Érdekes

Ez történik valójában a koronavírus gócpontjában

  • Szerző:nuus
  • 2020.03.03 | 17:48

Lyadov, a The People nevű orosz vlog munkatársa Wuhanban és Sanghajban, valamint a koronavírus más gócpontjaiban járt, hogy megmutassa: mi az álhír, és mi a valóság.

Élelmiszer és maszk van elég, de minden egyéb bolt zárva tart

Érdekesség, hogy a helyiek csak viszonylag későn, és jobbára a külföldi médiából értesültek a történtekről. A riporter egy fertőzött zónában élő orosz családot látogat meg, akik elmondják, hogy ők bizony az orosz rokonoktól tudták meg, mi a helyzet, akik könyörögtek, hogy térjenek inkább haza. Maga a riporter úgy érzi, a legnagyobb baj nem is a vírus, hanem a kínai rendőrség, amely kínosan ügyel arra, hogyan mutatják be a külföldi újságírók a valóságot.

A közhiedelemmel ellentétben a boltok roskadásik vannak élelmiszerrel, de az tény, hogy csak kevés bolt tart nyitva. Az emberek maszkban járnak-kelnek, de maszkhiány nem alakult ki: alighanem fake news az összes melltartót és ásványvizes palackot viselő figura, viszont az utcák kihaltak, még a legzsúfoltabb közutakon is csak elvétve lehet autót látni.Mindenki mindig bőségesen vásárol, ha a válsághelyzet tovább tartana, és a boltok készletei megcsappannának. A szolgáltatók – fodrászok, mozik stb., – mind bezártak, még Sanghaj is kong az ürességtől.

Nagy szerencse, hogy a boltokban a fizetés teljesen kontaktmentes módon, telefon segítségével történik, de az emberek még így is minden élelmiszert sokszor átmosnak, és a zöldségeket, gyümölcsöket mind hámozzák.Az utcán sok közismert étterem és hotel legénysége főtt ételt árul, hogy az embereknek ne kelljen boltba menniük, és ők is megtartsák a profitot. A főtt ételre óriási kereslet van, hiszen boltba menni veszélyes lehet, és a hotelek, éttermek élelmiszerbiztonsági előírásai igen szigorúak, így ezt biztonságos alternatívának érzik.

Állandó ellenőrzés, a hatóságok mindenkit lekövetnek

A felhőkarcolók lakóit különösen féltik, hiszen ahol sokan laknak, ott terjed a leggyorsabban a vírus: a koronavírus pedig különösen virulens, és már 180 centis távolságból fertőzhet. Az épületeknél a rendőrség tart portaszolgálatot, ahol igazolni kell, hogy ott laksz, a liftnél pedig fertőtlenítő kézmosás van, a lift gombjait csak fogpiszkálóval nyomhatod meg, így is kerülve a kontaktot. Vannak épületek, ahol a belépők testhőmérsékletét is azonnal ellenőrzik, az ott lakók pedig naponta egyszer vagy kétszer mehetnek ki, hogy a szükséges élelmiszereket beszerezzék.

A checkpointok a fertőzött zónák előtt hasonlóak a csernobili ellenőrző pontokhoz. Itt már nehéz sofőrt találni, aki beviszi a stábot Wuhanba. Az összes belépő testhőmérsékletét védőruhás rendőrök csekkolják, és az emberhiány miatt drónok járnak körbe a hatalmas QR-kóddal, ami tartalmazza a jelszavas applikációt, ami speciális GPS-szé változtatja a telefonod. Ennek segítségével te követni tudod, hol vannak a jelentett esetek, a problémás zónák, a hatóságok pedig pontosan tudják, te hol vagy. Kilépéskor az autót átmossák, és a hőmérsékletet újra ellenőrzik, és arról is be kell számolnod, ha bármi furcsát láttál. Mármint azon kívül, hogy éjt-nappallá tonnányi fertőtlenítőt fújnak az utcákra, legalább napi kétszer.

Az emberek hiába nem nagyon hagyják el otthonukat, mindannyian rettegnek, hiszen akár fertőzött élelmiszerrel is bejuthat ajtajukon a vírus. Sokan elhagyták a zónát, és távolabb élő rokonaikhoz költöztek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló