génmanipuláció veszélyeit, ez teljesen szűz terület, ami a legfontosabb természeti és emberi élet alapjába nyúl bele, a DNS-ünkbe.

Sejtatlasz

Az emberiség géntérképének a feldolgozása a végéghez közeledik, és a biológusok következő megaprojektje lesz megfejteni, vajon miből is vagyunk. Nem lesz egyszerű feladat, hiszen 37,2 trillió sejtről beszélünk, éppen ezért angol, amerikai, svéd, izraeli, japán és holland összefogással láttak neki a tudósok. Az orvostanhallgatók számára rossz hír, hogy külön nevet nem, csupán egy azonosító kódot kap majd mindegyik, ötven év múlva elég durván néz majd ki egy anatómiavizsga, ha így haladunk. Viszont sejtszinten lehet majd minden betegséget kezelni például mikroszkopikus méretű nanorobotokkal. A végeredmény Hawaii, sunshine, örökélet.

Csatlakozási para

A kütyük összeköttetései, mindent mindennel összedugni, ma már szinte kóros szinten van, és ez még tovább durvul a jövőben. Káros mellékhatásokra számíthatunk, hiszen az olcsó webkamerák például semmilyen védelemmel nem rendelkeznek, a hackerek számára szinte csemege ez a terep. Tavaly októberben egy 100 000 meghackelt kütyüből álló botnet lényegében lelőtte az internetet, az ehhez hasonló támadások kivédése kulcsfontosságú a jövő infóbiztonságát tekintve.

Tanulási segédlet

A számítógépek már nem csak tanulnak, de kísérleteznek is a fejlődési folyamat elemeként, melynek segítségével megtanulják azt is, amit képtelenség lenne beléjük programozni. A gép kockázati értéket számol, mérlegel, meg a rengeteg tárolt adat alapján mintákat figyel meg és használ a működése során. Lényegében az emberi természet mesterséges leképzését alkothatják meg a tudósok a következő pár évben. Innen már tényleg csak egy lépés a Skynet balhé.

Címlapfotó: Pixabay.com/geralt-9301 CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gasztró
Jó hír a sör szerelmeseinek!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 07.