Túra

Itt a szezon: ezt tedd teljesítménytúra, maraton és más megmérettetés után 1 órával

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.19 | 12:18

Az, hogy mit nevezünk „komolyabb” teljesítménytúrának vagy futóversenynek, természetesen az általános erőnlétedtől, egészségi állapotodtól és aktuális edzettségedtől függ. Ez nyilván nem mindenki számára a 100 km és 2000 méter szint fölötti kirándulások vagy az ultramaratonok világa: én például egy-egy 40-50 km-es túra vagy 7-10 km-es futás szintidőn belüli teljesítése után érzem úgy, hogy kimaxoltam a szervezetem erőforrásait. Mit ajánl ilyen esetekben a sportorvos? Nézzük először a felépülés 1. szakaszát, az első órát…

Nyugi, teljesen oké, ha esetleg érzelmes vagy

Ha a megszokott szinted fölött, esetleg alatt teljesítettél, valószínűleg érzelmes leszel. Elképzelhető, hogy az alábbiak valamelyikén vagy mindegyikén keresztülmész:

  • legszívesebben sírnál, nevetnél, kiabálnál, ugrálnál;
  • ellenállhatatlan késztetést érzel, hogy folyadékot vegyél magadhoz, legyen szó két liter vízről vagy éppen egy korsó sörről;
  • szeretnél rögtön bebújni a takaró alá, és aludni;
  • úgy érzed, soha többé nem akarsz ennyit futni/hegyet mászni;
  • hányingered van, émelyeg a gyomrod;
  • szeretnéd eldobni a cipőt, bakancsot, és mezítláb kuporognál egy kicsit a fűben.

Ne aggódj, nem buggyantál meg, de először…

Nyújts, sétálj, majd polcod fel a lábadat egy negyedórára

A megerőltetést követő percekben rögtön nyújts, hiszen az izmaidnak szükségünk van erre ahhoz, hogy másnap ki tudj kelni az ágyból. Miután megtetted (és a gratulációkat is fogadtad), sétálj lassan pár kört, mielőtt lepihennél: ne feledd, hogy az elmúlt órákban keményen, szünet nélkül dolgoztál, így szükség van egy könnyed levezetőre, mielőtt kikapcsolsz. Ha van rá lehetőség, polcold fel a lábadat pár percre, ez a vérkeringést segíti. Később érdemes többször is megismételni a gyakorlatot az elkövetkezendő pár napban.   

Jöhet a meleg, tiszta ruha, kényelmes cipő, váltó zokni. 

Teljesen természetes, hogy fázol, akkor is, ha hasonló hőmérsékleti viszonyok között egyébként jól szoktad érezni magadat. A szervezeted eddig a túlélésre koncentrált (legalábbis arra, hogy szintidőn belül beérj / teljesítményt javíts / csúcsot dönts), most azonban pihenőt tart az adrenalin termelés, tehát megváltozik a hőérzeted. Mindig legyen kéznél egy meleg pulcsi vagy dzseki, hosszúnadrág és kényelmes zokni. Ha csak lehet, válts cipőt is, hiszen megdagadt a lábad.

A gyors kalóriapótlás fontos

Elképzelhető, hogy táncot jár a gyomrod, különösen akkor, ha futottál. Ebben az esetben várj még egy kicsit az ebéddel vagy a vacsorával, és inkább egy proteinben gazdag sportitalt vegyél magadhoz. Lehetőleg az izotóniás vagy hipotóniás italokat részesíts ilyenkor előnyben. A folyadékpótlás mindenképpen fontos, ezért igyál azt, amit kívánsz: ha unod a vizet vagy a sportitalt, nyugodtan fogyassz gyümölcslevet, vagy a megmérettetés utáni 30 percben vedd magadhoz azt, ami az edzés során a leginkább bevált.    

Mérd fel és kezeld a károkat, ha vannak

Most, hogy végre ülsz, ideje felmérni az esetleges károkat. A leggyakoribb probléma természetesen a vízhólyag és az izomhúzódás szokott lenni. Az előbbit érdemes azonnal kezelni: én is csak a negyedik teljesítménytúrám végén ébredtem rá, hogy miért adnak kitűzőt és jelvényt a hasonló eseményeken! Öngyújtóval, alkohollal, de legalább nyállal sterilizáld a tűt a lehetőségekhez mérten, aztán egyszer szúrj, majd tiszta papír zsebkendővel itasd fel a bőséges folyadékot, és húzz tiszta zoknit. A célban mindig van elsősegély-állomás is, ezért ha nem tudod felmérni, mennyire komoly az izomhúzódásod vagy egyéb sérülésed, bátran fordulj a szakemberhez, hiszen azért van ott, hogy segítsen. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló