Tech

Elég volt az otthoni internet makacskodásából! Ebben segít a WiFi 6!

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.25 | 14:55

A home office munkavégzés térnyerésével a WiFi hálózatok használata korábban nem tapasztalt mértékben nőtt. Ennek eredményeként elengedhetetlen, hogy otthonod minden részén stabil és gyors internetkapcsolatot biztosíts. Ebben kulcsszerepet játszik a WiFi 6 vezeték nélküli technológia, amely elegendő sávszélességet kínál számos eszköz számára. De mi szükséges ehhez?

Fotó: freepik.com

A WiFi 6 létfontosságú a modern otthonok számára

Gondold végig, hány eszköz csatlakozik az internetre a háztartásodban. Valószínűleg többek között egy munkahelyi laptop, egy családi számítógép vagy tablet, valamint mobiltelefonok, játékkonzolok és okostévék találhatóak meg. Ha ezek egy elavult WiFi routerhez kapcsolódnak, ami általában a zsúfolt 2,4 GHz-es frekvencián működik, akkor még a gyors internetelőfizetés sem nyújt megoldást. Mi lehet a kiút ebből a helyzetből?

Elengedhetetlen egy új WiFi router beszerzése, amely képes kezelni az 5 GHz-es és a 2,4 GHz-es sávot is. Ez egy kétsávos router, ideális esetben WiFi 6-os technológiával. Egy ilyen készülék hatékonyan használja az 5 GHz-es sávot, amely jobb lefedettséget, nagyobb sebességet és szélesebb frekvenciatartományt kínál, és nem zavarja meg a szomszédok WiFi hálózatát a lakóépületen belül. Ezzel szemben a 2,4 GHz-es sáv lassabb adatátviteltől és frekvenciatartományának zsúfoltságától szenved.

Az új kétsávos WiFi router jelentős javulást hoz ezen a téren. A legújabb laptopok, tabletek és okostelefonok automatikusan az 5 GHz-es sávhoz csatlakoznak, így több helyet hagyva a stabilabb kapcsolatok számára a régebbi eszközökön.

A WiFi csatlakozás legfrissebb trendjei

Nemrég még a WiFi jelerősítőket használták a vezeték nélküli hálózatok hatótávolságának bővítésére. Ezek az eszközök a meglévő hálózathoz kapcsolódnak, és növelik annak lefedettségét. Néhány modell LAN-porttal is rendelkezik, lehetővé téve a vezetékes csatlakozást. Azonban ez a megoldás gyakran csak átmeneti, mivel a hálózat sebessége és stabilitása csökkenhet a távolabbi területeken. A Mesh WiFi rendszerek jelentek meg a piacon alternatívaként, amelyek általában egy központi egységből és több szatelitből állnak, biztosítva a hálózat egyenletes és stabil lefedettségét az egész épületben.

A Mesh hálózat és a WiFi 6 előnyei

A Mesh WiFi rendszerek működése rendkívül egyszerű és hatékony. Ezek a rendszerek nem egy központi routert használnak, hanem több, például három, WiFi 6-t támogató egységet, amelyek egymással kommunikálnak, és így biztosítják a WiFi lefedettséget az egész otthonban, helyettesítve a hagyományos routerek funkcióit. A Mesh rendszerek elve zseniális és a gyakorlatban is kiválóan működik.

A WiFi router gyártók az elmúlt években az adatátviteli sebesség növelésére összpontosítottak. Ennek ellenére egyetlen router nem képes megbízhatóan ellátni egy egész lakást vagy házat, különösen ha a WiFi jel gyenge.

A WiFi 6E előnyei

Sokan gondolhatták, hogy a WiFi 6 után a következő a WiFi 7 lesz, de a gyártók ehelyett a WiFi 6E-vel rukkoltak elő. A WiFi 6E ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a WiFi 6, de egy új, 5,925 GHz és 6,425 GHz közötti frekvenciasávval bővül. Ez az új sáv 500 MHz-cel növeli a használható spektrumot. A 6 GHz-es sáv előnye, hogy nincsenek benne átfedő vagy zavaró csatornák, így nagyobb sávszélességet, gyorsabb adatátvitelt és alacsonyabb késleltetést tesz lehetővé.

Ez különösen előnyös lehet olyan fejlett technológiák esetén, mint az AR/VR, a 8K videó streaming és más nagy sávszélességet igénylő alkalmazások. A WiFi 6E eszközök a 6 GHz-es sáv engedélymentes használatával szélesebb csatornákon képesek több gigabites sebességre, miközben a telepítési költségek alacsonyak maradnak.

A WiFi 6E egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy csak az ezt a frekvenciasávot támogató berendezések használhatják. A régebbi WiFi szabványokon alapuló eszközök nem férhetnek hozzá ehhez a sávhoz. A 6 GHz-en működő készülékek nem versengenek a meglévő berendezésekkel a sávszélességért. Az új funkciók, mint az OFDMA, sokkal hatékonyabban működnek a régebbi eszközök nélkül, így a WiFi 6E teljes potenciálját ki lehet használni, ami általános teljesítménynövekedést eredményez.

A 6 GHz-es sáv azonban rövidebb hatótávolságot jelenthet. A magasabb frekvenciájú vezeték nélküli jelek gyorsabban veszítik erejüket, különösen akadályok esetén. Ezért a WiFi 6E ideális olyan alkalmazásokhoz, amelyek nagy sebességet és alacsony késleltetést igényelnek, de csak kisebb távolságokra terjednek ki.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló