Bulvár

Nemi erőszakot elkövető apácák ügyétől hangos Amerika

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.15 | 06:46
  • trendindex: 5

Míg a papok által elkövetett szexuális visszaélések évtizedek óta a közbeszéd részei és maga Ferenc pápa is bocsánatot kért a katolikus egyház mulasztásaiért a témában, az apácák hasonló ügyei csak mostanában kerülnek felszínre.

Egyre több az olyan áldozat, aki végre – nem ritkán hosszú évtizedek hallgatása után – ki meri nyitni a száját és beszélni mer mindarról, ami gyerek- és tinédzserkorát megnyomorította: az apácák zaklatásáról, és az ehhez kapcsolódó szexuális visszaélésekről.

A HuffPost új kisfilmjében most két nő, Patricia “Trish” Cahill és Anne Gleeson beszél mindarról, amiről sokáig nem mertek szólni. “Mert hiszen ki hinné el, hogy egy apáca ilyet tesz? egy nő, aki Krisztus jegyese, és minden megmozdulása a könyörületességről a gyengék és rászorulók segítéséről szól?” – teszi fel a kérdést Patricia, aki óvodás korától kezdve olyan intézményekbe járt, ahol apácák nevelték.

A bentlakásos iskolában, ahová kiskamaszként került, az egyik apáca rendszeresen abuzálta: félrevonta, az ölébe öltette, a nemi szervét simogatta és csókolgatta, és elérte, hogy a fiatal lány is ezt tegye vele. Az volt a mese, hogy rajta keresztül Istenhez kerül közel ilyen módon, de erről senkinek nem szabad ám beszélni, mert annak súlyos következményei lesznek, akár a tanulmányaira és a családi kapcsolataira nézve is.

Bár Anne Gleeson másik városban élt és más intézményeket látogatott, apáca nevelője őt is megkörnyékezte, éveken át abuzálta őt – és mint utóbb kiderült, több társát – szexuálisan, és közben állandó kontroll alatt tartotta, hogy hallgatásra bírja. “Úgy tűnik sikeresen, hiszen te jó ég, hát hány évig nem beszéltem én erről senkinek?” – teszi fel a dokumentumfilmben a kérdést.

Az Egyesült Államokban egyre több hasonló ügy kerül elő az utóbbi időben: az áldozatok jobbára idősödő nők, akik több évtizeddel ezelőtti történetekről számolnak be, ami annak idején senkinek nem szúrt szemet. senkinek, csak a több ezer áldozatnak, akiknek életét ezek a szent életűnek hitt nők meggyötörték…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló