Életmód

A szundításnak is megvan a maga művészete, tanuld meg jól csinálni, hogy ne úgy ébredj belőle, mint a mosott rongy

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.14 | 06:45

Ki ne szeretne egy jó kis délutáni szundikálást? Hétköznap ugyan erre nem sok esélyünk van, de mondjuk hétvégén, ebéd után már nagyszüleink is tudták, hogy ez a legjobb módja a hétköznap felgyülemlett fáradtság kipihenésének. A szieszta nemcsak a lelkünknek tesz jót, hanem az egészségünknek is, feltéve ha jól csináljuk.

Fotó: Pixabay / Free-Photos CC0

A helyzet az, hogy többnyire az óvodások, valamint a mediterrán országok lakói élvezik ki a délutáni pihenő áldásos hatásait, pedig bármelyik dolgozó emberre ráférne a bűntudat nélküli pihenés a nap kellős közepén.

Fontos azonban, hogy ha lehetőségünk adódik a szundira, ne essünk túlzásokba. Egy néhány órás pihenő az egész alvási ritmusunkat felboríthatja, azonban a fél, másfél órás délutáni alvás még éppen elég ahhoz, hogy az ember kicsit felfrissüljön és újult erővel folytassa a napi teendőit.

A szundikálás közben csökkennek a stresszhormonok, ébredés után pedig növekszik a szellemi teljesítményünk, de még a hangulatunkra is pozitív hatással van.

A kutatások szerint akár egy néhány perces nyugalmi állapot is hatásos lehet, de leginkább a 45 percnél kevesebb vagy másfél óráig tartó pihenés a legmegfelelőbb. Ez a különböző alvási ciklusok miatt fontos, hiszen 45 perc alatt nem zuhanunk mély alvásba, másfél óra elteltével viszont egy teljes ciklust végigalszunk, így megússzuk a mély álomból való ébredést. Ha mégis sikerül idő előtt vagy túl későn ébredni, azt érezhetjük, hogy nyúzottak, kialvatlanok és levertek vagyunk, ezért érdemes betartani az ajánlott szundimennyiséget.

A legmegfelelőbb a délutáni alvásra egy hűvös, csendes szoba, ahol a külvilág zaja és fénye nem zavar meg bennünket. Állítsunk be ébresztőórát, hogy még véletlenül se aludjuk túl magunkat és ha lehet, rutinszerűen időzítsük az alvás időpontját. Ha hétköznap több napon is megengedhetjük magunknak, akkor lehetőség szerint ugyanabban az időpontban tegyük, így a szervezetünk is hamarabb hozzászokik és még inkább hasznosabb lehet a beiktatott alvás. Ha nem sikerül álomba szenderülnünk, ne is erőltessük, csak fáradtabban kelünk majd fel a forgolódás után.

Fontos megemlíteni, hogy a szieszta nem mindenkinek való.

Nem ajánlott például az esti alvás pótlására, helyettesítésére, a szundi célja éppen az lenne, hogy napközben felfrissüljünk, ne pedig az alváshiányunkat próbáljuk meg csökkenteni. Az extra pihenés nem válthatja ki az egészséges, nyolc órás éjszakai alvást. Betegségek előjele lehet az álmatlanság és a kóros fáradtság, ezért ha a tünetek baljóslatúak, érdemes egy orvos véleményét is kikérni a témában.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló