Életmód

Süket akarsz lenni? Ha nem, akkor ezt az 5 dolgot kerüld el!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.18 | 13:25

Hallásunk igen értékes kincsünk, melyet nem érdemes kockára tenni. Ha te sem akarsz időnap előtt megsüketülni, íme öt olyan dolog, amit kerülj el, mert rohamosan ronthatja a hallásodat!

Illusztráció: freepik.com

1. Hangos környezet

A hangos környezetben való tartózkodás károsíthatja a hallást, különösen, ha hosszabb ideig vagyunk kitéve nagy hangerejű zajoknak. Például a diszkók vagy koncertek hangereje már egyetlen alkalommal is károsíthatja a hallásunkat.

2. Rendszeres fejhallgató használat

A fej- és fülhallgatók népszerűsége rohamosan nő, különösen a mobiltechnológia fejlődésével. Azonban a hosszú ideig tartó, magas hangerővel történő fejhallgató használat komoly károkat okozhat a hallásunkban. A közvetlenül a fülbe vezetett hangok túl közel kerülnek a hallójárat belső részéhez, ami hosszabb távon hallásromlást okozhat.

3. Cigarettafüst és más káros anyagok

A dohányzás nemcsak a tüdőre van káros hatással, hanem a hallásra is. A cigarettafüstben található káros anyagok a hallószerveket is károsíthatják, és hozzájárulhatnak a hallásvesztés kialakulásához.

4. Stressz és szorongás

A stressz és szorongás nemcsak a mentális egészséget érinti, hanem fizikai hatásai is vannak a testre, ideértve a hallást is. A tartós stressz fokozhatja az izomfeszültséget, beleértve azokat az izmokat is, amelyek az audiológiai funkciókat támogatják. Emellett a stressz hatással lehet az idegrendszerre is, ami befolyásolhatja a hallást.

5. Életmódbeli tényezők

Az egészségtelen életmód is hozzájárulhat a halláskárosodáshoz. Például az egészségtelen étrend és az elégtelen vízbevitel kihatással lehet az általános egészségi állapotra, ideértve a hallást is. Ezenkívül az elhízás és a magas vérnyomás is növelheti a halláskárosodás kockázatát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló