Zene

A drum&bass könnyebbik fele, jön Netsky az Akváriumba

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.15 | 06:50

A liquid dnb éppen akkor született, az ezredfordulón, amikor a drum&bass története egyfelől holtpontra jutott és szükség volt a friss impulzusokra a továbbfejlődés érdekében. Másfelől pedig akkor már erősen kapargatta az underground és a mainstream határvonalát, így kellett egy olyan új irányvonal, ami képes a múlt tiszteletben tartása mellett szélesebb tömegeket is megszólítani. És ez lett a liquid.

A kezdő lökést egy nagy öreg, Fabio adta meg 2000-ben megjelent Liquid Funk című válogatáslemezével. A stílus a dnb keménységét jórészt levetkőzte, helyette szellősebb, dallamosabb és nem utolsósorban vokális számokkal jelentkezett. A liquid a sűrűn jelentkező énekesek és énekminták mellett beengedte a körön belülre a diszkót, a house-t, a trance-t, a latin zenéket és az acid jazzt, ami nemcsak új hangzást eredményezett, de könnyen fogyaszthatóvá is tette a drum&bass-t. A stílus második hulláma a 2000-es évek második felében érkezett, amit egyelőre nem követett még harmadik, talán mert a liquid népszerűsége azóta is töretlen.


A liquid dnb-t olyan nevek tették széles körben ismertté, mint a London Elektricity (és a hozzá kötődő lemezkiadó, a Hospital Records), Calibre, DJ Marky és Patifé, a Nu:Tone, Logistics, Solid State, valamint a 21 évesen, 2010-ben egy remekbe szabott, magabiztos albummal bemutatkozó Netsky. Lélekkel teli, fülbemászó muzsikákkal teli világát azóta még két további albummal teljesítette ki és mélyítette el.


A lemezről lemezre egyre népszerűbb Netsky legfőbb erénye abban áll, hogy nyomokban tartalmaz némi progresszivitást is, úgyhogy hiába termel egyre több slágert (elég csak a legutóbbi nagylemez Rio című számára gondolni), és enged teret zenéjében a lakossági hangzásoknak is, mégsem lehet rá megorrolni, mert mindezt jó ízléssel és kreatívan teszi.

Belgánk 2012-ben indította útjára Netsky LIVE! nevű live actjét, amelyben rajta kívül énekesek és élő hangszeres zenészek vesznek részt, s az utóbbi években főképp ezzel járta a nagyobb koncerthelyszíneket, arénákat és fesztiválokat. Most viszont visszatalálni látszik klubos énjéhez, hozzánk is mindössze egy MC-vel és lemezes táskával érkezik. A csütörtöki bulitól nem kell óriási mélységeket vagy szupernagy megfejtéseket várni, Netsky nem ezekről híres. Amire viszont mindenképp számíthatunk, az a jótékony megőrülés, a csatakosra átizzadt ruházat, kaján vigyor hátán kaján vigyor, valamint az érzés: bárcsak ez az este sose érne véget.

Netsky party közben:

És a Tomorrowlanden:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló