Belföld

Döbbenetes statisztika: van, ahol a lélegeztetettek 95 százaléka meghal

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.01 | 14:21

Arról azonban nincsenek hivatalos adatok, hogy Magyarországon milyen arányban tudnak élve lejönni a lélegeztetőgépről a koronavírusos betegek.

A Magyar Orvosi Kamara utánajárna annak, hogy egyes kórházakban az altatásos (invazív) lélegeztetésben elhunytak száma akár 95 százalékos is lehet

– ez olvasható az orvosi kamara által Pintér Sándornak írt levelben.

Hatalmas a fizikai, lelki terhelés a kollégákon, de még működik az orvosi eskü: ha összeszorított foggal, ha nehéz feltételek mellett, vagy azok nélkül, de csinálják, teszik a dolgukat.

Illusztráció(Pixabay)

A kritikus hangvételt követően azonban összefoglalja azokat a javaslatokat, amelyek az elmúlt hónapok alatt a kollégáktól érkeztek.
Többek közt a kamara azt javasolja, hogy ellenőrzések legyenek arra vonatkozóan, a lélegeztetések megfelelően folynak-e, mert

nagyon magas a halálozási arány a lélegeztetettek esetében.

Szlávik János már korábban úgy nyilatkozott, hogy egyre többen halnak meg azok közül, akik lélegeztetőgépre kerülnek.

Ma már a halálozási arány az intenzív osztályon a korábbi 30 százalékról emelkedett, és már eléri a 40-45 százalékot.

– hangsúlyozta az infektológus főorvos.

Illusztráció(Pixabay)

Az RTL Klub Híradójában megszólaló Késmárky András orvos is azt tapasztalja, hogy a noninvazív, vagyis behatolás nélküli oxigénkezelést jobban, míg az altatásban zajló lélegeztetést rosszabbul viselik a betegek.

Aki invazív lélegeztetésre szorul, sokkal kisebb az esélye annak, hogy a lélegeztetőgépről lejön, és a covid-fertőzés szövődményeit ezáltal túl tudja élni

– nyilatkozta a műsorban.

A levél elején kitér a MOK elnöke arra is, hogy a közvetlen fekvőbeteg-ellátás tekintetében van a legkevesebb panasz, de ez az orvoskollégák belátásának és kötelességtudatának köszönhető.

A levélben kitérnek arra is, hogy számtalan család panasszal fordult az egészségügyi intézmények felé, mivel nem tudtak haldokló családtagjuktól elbúcsúzni. A kamara javaslatai közül kiemelte:

Rossz prognózisú, haldokló betegek emberhez méltó halálát szervezzük meg, és biztosítsuk, hogy hozzátartozó vagy karitatív személy (szerzetes, apáca, önkéntes segítő) folyamatosan jelen lehessen az utolsó napokon.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló