Uncategorized

Ezekkel az alváspózokkal enyhítheted a testi fájdalmakat

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.08 | 17:12

Vajon melyik a legjobb alvási pozíció? Ez attól is függ, melyik a tested gyenge pontja. Ha valahol fáj, az azt is megmutatja, milyen helyzetben lenne a legjobb aludnod, hogy korrigáld a fájdalmat kiváltó folyamatot.

Ha megvan a naponta ajánlott 7-8 óra alvás, akkor hetente körülbelül 50 órát töltesz az ágyban – nem mindegy, hogy milyen pozícióban helyezkedik el a tested ennyi időn keresztül. Ha természetellenes pozícióba kényszeríted a testrészeidet, az tartós, krónikus fájdalmakhoz vezethet, míg, ha a megfelelő pozícióban alszol, a meglevő fájdalmak is enyhülhetnek.

Azt viszont nem lehet egyértelműen kijelenteni, melyik a legjobb alvási pozíció. Ez ugyanis mindenkinél más lehet, többek közt attól is függ, hogy vannak-e krónikus fájdalmaid, és ha igen, hol fáj. A fájdalmaidtól függően ajánlható egyik vagy másik testhelyzet, hogy helyre tedd az eltolódott egyensúlyt.

Alvási pozíció 02

Foto:pixabay.com

Az ülő életmód épp eléggé megterheli a testünket. Mindent el kellene követnünk, hogy amikor nem ülünk az asztalnál, segítsük a mozgásszerveink regenerálódását. Ebben pedig nem csak az edzés, hanem akár a jól megválasztott alvási pozíció is segíthet. Hason feküdni például a legtöbb esetben nem jó ötlet, mivel a gerinc természetellenes görbületét időzi elő., így már önmagában is súlyosbíthatja a hátfájást. Mutatjuk, hogy egyes fájdalmak esetén melyik helyzet lenne az ideális.

Ha fáj a hátad: a legjobb alvási pozíció az oldalt fekvés – egy kis extrával

Ha gyakran fáj a hátad, általában nem is esik jól kinyújtott lábbal a hátadon feküdni. Érdemesebb az oldalt fekvő helyzetet választani, mégpedig egy kis extrával: tegyél egy párnát a két térded közé. Ez az alvási pozíció ugyanis kiegyensúlyozza a csípő helyzetét, és leveszi a terhelést a gerincedről.

Ha mégis ragaszkodsz a háton fekvéshez, akkor tegyél az alsó lábszárad alá egy párnát, ezzel kicsit megemelve azt. Ha viszont nem múlik a hátfájásod, mindenképp keress fel egy orvost – ahogy akkor is, ha a lábad gyakran elzsibbad, mivel ez idegbecsípődésre is utalhat.

Alvási pozíció 01

Foto:pixabay.com

A csípő fájdalma esetén: a legjobb a háton fekvés feltámasztott lábbal

A csípőre oldalt fekvő helyzetben nagyobb terhelés nehezedik. Ha hosszú időn keresztül ugyanazon az oldaladon alszol, az akár a csípőben levő nyáktömlő (bursa) gyulladásához is vezethet, így, ha hajlamos vagy a csípőtáji fájdalmakra, akkor jobb, ha elkerülöd ezt a testhelyzetet. Ha csípőproblémáid vannak, jobb a hátadon feküdni. A térded vagy az alsó lábszárad alá tegyél egy párnát, kicsit megemelve azt – így lesz a legkényelmesebb az alvás.

 

Alvási pozíció 03

Fotó: pixabay.com

Ha fáj a nyakad: feküdj az oldaladon, és használj kontúrpárnát

Ha sokszor fáj a nyakad, akkor a hátadon és az oldaladon is feküdhetsz, ahogy komfortosabbnak érzed. Egy kontúrpárnát, amelyik alvás közben a megfelelő helyzetben tartja a nyakadat, azonban mindenképp érdemes beszerezned, ez ugyanis segít, hogy természetes tartást vegyen fel a nyakad. Sem a párna nélküli alvás, sem a magas párna nem az igazi, mivel természetellenes tartásba kényszerítik a nyakadat és a gerincedet.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló