Tudomány

A kínaiak holdjárója talált valamit a Hold sötét oldalán

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.04 | 14:15
  • trendindex: 3

„A Hold talajától eltérő, kocsonyás anyag.” Akár egy sci-fi horror is kezdődhetne így.

Ezt a felét már ismerjük (kép: Pixabay)

A kínai robotűrhajó, a Chang’e-4 január 3-án landolt a Hold sötét oldalán, ez szállította a Yutu-2-es rovert, aminek feladata a Hold felszínének vizsgálata.  Most több hónapos kutatás után érdekes dologra bukkantak a kínai űrkutatók, egészen pontosan július legvégén, amiről most adtak hírt.

A holdjárót éppen kisebb pihenőre küldték volna, amikor a kamera képén megpillantottak valami furcsaságot egy közeli kráterben, ezért módosították a tervet, és odaküldték megnézni, mi az. A hivatalos közlés szerint egy, a Hold talajától teljesen eltérő, gélszerű, kocsonyás anyagot fedeztek fel, amiről egyelőre fogalmuk sincs, hogy micsoda. A kínaiak jelenleg még vizsgálják, a többi űrtudós pedig csak találgatni tudja, hogy mi lehet. Mahesh Anand brit űrkutató szerint lehetséges, hogy nagyon finom szemcsékből álló vulkanikus üvegről lehet szó.

A Hold sötét oldala máig nagyon misztikus területnek számít, mivel testvérbolygónk ugyanúgy 28 nap alatt fordul meg a tengelye körül, mint ahogy a Földet megkerüli, így mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk. Ezért a túlsó felét nem lehet megfigyelni távcsövekkel. A kínaiak dolgát az is nehezíti, hogy nem olyan egyszerű jeleket sem küldeni a túloldalra, ezért külön műholdat is kellett építeniük, hogy kommunikálni tudjanak a holdjáróval.

Forrás: Global News

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Forma-1
Alonso kész a visszatérésre
  • szerző:szaboakos
  • 2020. 05. 19.