Sorozatok

A Simpsons-boltos színésze rasszizmus miatt kiszáll

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.26 | 13:49

Faji előítéletek miatt nem kölcsönzi tovább a komikus a hangját Apunak.

A Simpsons nem lesz ugyanaz eztán: Hank Azaria ugyanis úgy döntött, nem folytatja tovább a munkát.

via GIPHY

A világ egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozatának boltosát szólaltatta meg a színész, aki azért szánta el magát a drasztikus lépésre, mert egy, a rasszista beidegződéseket a Simpsons kapcsán firtató dokumentumfilm látott nemrégiben napvilágot. A műsor egyik legkedvesebb karaktere pedig ezáltal komoly viták kereszttüzébe került.

Never one to play by the rules.

A post shared by Hank Azaria (@hankazaria) on

Hari Kondabolu készítette a provokatív The Problem With Apu című anyagot, melynek célkeresztjében a szupermarket tulajdonosa áll. Az indiai-amerikai származású komikus a bevezetőben megállapítja, hogy saját népének képviselőjét látja a képernyőn, viszont aztán kifejti azt, hogy a karakter durva leegyszerűsítésével vádolja a sorozat készítőit.

Szerinte sok baj forrása lett az, hogy egy ilyen sarkított ábrázolás alapján ítélte meg a társadalom a honfitársait, és általában a dél-ázsiai embereket.

Egy fehér srác nyűgöz le egy másik fehéret, azzal, hogy nevetségessé teszi az apámat.

Watch my doc, if you haven’t.

A post shared by harikondabolu (@harikondabolu) on

Azaria, aki a kezdetek óta adta a hangját Apunak, már elnézést is kért Stephen Colbert műsorában:

Az elmúlt években többször is elém került ez a kérdés. Az, hogy valakit, legyen akár fiatal vagy idős, amiatt szívassanak, amit Apu figurájából szűrtek le, elkeserít. Nem ez volt a szándékom. Vidámságot és nevetést akartam az emberek életbe hozni.

I LOVE THIS

A post shared by harikondabolu (@harikondabolu) on

A Simpsons alkotógárdája sajátosan reagált a kritikákra, melyet az Apu-film megfogalmaz; de sajnos ezzel nem sokat javítottak a helyzeten:

Nem vettem részt abban az epizódban, a megírásában sem. Nekem csak most nyílt rá minderre a szemem, sok gondolat ébredt bennem. A legfontosabb az, hogy figyeljünk oda az indiai emberek tapasztalataira. A magam részéről szeretnék dél-ázsiai írókat is látni a kreatív folyamatokban. De én kiszállok – számomra ez a helyes döntés.

A kérdéses szakasz arról szól, hogy Marge megtalálja egy gyerekkori könyvét, ami telis-tele van sztereotípiákkal. Később az asszonyt kísértet formájában meglátogatja a Dzsungel könyvének szerzője, Rudyard Kipling, aki rábeszéli, írja meg a nő a regény politikailag korrekt, modern verzióját.

Van valami, ami évtizedekkel ezelőtt vidáman és ártalmatlanul kezdődött, de ma már politikailag inkorrekt. Mit tennél?

kérdezi lányát, a vállaltan liberális Lisát.

Kondabolut ezzel például nem sikerült meggyőzni. Tweetjében így reagál:

A filmemben kiindulópontként használtam a Simpsonst és Aput ahhoz, hogy egy széles körű párbeszéd induljon, a marginalizált csoportok érdekében. A legutóbbi epizód válasza nem ért váratlan ütésként, viszont az ügy fontosságát és haladását jelzi.

Mi lesz így a Simpsonsszal? – teszi fel a kérdést a Ladbible.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.