Belföld

Gyomrost kapnak a magyarok: Nyakunkon a 700 forintos üzemanyag

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.04 | 19:20

A helyzeten nem segít, hogy gyenge a forint és a kormány nem hajlandó az üzemanyagot terhelő adókat csökkenteni.

A hvg.hu cikke szerint szerdán ismét emelkedik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, a benzin literje bruttó 10, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal emelkedik. Az árváltozást várhatóan a kutak is érvényesítik, az átlagár így 652 forint (benzin) és 720 forint (dízel) körül alakul majd.

Miközben a benzin ára már történelmi csúcsok felé emelkedik itthon, addig a környező országokban már olcsóbb az üzemanyag, Szlovéniában és Horvátországban 50-70, vagy akár 90 forinttal is kevesebbe kerülhet az üzemanyag literje a hazai árakhoz viszonyítva – nyilatkozta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az RTL Híradójának.

Az üzemanyagok hazai ára annak ellenére ilyen drága Magyarországon, hogy az olaj világpiaci ára a tavalyi szintre csökkent az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankciói hatására. A drágaság okát Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója úgy foglalta össze, hogy az a forint dollárhoz és euróhoz viszonyított gyengeségének és az állami adóztatás mértékének köszönhető.

Megfőztem egy koraközépkori receptet, amely több mint 1300 éves, mutatjuk milyen, és azt is, hogyan főzheted meg! Nézz bele, izgalmas lesz!

A GKI szerint a következőkben további drágulásra kell felkészülni, mert az olaj iránti kereslet élénkül a világpiacon, ezért heteken belül 700 forint fölé emelkedhet az üzemanyagár ismét.

Várhatóan visszatérünk a korábbi időszak 700 forint fölötti üzemanyagáraihoz. Sőt a rosszabbik verzió esetén, ha a forint újra elkezd gyengülni a dollárhoz vagy az euróhoz képest, akkor ennél jóval nagyobb áremelés is elképzelhető

– nyilatkozta Molnár.

Az RTL Híradó megkérdezte a kormányt, hogy tervezik-e csökkenteni az üzemanyagokat terhelő adókat, de erre nem kaptak választ, csak annyit közöltek, hogy a kormány szerint a szankciók miatt drága az üzemanyag.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló