Belföld

2024-ben is folytatódik az UNICEF Magyarország #NENÉZZFÉLRE kampánya

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.29 | 16:18

A szervezet a kortárs iskolai bántalmazások szemtanúihoz szól

2023-ban indult anti-bullying kampányában az UNICEF Magyarország először szólítja meg a bántalmazások harmadik szereplőjét, a szemtanút.

A #NENÉZZFÉLRE kampányban népszerű hazai zenészek és énekesek vesznek részt: Sena, Péterfy Bori, Lil Frakk, T.Danny, Columbo, a Halott Pénz és a Bagossy Brothers Company tagjai mind saját történetükkel hívják fel a figyelmet a bullying jelenségre és az anti-bullying erejére. A téma fontosságára tekintettel a kampány 2024-ben is folytatódik, az Appeninn Nyrt. támogatásával pedig a gyermekvédelmi szervezet abban bízik, hogy még többekhez tudja eljuttatni az üzenetét: bántani nem menő, segíteni viszont igen.

A magyar középiskolások 85 százaléka számolt be arról, hogy már zaklatták az iskolában, 66 százalékukat pedig rendszeresen érte vagy éri fizikai, lelki vagy verbális erőszak kortársaitól – derült ki az UNICEF Magyarország tavalyi felméréséből. A szervezet 2023-ban indított #NENÉZZFÉLRE kampánya azonban nem őket, hanem környezetüket szólítja meg, méghozzá olyan ismert hazai zenészekkel és énekesekkel, akik saját bőrükön is megtapasztalták a kirekesztettség érzését. Üzeneteiket az UNICEF a Sziget Fesztivál, a Strand Fesztivál és a Budapest Park kijelzőin keresztül és további sajtófelületeken juttatta el a fiatalokhoz idén nyáron.

Szintén 2023-ban a kampány részeként megújult a HelpAPP is, az UNICEF ingyenesen letölthető alkalmazása, amely segít a gyerekeknek felismerni, elkerülni és kezelni az erőszakos helyzeteket. Az applikáció segítséget kínál az áldozatoknak, de a bántalmazások szemtanúinak is eszközt adhat a kezébe.

Egy kiszolgáltatott, megalázó vagy ijesztő helyzetben a többiek közönye nagyon tud fájni, és az iskolai bántalmazás áldozata ettől végtelenül egyedül tudja érezni magát. Ezért fontos, hogy a szemlélő ne maradjon tétlen, hiszen nagyon gyakran egyetlen kedves gesztus vagy jó szó is sokat számít

– mondta el ezzel kapcsolatban november 16-án, az UNICEF Gyermekjogi Konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója, akihez a kampányban résztvevő zenészek, valamint a STRAND Fesztivál képviseletében Lobenwein Norbert csatlakozott, hogy az iskolai bántalmazás jelenségéről indítsanak párbeszédet.

A beszélgetésen a zenészek elmondták, hogy számukra sem ismeretlen a bullying jelensége: volt, aki csak szemtanúja volt a bántalmazásnak, és olyan is, aki elszenvedte az erőszakot. Sena például elmondta, hogy Ghánában és Magyarországon is megtapasztalta a kirekesztettség érzését, számára a zene és szövegírás varázsbuborékként jelentett mentsvárat. Lil Frakkot (Babaitisz Jorgosz) már az óvodában csúfolni kezdték görög neve miatt, Marsalkó Dávidot pedig a vörös haja miatt cikizték. Azt azonban minden előadó hozzátette, hogy nem hagyta, hogy az határozza meg, amit mások gondolnak róluk, és hogy különlegességük, egyediségük végül előnyükre vált: „Másnak lenni, különbözni nagyon nehéz, és óriási bátorság kell ahhoz, hogy ebből előnyt kovácsoljunk. Éppen ezért fontos, hogy erről beszéljünk, és ha kell, merjünk segítséget kérni” – mondta Marsalkó Dávid.

A kerekasztal-beszélgetés egyben a STRAND AKADÉMIA nyitó eseménye is volt, amely a STRAND Fesztivál szervezésében mostantól időről-időre érdekes, izgalmas előadásokkal, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket.

Az iskolai erőszak elleni kampány nem zárul le, 2024-ben is folytatódik, az Appeninn Nyrt. támogatásával és az ACG Reklámügynökség közreműködésével pedig még több platformon, még nagyobb közönséghez jut majd el az üzenet: segítséget kérni nem ciki, segíteni pedig menő.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.