Gasztró

Nem biztos, hogy kell a diéta, így táplálkozhatsz helyesen

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.26 | 16:19

Nem paleo, a keto vagy más divatos diétában rejlik a titok, hanem a mértékletességben és a kiegyensúlyozottságban.

123rf.com

Lassan összegezhetjük az év első hónapját. Aki megfogadta, hogy idén minden másképp lesz, lead pár kilót, lemond a túl bőséges vacsorákról, több zöldséget fogyaszt vagy egyszerűen odafigyel a megfelelő folyadékbevitelre, bő 3 hét elteltével már láthatja, hogy miként sikerült elhatározását átültetni a gyakorlatba. Biztosak vagyunk abban, hogy páran idén is csodadiétáktól remélnek gyors fogyást, talán közülük többen már megtapasztalták, hogy ezek a módszerek nem csak egészségtelenek, hanem hamis illúziókba is ringatnak, valójában nem működnek. Számukra szedtük össze azokat az alapelveket, amelyek betartásával elindulhatnak a kiegyensúlyozott táplálkozás útján.

Mit fogyasszunk, illetve milyen gyakorisággal?

1. Hús csak maximum heti kétszer

Vagy ha ezt betarthatatlannak érezzük, legalább a vörös hús fogyasztását csökkentsük. Ezeket a húsokat ugyanis egyre gyakrabban kötik össze a különböző rákos megbetegedések kialakulásának kockázatával, ráadásul a gyomrot és az emésztőrendszert is megterhelik. Akár fehér, akár vörös húsokról van szó, fontos a minőség is, csak megbízható forrásból vásároljunk.

2. Sok-sok zöldségféle

Étrendünk nagyobb hányada legyen növényi alapú. A hús vagy gabona, álgabona mellé mindig kerüljön nyers, főtt vagy sült zöldség a tányérra, ha egytálételt választunk, azt is egészítsük ki egy adag citrommal ízesített zöldsalátával. A zöldség kisétkezésekre is tökéletes saláta vagy például pástétom formájában. Fogyasszuk azokat a zöldségeket, amelyeknek éppen szezonjuk van, nem csupán olcsóbban beszerezhetők, hanem vegyszerekkel sem lesznek teletömve. A beszerzési forrás zöldségek esetén szintén kiemelten fontos.

3. Hal, hal, és még több hal

Ha visszafogjuk a húsfogyasztásunkat, miért ne cserélnénk halra? Vagy minden nap egy keveset vagy heti 1-2-szer többet, igazából mindegy. Sok halfajta tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, amelyek nagyon egészségesek.

4. Magok

A magok csökkenthetik a rossz koleszterin szintjét, emellett nagyszerű snackek. Rengeteg fajtájuk van, és mind isteni finom. Kalóriatartalmuk magas, de olyan laktatóak, hogy egy kis marék is elegendő belőlük.

5. Kevesebb cukor

Nem lehet elégszer megismételni, hogy hiába kerüljük tudatosan a cukrot, figyelni kell az élelmiszerek rejtett cukortartalmára is. Mindig olvassuk el a csomagolást, hiszen olyan termékekben – például felvágottak – bújhat meg, amelyekről nem is sejtenénk, hogy cukrozottak.

6. Ne feledkezzünk el a folyadékról!

1,5 l szénsav- és energiamentes folyadékra mindenkinek szüksége van egy nap. Az adag növelhető, kevesebbet viszont semmiképpen se igyunk, így elkerülhetjük például a folyadékhiányon alapuló fejfájást. Aki „unja” a vizet, válasszon gyümölcsteát, persze cukrot ne tegyen bele!

Alakítsunk ki étkezési rutint!

1. Mennyiség, minőség és rendszeresség

Minden a bevásárlással kezdődik. Bár le kell ülni heti egyszer megtervezni a menüt, de ez az időráfordítás többszörösen megtérül: a nagybevásárlást letudhatjuk egy alkalommal – a kisbolt helyett akár az olcsóbb diszkontban, szupermarketben –, ráadásul több adag ételt előre is meg tudunk főzni, ezzel időt és energiát spórolhatunk. Ha kontroll alatt tartjuk a napi étkezéseinket, jobban oda tudunk figyelni a minőségi energiabevitelre, hiszen elkerülhetjük a „gyorsan, bármit!” csapdáját. A rendszerességhez hamar hozzászokik szervezetünk, és ha jól csináljuk, a hirtelen ránk törő éhséget és az ebből eredő falási rohamokat könnyűszerrel elkerülhetjük.

2. Vizsgáljuk meg a „kritikus” élethelyzeteket!

Ha az elhatározás megvan, nem olyan nehéz a hétköznapokban következetesen megvalósítani az elképzeléseinket. Gond akkor szokott lenni, ha váratlan – vagy ritkán ismétlődő – helyzettel találjuk szemben magunkat. Ilyen lehet a hosszú túlórázás, szabadság, utazás, vacsorameghívás vagy éppen az, ha elmaradt a vásárlás, és üres hűtő vár ránk otthon. Amire lehet, készüljünk fel előre, például az utazás vagy túlóra alatt ránk törő éhséget otthonról vitt harapnivalóval is csillapíthatjuk üres kalóriákkal teli csipsz vagy péksütemény helyett. Tökéletes étrend persze nincs, ám ha a jó étkezés rutinná vált, egy-egy kihágás sem lesz végzetes. Másnap folytassuk onnan, ahol előtte abbahagytuk.

3. A 80/20 szabálya

Pont az előbbi helyzetekről szól a 80/20-as szabály. Ha 80%-ban egészségesen, meghatározott elvek szerint táplálkozunk, a 20%-os eltérés nem fog semmilyen negatív következménnyel járni. Ráadásul így nem tiltásokról fog szólni az életünk. Ha pedig valami nem tilos, azt meg sem kell szegni, ugye?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló