Egészség
Soha többet mexikói avokádót?
Rossz hírek az egzotikus gyümölcs kedvelőinek: nemcsak az erdőirtás, hanem már betegségek is sújtják a fő exportőr országot.

A közép-amerikai állam annyira ráhúzott az avokádó-bizniszre, ami már veszélyes a környezetre és a lakosokra egyaránt. Az elképesztő mértékű erdőirtás nagy része illegálisan történt, a termesztéshez használt vegyszerek pedig egészségkárosító hatásúak lehetnek.
A nyugat-mexikói Liliana Carmona faluja széléről eltűnt a zöldellő fenyves, helyette nézheti a végtelenbe vesző avokádó-ültetvényt, ami a külföldre szánt gyümölcsöt megtermi. Michoacan államot, a világ avokádó-központját zsúfolásig teleültették ezekkel a gyümölcsfákkal, amelyeket növényvédő szerekkel kezelnek.
Folyamatosan tüsszögünk, amikor permeteznek.
– mondta a 36 éves nő, aki a Jujucato nevű falu zöldséges boltjában dolgozik. Ezt erősítette meg Salvador Sales tanár is, aki az elmúlt 15 évben egyre több légzési és emésztési problémával küzdő tanulóval találkozott, aminek a forrásai a mezőgazdaságban felhasznált kemikáliák lehetnek. A vegyszerek a talajba jutva is okozhatnak gondot, ha a talajvízbe vagy folyókba kerülnek. Egy tóparti településen mostanában úgy megugrottak a vese- és májpanaszok, hogy szakértőket is hívtak, feltárni a tömeges megbetegedések okait.
Jelenleg a világ avokádó-termésének 40 százaléka kerül ki Mexikóból, ami a 137 ezer hektár avokádóültetényt jelent. A helyi klíma ugyanis lehetővé teszi, hogy egész évben szüretelhető legyen a vitaminokban, proteinben és zsírsavakban gazdag gyümölcs. Elsősorban Amerikába szállítanak, de Japán is komoly megrendelőjük. Míg 2003-ban még 60 millió dollárért exportáltak, 2015-ben ez már másfél milliárd dollár körül volt.
Aki szeretné elkerülni a mellékhatásokat, annak érdemes a környezetbarát termelést jelző címkét néznie, amikor a zöldségesnél vásárol, és olyan termelőt támogatni, aki ügyel az előírásokra – figyelmeztet az Independent.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.