Egészség

Soha többet mexikói avokádót?

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.05 | 14:31

Rossz hírek az egzotikus gyümölcs kedvelőinek: nemcsak az erdőirtás, hanem már betegségek is sújtják a fő exportőr országot.

VALLEY CENTER, CA - MARCH 5: An avocado hangs from a tree at a farm in Pauma Valley on March 5, 2014 near Valley Center, California. The Chipotle restaurant chain 2013 annual report concludes that increasing weather volatility as well as weather pattern changes and global climate change could have a significant impact on the price or availability of some of their ingredients. As the costs of basics like avocados rise, Chipotle may reluctantly choose to temporarily drop some items from their menu such as guacamole and one or more salsas. Chipotle reportedly uses 97,000 pounds of avocados per day, about 35.4 million pounds per year. (Photo by David McNew/Getty Images)
David McNew / Getty Imagesfotó: David McNew

A közép-amerikai állam annyira ráhúzott az avokádó-bizniszre, ami már veszélyes a környezetre és a lakosokra egyaránt. Az elképesztő mértékű erdőirtás nagy része illegálisan történt, a termesztéshez használt vegyszerek pedig egészségkárosító hatásúak lehetnek.

A nyugat-mexikói Liliana Carmona faluja széléről eltűnt a zöldellő fenyves, helyette nézheti a végtelenbe vesző avokádó-ültetvényt, ami a külföldre szánt gyümölcsöt megtermi. Michoacan államot, a világ avokádó-központját zsúfolásig teleültették ezekkel a gyümölcsfákkal, amelyeket növényvédő szerekkel kezelnek.

Folyamatosan tüsszögünk, amikor permeteznek.

– mondta a 36 éves nő, aki a Jujucato nevű falu zöldséges boltjában dolgozik. Ezt erősítette meg Salvador Sales tanár is, aki az elmúlt 15 évben egyre több légzési és emésztési problémával küzdő tanulóval találkozott, aminek a forrásai a mezőgazdaságban felhasznált kemikáliák lehetnek. A vegyszerek a talajba jutva is okozhatnak gondot, ha a talajvízbe vagy folyókba kerülnek. Egy tóparti településen mostanában úgy megugrottak a vese- és májpanaszok, hogy szakértőket is hívtak, feltárni a tömeges megbetegedések okait.

Jelenleg a világ avokádó-termésének 40 százaléka kerül ki Mexikóból, ami a 137 ezer hektár avokádóültetényt jelent. A helyi klíma ugyanis lehetővé teszi, hogy egész évben szüretelhető legyen a vitaminokban, proteinben és zsírsavakban gazdag gyümölcs. Elsősorban Amerikába szállítanak, de Japán is komoly megrendelőjük. Míg 2003-ban még 60 millió dollárért exportáltak, 2015-ben ez már másfél milliárd dollár körül volt.

Aki szeretné elkerülni a mellékhatásokat, annak érdemes a környezetbarát termelést jelző címkét néznie, amikor a zöldségesnél vásárol, és olyan termelőt támogatni, aki ügyel az előírásokra – figyelmeztet az Independent.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.