Vállalatok

Népszerű márkák, amikről biztos nem tudtad, miért úgy hívják, ahogy

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.27 | 16:05

Van néhány egészen triviális magyarázat is, de a legtöbbön nagyon meglepődtünk mi is!

(kép: Pixabay)
(kép: Pixabay)

Nike, Gap, Zara, Adida, Starbucks: olyan természetesen használjuk ezeket a márkaneveket! Közben sokról nem is tudjuk, honnan az elnevezés. A magyarázat néha egészen megdöbbentő!

Google: egy hibának köszönheti a nevét

A tech-óriás neve egy brainstormingon született a Stanfordon. Az alapító Larry Page találomra dobálta be az ötleteit iskolatársaival. Az egyik javaslat a googolplex volt, a még leírható legnagyobb számok neve. Ez amúgy szintén érdekes, 1920-ban Edward Kasner 9 éves unokaöccse, Milton Sirotta írta le így a tíz a századikont, vagyis „egy egyest, ami után addig kell írnod a nullákat, amíg el nem fáradsz”. Végül az egyik hallgató rosszul ejtette ki, azt mondta Google, amire Page rögtön lecsapott! (Nem vicc, rá googolplexeztünk az imént.)

Adidas: Adolf Dassler, csak ennyit mondunk

Hamar elterjedt a legenda, hogy a népszerű sportmárka az All Day I Dream About Soccer (egész nap a fociról álmodom) kifejezésből származik. Valójában az alapító a névadó, Adolf Dassler, aki hazaérve az I. Világháborúból elkezdett sportcipőket készíteni. A márka a neve becézéséből (Adi) született meg.

Rolex: egy dzsinn súgta meg az alapítónak

Hans Wildorf, a Rolex alapítója olyan márkanevet szeretett volna, ami kiejtve bármely nyelven ugyanazt jelenti.

Kábé száz különböző nevet kipróbáltam úgy, hogy az ABC betűit találomra összekevertem. De egyik sem volt a megfelelő. Egyik reggel, miközben egy lóvontatta busz felső emeletén utaztam Londonban, egy dzsinn a Rolex szót súgta a fülembe!

Zara: eredetileg Zorba volt

Igen, az az a Zorba! Az alapító Amancio Ortega az 1964-es Zorba, a görög című film után keresztelte el cégét. Habár ez nem élt túl sokáig!

Az első üzletet 1975-ben nyitották meg, csakhogy két háztömbnyire volt egy kocsma, aminek szintén Zorba volt a neve. Ortega már a reklámtábla betűit is elkészítette, amikor a krimó tulaj szólt neki, hogy nem túl jó ötlet az azonos név használata. Végül úgy változtatták meg a ruhabolt nevét, hogy azt a lehető legkevésbé kelljen módosítani.

IKEA: ez nem is egy svéd szó

Sokan hiszik azt, hogy az ikea csak egy érthetetlen svéd szó. Pedig ez csak részben igaz, a szónak nem, a betűnek annál inkább van jelentése! Az alapító Ingvar Kamprad fogta a saját monogramját (IK), és a farm, illetve a falu nevének kezdőbetűit, ahol felnőtt: Elmtaryd and Agunnaryd.

Gap: a generációs különbségekre utal felnőttek és gyerekek között

Az első üzlet 1969-ben nyitott meg, hogy jó farmereket áruljon, a nevük a felnőttek és gyerekek közötti különbségekre (generation gap) utalt.

Häagen-Dazs: csak úgy tűnik, hogy dán

Reuben Mattus, egy lengyelországi zsidó bevándorló úgy akart tisztelegni Dánia előtt a világháborúban tanúsított tetteiért, hogy dánul nevezi el jégkrémgyárát. Csakhogy hiába hangzik úgy, a Häagen-Dazs nem jelent semmit, viszont hamar felkeltette az emberek figyelmét!

Nike: a győzelem görög istennője

Nincs mit hozzátenni, Pallasz titán és Sztüx lánya az istenek mellé csatlakozott a titánok elleni harcban, és Zeusz kocsihajtója lett.

Amazon: a Föld legnagyobb folyójáról kapta a nevét

De az 1995-ös induláskor az alapító Jeff Bezos még más nevet szánt neki! Cadabra lett volna az online könyvesbolt neve, végül a vállalat ügyvédje névhasonlóság miatt lebeszélte róla. Felmerült a Relentless (engesztelhetetlen), ez amúgy ma is az Amazon honlapjára viszi a látogatót. Végül megállapodtak a folyó nevénél, ami a cég első logójába is bekerült.

Monsanto: a feleségről kapta a nevét

Az 1901-ben alapított mezőgazdasági és biotechnológiai vállalat az alapító feleségének, Olga Monsanto Queeny nevét örökölte. A szép gesztusnak talán ma már nem örülne hölgy, a multinacionális vállalatról filmet lehetne készíteni. Néhány dolog, ami hozzájuk köthető: veszélyes és betiltott gyomirtók, génmanipulált növények, növekedési hormonnal nevelt marhák, ipari katasztrófák, atombomba, a Vietnámban bevetett Agent Orange, öngyilkos magvak, esztelen és felfoghatatlan mértékű környezetszennyezés.

De javukra is írható egy-két dolog: szacharin a Coca-Colának, néhány Nobel-díj, biotechnológiai szabadalmak, aszpiron, kénsav, Parkinson-kór gyógyításában kutatás. Annyi biztos, hogy más formája lenne a ma ismert világnak nélkülük!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló