Életmód

Komolyabb túra télen? Így érdemes készülni rá

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.02 | 07:18

Most, hogy a járvány miatti korlátozások még mindig élnek és a tavaszig aligha várható változás, a többség azt teszi, amit azelőtt még soha: kirándul. De mit tegyen az, aki életében először vág neki az erdőnek, hegynek, völgynek, ráadásul hóban-fagyban?

Légy óvatos, amikor a távot kiválasztod.

Nem véletlen, hogy a téli teljesítménytúrák általában negyven kilométernél állnak meg, hiszen komoly erőpróba masszív hóesésben, ködben, sötétben, mínusz öt-tíz fokban, tükörjégen egyensúlyozva átkelni pár hegyen; lényegesen komolyabb erőnlétet igényel, mint a nyári kirándulások. Ha nyáron gond nélkül megteszel negyven kilométert, télen nem biztos, hogy ez ilyen egyszerűen menni fog, ezért érdemes inkább egy rövidebb távra benevezned. Aki nincs épp kitűnő formában, az inkább hanyagolja a 20 kilométeresnél komolyabb kalandot. Megfelelő edzettség híján egyes szakaszok akár életveszélyesek is lehetnek!

A megfelelő felszerelés a legfontosabb.

Mindenekelőtt egy kitűnő, masszív, vízálló bakancsot kell beszerezned. A zuhogó havas esőtől és hótól pillanatok alatt beáznak a normál sportcipők, de még a méregdrága, vízálló terepcipők sem alkalmasak arra, hogy órákon keresztül száraz lábbal gázolj át kisebb patakokon és pocsolyákon, hiszen nincs időd általában kerülni ezek miatt. Mindenképpen két zoknit húzz, így elkerülheted a dörzsölés okozta vízhólyagokat!

Kénytelen vagy gondoskodni a megfelelő nadrágról is: a farmert és az egyszer melegítőgatyákat aláöltözettel felejtsd el. A tükörjég miatt még a legprofibbak is gyakran esnek-kelnek a hóban, és a nem megfelelő nadrág pillanatok alatt átnedvesedik. Érdemes beruházni egy klassz sínadrágra mielőbb.

Ez az a három ruhadarab – a lábbeli, a nadrág és a dzseki – amelynek kiválasztásakor ne ismerj kompromisszumot, bármennyire is sokba kerülnek. A hátizsák, a termosz, a fejlámpa, a hóhágó, a sapka és a síbot már szinte bármilyen lehet, de a cipő-kabát-nadrág hármas mindennek az alapja, aminek híján komolyan megsérülhetsz.

Tudd, hogy mik az erősségeid és a gyengéid: eddz!

Ahhoz, hogy ne érjenek meglepetések és optimális sebességgel bírj előre törni, szükséged van egyfajta önismeretre is. A többség számára kihívást jelent egy hegy megmászása, de természetesen vannak, akik a lejtőket bírják nehezebben, ez ugyanis a térdízületeket terheli extrém mértékben. Vannak, akik a nyári túrákat nem viselik jól a hőség miatt, mások pedig télen zuhannak magukba a hó-jég-köd-sötét kvartettől való rettegésükben. Nincs két egyforma ember, de igazán csak a rendszeres edzés – értsd: túra és futás – során ismerheted meg magadat. Ez a fajta önismeret a teljesítménytúrákon garantáltan a segítségedre lesz.

Szükséged van az energiára!

A túra előtti napokban szénhidrátban gazdag, tápláló ételeket fogyassz, és igyál sok folyadékot. Kerüld a puffasztó, nehéz, fűszeres kajákat, és semmiképpen ne fogyassz alkoholt! A szesz egyrészt elvonja a folyadékot a szervezettől, másrészt pedig a koordinációs képességnek sem kedvez… márpedig arra most igen nagy szükséged van, hiszen keskeny ösvényeken, jeges utakon, szakadékok mentén kell egyensúlyoznod hosszú időn keresztül. Nem árt, ha sok gyümölcsöt és zöldséget veszel magadhoz, és a vitaminokról és gondoskodsz. A tájfutók mindenféle táplálékkiegészítőket visznek magukkal: ha hosszú gyaloglás közben nem tudsz rendesen enni, gondoskodj ilyesfajta táplálékbevitelről!

A legtöbb túraútvonal végén vehetsz forró teát és levest, az előbbi ilyenkor különösen jól esik, élj a lehetőséggel! Jó utat, túrára fel!

kép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló